"Koronavirüsle mücadelenin kahramanlarından biri de çiftçiler"

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla Atatürk Anıtı önünde düzenlenen çelenk sunma töreninde açıklama yapan Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, koronavirüs ile mücad

Tekirdağ 14.05.2020 13:05:00 0

 

 

Tekirdağ Hükümet Caddesi üzerinde bulunan Atatürk Anıtı önünde 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla çelenk sunma töreni düzenlendi. Koronavirüs salgını tedbirlerine ve sosyal mesafe kurallarına uyularak az sayıda katılımla gerçekleştirilen törene, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı ve protokol üyeleri katıldı.

 

 

ZİRAAT ODASI BAŞKANI SAYGI: TARIMIN ÖNEMİ ANLAŞILDI

 

Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu gerçekleştirilmesinin ardından 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü sebebiyle Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı açıklama yaparak Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu’nun kuruluş günü olan 14 Mayıs’ın tüm dünyada Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlandığını belirterek tüm çiftçilerin Dünya Çiftçiler Gününü kutladı. Açıklamasında tarımın önemine değinen Başkan İmdat Saygı, koronavirüs ile mücadele ettiğimiz bu günlerde tarımın ne kadar önemli olduğunun anlaşıldığını ifade etti. “Bu yıl tüm dünyada farklı bir yıl yaşanmaktadır.” diyen Saygı, “Tüm dünyayı etkisi altına alan ve insan sağlığını tehdit eden koronavirüs (Covid-19) salgını ile bir kez daha insanların yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan gıda gereksinimini karşılayan tarımın ne kadar stratejik ve hayati bir sektör olduğu anlaşılmıştır. Hepimiz, risk alarak evinden çıkan ve üretmeye devam eden çiftçilerimize teşekkür borçluyuz. Koronavirüsle mücadelenin kahramanlarından biri de Türk çiftçisidir. Bir alkışı da emektar çiftçimizin hak ettiğini düşünüyorum.” dedi.

 

“TARLADAKİ ÜRETİM GÜVENCE ALTINA ALINMALI”

 

Çiftçilik mesleğinin öneminin gün geçtikçe arttığını vurgulayan Başkan Saygı, bunun nedenini ise şöyle açıkladı: “İnsan elektriksiz, telefonsuz uyuyabilir belki ama aç uyuyamaz. Evet, bundan sonra tarım, köylü, çiftçi, tarımsal üretim daha da önemli olacak. Yaşadığımız tecrübeler gösteriyor ki, tarım potansiyelimizin tamamını kullanmak, arz açığımız olan ürünlerimizin üretimini doğru planlamak zorundayız. Koronavirüsle mücadelenin ne kadar süreceği ve nasıl önlemler alınacağı konusundaki belirsizlikler, çiftçilerimizin önünü görmesine engel olmaktadır. Salgın nedeniyle vatandaşlarımızın evlerinde kalması, turistik tesisler, lokanta, restoran gibi yerlerin kapalı olmasının doğuracağı muhtemel talep daralması üreticilerimizi kaygılandırmakta, tedirginliğe yol açmaktadır. Çiftçilerimiz tüm kaygılara rağmen üretime devam ederken, ürününü hasat edemeyeceği ve satamayacağı gibi endişeler yaşamaktadır. Bu endişelerin giderilmesi için, gıda zincirinin ilk halkası olan tarladaki üretimin güvence altına alınması gerekmektedir.” dedi.

 

“GİRDİ MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ ÜRETİMİ TEHDİT EDECEK”

 

Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı açıklamasının son bölümünde tarımsal üretim için çiftçilerin kullanması gereken girdilere değinerek şunları söyledi: “Fide, fidan, tohum, kimyasal gübre ve ilaç, sulama, elektrik, yem, mazot vs. yaşanacak maliyet artışları tarımsal üretimi tehdit edecektir. Bu kriz günlerinde söz konusu bu tehditlerin önlenebilmesi için gerekli tedbirlerin alınması şarttır. Bu vesile ile tarıma olan bakış açımızda kendimize yetecek bir şekilde tarımsal üretim planlaması ile yerli üretimin artırılmasına yönelik politika değişikliğine gitmemiz gerekliliği önem arz etmektedir. Son olarak kriz günlerinde insanlar her türlü ihtiyacından vazgeçebilir, ama gıdadan vazgeçemez. Duruma bu açıdan bakarak sağlıktan sonra tarım ve gıdanın ne kadar önemli olduğunu anlamamız, anlatmamız ve bu bilinçle tarım politikalarını geliştirmemiz gerekiyor.”