Büyükşehir salgınla mücadele raporunu açıkladı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, 9 Mart ile 8 Mayıs tarihleri arasında koronavirüs salgını ile mücadele sürecinde gerçekleştirilen faaliyetler hakkında "Salgınla Mücadele Raporu" yayımlandı.

Tekirdağ 13.05.2020 17:46:00 0
Büyükşehir salgınla mücadele raporunu açıkladı

 

Bu raporda salgınla mücadele kapsamında 11 ilçede “Hastalığın Bulaşmasını Önlemeye Dönük Faaliyetler, Ekonomik ve Sosyal Yaşama Yönelik Destekler ve Diğer Kurumlarla İşbirliği’ olmak üzere 3 ayaklı bir mücadele programı izlendiği belirtildi. Bu mücadele planının ise 11 ilçedeki 10 Daire Başkanlığı (Basın Yayın ve Halkla İlişkiler, Çevre Koruma ve Kontrol, Destek Hizmetleri, İlçe Hizmetleri, Mali Hizmetler, Park ve Bahçeler, Sağlık İşleri, Sosyal Hizmetler, Ulaşım ve Zabıta), TESKİ, TEKULAŞ A.Ş ve diğer kurumların işbirliğiyle gerçekleştirildiği ifade edildi.

 

100 BİNİN ÜZERİNDE DEZENFEKSİYON İŞLEMİ YAPILDI

 

“Hastalığın Bulaşmasını Önlemeye Dönük Faaliyetler”in birinci aşama olarak yer aldığı raporda birinci aşamada gerçekleştirilen çalışmaların 5 ayrı başlık altında toplandığı belirtilerek şunlar paylaşıldı: “Dezenfeksiyon ve Temizlik Hizmetleri” kapsamında; Aile Sağlık Merkezleri, Eczaneler, Toplu Taşıma Araçları, Kamu kurumları, ibadethaneler, Park ve Meydanlar, Diğer Taşıtlar ve Haneler olmak üzere 100 binin üzerinde dezenfeksiyon işlemi yapıldı. Büyükşehir Belediyesinin Sorumluluk Alanlarındaki 273 cadde, sokak ve meydanda, ayrıca İlçe Belediyelerine de destek olmak şeklinde 115 personel, 35 Taşıt (Tanker, Arazöz, Kamyonet, vb.) 150 adet donanım ile Köpüklü Temizlik ve Dezenfeksiyon Hizmeti verildi.”

 

BELEDİYE BÜNYESİNDE 769 BİN ADET MASKE ÜRETİLDİ

 

“Tıbbi, Koruyucu ve Hijyenik Malzeme Dağıtım İşleri” kapsamında maske üretim atölyesinin kurulduğu ve 8 Mayıs itibariyle, 769 bin adet maske üretildiği belirtilerek “641 bin 500 adet maske, doğrudan ya da çeşitli kurumların (İlçe Belediyeleri, İl Sağlık Müdürlüğü, Mali Müşavirler Odası, vb. gibi) aracılığıyla yurttaşlarımıza dağıtılmıştır.           25 bin litre ortam dezenfeksiyon malzemesi, 21 bin 100 litre konsantre çamaşır suyu alımı yapılmış ve bu malzemeler bulaşıcı hastalığı önlemeye dönük faaliyetlerde kullanılmak üzere, talepte bulunan ilçelerimize ve kendi salgınla mücadele birimlerimize dağıtılmıştır. Ayrıca 3 bin litre el dezenfeksiyon malzemesi alımı yapılmış ve şehrin muhtelif yerlerindeki el dezenfeksiyon ünitelerine düzenli dolumlar gerçekleştirilmiştir.” denildi.

 

SU KULLANIMI YÜZDE 15,44’LÜK BİR ARTIŞ GÖSTERDİ

 

“Bulaşıcı Hastalıktan Yurttaşı Korurken Kritik Belediyecilik Hizmetlerinin Kesintisiz Devamı” kapsamında Büyükşehir Belediyesi’nin, pandemi süreci zarfında hem kendi personelini bulaş riskine karşı korumak hem de yurttaşları hizmetlerden kaynaklı bulaşma riskinden uzak tutabilmek maksadıyla, yeterli sayıda personel ile mesaisine devam ettiği kaydedildi. Bu başlık altında ayrıca salgından önce aylık olarak 6 milyon 385 bin metreküp suyun, yurttaşların kullanımı adına sisteme verilirken, salgın süresince bu oranın yüzde 15,44’lük bir artış göstererek ve 7 milyon 371 bin metreküplük bir hacme eriştiği açıklandı. Bu bağlamda TESKİ’nin, aynı kalite ve sağlıkta, ayrıca kesintisiz olarak su temininde bulunduğunun altı çizildi.

 

57 BİN 440 TON ATIK VE ÇÖP BERTARAF EDİLDİ

 

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nın 57 bin 440 ton atık ve çöpü Demirli Katı Atık Düzenli Depolama sahasında bertaraf ettiğine de yer verilen raporda, İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nın 9 Mart-8 Mayıs tarihleri arasında bin 763 itfai olaya müdahale ettiği ve bu olayların 693’ünün yangından kaynaklandığı belirtildi.

 

VEFAT EDEN BİN 431 YURTTAŞIN DEFİN İŞLEMİ YAPILDI

 

Mezarlık hizmetleri bağlamında, 9 Mart-8 Mayıs arasında, 11 ilçede vefat eden bin 431 yurttaşın 929’unun defin işlemlerinin titizlikle gerçekleştirildiği, 502’sinin de il dışına, memleketine defnedilmek üzere aynı titizlikle nakledildiği açıklandı.

 

 

 

 

“SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZA ÜCRETSİZ ULAŞIM SAĞLANDI”

 

Toplu taşıma araçlarında taşınan yolcu sayısında yüzde 85 oranında bir azalma olmasına karşın, Büyükşehir Belediyesi’nin, 147 aracında her gün tam dezenfeksiyon işlemi gerçekleştirildiği vurgulanarak “Seyahatlerde bulaşıcı hastalık riskini azaltmak adına, nakit binişler kaldırılmış, yolculuk öncesinde yolculara bugüne kadar 30 bin adet maske dağıtmış, yolcular ateş ölçerlerle ön muayene edilmiştir. Hem kendi hem de diğer toplu taşıma araçlarına 627 adet dezenfektan dispanseri ve 425 litre el dezenfektan malzemesi dağıtmıştır. Otogar ve terminallerimizde dezenfeksiyon, ateş ölçerle muayene, denetim ve bilgilendirme çalışmaları sürekli devam etmiştir. Sağlık çalışanlarımız, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi araçlarında, ulaşımlarını ücretsiz olarak yapmışlardır.”

 

 

 

ALO 153’E 98 BİN 453 ÇAĞRI GELDİ

 

ALO 153 çağrı merkezine gelen çağrılar hakkında ise raporda şu veriler yer aldı: “Bu dönemde 98 bin 453 çağrı gelmiş, 73 bin 156 çağrı olumlu olarak sonlandırılmıştır. Olumlu olarak kapatılamayan çağrılarda yer alan taleplerin karşılanmasına devam edilmektedir.”

 

526 ADET BANK KALDIRILDI

 

“Sosyal Yaşamı Sınırlandırarak Bulaş Riskini Azaltma Girişimleri” kapsamında yapılan çalışmalar hakkında ise şu bilgiler verildi: “Sorumluluk alanlarımızdaki park, mesire alanı, vb. gibi rekreasyon alanlarında gezi, dinlenme, spor ve buna benzer faaliyetler yasaklanmış ve buralarda faaliyetin önüne geçilmiştir. 526 adet bank de-monte edilerek kaldırılmıştır. 65 yaş üstü yurttaşlarımızın toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanması salgın boyunca iptal edilmiştir.”

 

100 BİN ADET BİLGİLENDİRİCİ BROŞÜR DAĞITILDI

 

“Bilgilendirme Çalışmaları” kapsamında ise “Koronavirüsle mücadele kapsamında bulaşıcı hastalığın önüne geçme, hastalığın belirtileri ve hastalık belirtisi sonrasında nelerin yapılmasıyla ilgili, evde kalma ve sosyal mesafe ile ilgili bilgilendirme çalışmalarına önem verilmiştir. 100 bin adet kırımlı broşür, 22 bin adet afiş, 20 adet billboard, bin 500 adet mesafe stickeri ve bin adet net bilgilendirme stickeri hazırlanıp ilgili yerlere gönderilmiş, dağıtılmış ve asılmıştır. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi’nin resmi internet sayfasında, resmi sosyal medya hesaplarında, megalight, led ekranlarda, toplu taşıma araçlarında ve diğer platformlarda bilgilendirme faaliyetleri devam etmiştir.” verilerine raporda yer verildi.

 

12 BİN 901 ABONENİN KESİK OLAN SUYU AÇILDI

 

Çalışmaların ikinci aşaması olarak değerlendirilen “Ekonomik Ve Sosyal Yaşama Yönelik Destekler” de raporda 5 başlık altında toplandı. Birinci başlık “Koşulsuz Su Temini” çerçevesindeki veriler şöyle açıklandı: “3 bin 411 abonenin su kesme işlemi ertelenmiştir. 12 bin 901 abonenin kesik olan suyu açılmıştır.”

 

9 BİN 350 ADET GIDA KOLİSİ İHTİYAÇ SAHİPLERİNE ULAŞTIRILDI

 

“Gıda Kolisi Yardımı” başlığı altında ise pandemi sürecinde yapılan gıda yardımı verileri paylaşıldı: “10 bin 850 adet gıda kolisi (1milyon 96 bin 300 TL) hazırlanmış olup, 9 bin 350 adeti (916 bin 300 TL) ihtiyaç sahibi yurttaşlarımıza dağıtılmıştır. Gıda kolisi dağıtımı 10 araç ve 20 personelle kesintisiz yürütülmektedir. Gıda kolisinden yararlanmak için ALO 153 çağrı merkezimizden talep oluşturan hane halkı sayımız 35 bin 951 olup, Tekirdağ il geneli hane halkı sayısının (322 bin 499) yüzde 11’i kadardır.”

 

2 BİN 816, 65 YAŞ ÜSTÜ YURTTAŞA PSİKO-SOSYAL DESTEK

 

“65 Yaş Üstü Yurttaşlarımıza Destek” başlığı altında ise sosyal hizmet uzmanları ve psikologların yaptığı desteklerin verileri paylaşıldı: “ALO 153 çağrı merkezimizde görevli 12 psikolog ve Sosyal Hizmet Uzmanımızın rehberliğinde 2 bin 816 65 yaş üstü yurttaşımıza psiko-sosyal danışmanlık desteği verilmiştir. 65 yaş üstü yurttaşlarımızın sokağa çıkamamalarından kaynaklı ihtiyaçlarını gidermek amacıyla Zabıta ekiplerimizin koordinasyonunda 117 ilaç temini, 233 market alışverişi, 88 maaş çekme ve 223 kez ekmek dağıtım işi gerçekleştirilmiştir.”

 

500 BİN TL KİRA BEDELİNİN ALIMI ERTELENDİ

 

Büyükşehir Belediyesi’nin bu zor süreçte esnaflara da destek olduğu vurgulanarak “Esnaflarımıza Nefes” başlığı altında şu veriler açıklandı: “Mülkiyeti Büyükşehir Belediyesine ait olan 168 adet dükkân, depo ve benzeri yapıdan alınan ve aylık toplamda 500 bin TL olan kira bedellerinin alımı ertelenmiştir. 11 Mayıs’ta dükkânlarını yeniden müşterilerine açacak olan berber ve kuaförlerimizin işyerlerine dezenfeksiyon desteği ve koruyucu maske dağıtımı yapılmıştır.”

 

BASIN MENSUPLARINA 700 ADET KORUYUCU SET DAĞITILDI

 

Bu zorlu salgın sürecinde çalışan ve halkı kesintisiz ve objektif yayınları ile haberdar eden basın mensuplarına da koruyucu ürünler temin edildiği belirtilen raporda “Basın Mensuplarımıza ve Muhtarlarımıza Destek” başlığı altında şu veriler paylaşıldı: “700 adet koruyucu set (tulum, cerrahi maske, siperlikli maske, eldiven, el dezenfektanı, ıslak mendil) şehrimizde görev yapan ve sosyal yaşamın içinde an be an olan basın mensuplarımıza ve muhtarlarımıza dağıtılmıştır.”

 

ŞARTSIZ BAĞIŞ HESABI AÇILDI

 

Şartsız Bağış Hesabı açıldığının ve ilk bağışçı Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın olduğu ve bir maaşını bu hesaba bağışladığının da belirtildiği bu raporda, ayrıca Tekirdağ CHP Milletvekilleri Faik Öztrak, Dr. İlhami Özcan Aygun ve Dr. Candan Yüceer’in de aynı hesaba 5 biner TL destekte bulundukları açıklandı. Ancak İçişleri Bakanlığı genelgesi doğrultusunda hesabın kapatıldığı belirtildi.

 

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ’NE 15 ARAÇ VE ŞOFÖR GÖREVLENDİRMESİ

 

Salgınla mücadele de üçüncü aşama olan “Diğer Kurumlarla İşbirliği” ile ilgili bölümde ise şu bilgiler yer aldı: “Vefa Koordinasyon grubuna destek vermek amacıyla; İl Sağlık Müdürlüğü emrine 165 bin TL bedelle 15 araç ve 15 şoför görevlendirmesi yapılmıştır. Ayrıca 3 araç ve 6 personel de Sosyal Yardımlaşma Vakfı ve 65 yaş üstü yurttaşlarımıza hizmet etmeleri amacıyla ilgili Vefa koordinasyon grubuna görevlendirilmiştir.

 

5 İŞLETMEYE TUTANAK 3’ÜNE CEZAİ İŞLEM

 

Zabıta Dairesi Başkanlığı ile Ticaret İl Müdürlüğü işbirliğiyle fahiş fiyat ve stokçuluk denetimlerinin de gerçekleştirildiği belirtilerek “Bugüne kadar 5 işletmeye tutanak tutulmuş ve 3’üne cezai işlem uygulanmıştır. 11 ilçe belediye başkanı, düzenli olarak Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Albayrak’ın başkanlığında telekonferans yöntemiyle görüşmeler gerçekleştirmiştir. Bu görüşmelerden ortak işbirliği çalışmaları, malzeme desteği gibi sonuçlar alınmıştır. İlçe belediye başkanları örnek uygulamalarını paylaşmışlardır.” denildi.

 

Haber/Duygu KÖSEOĞLU

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10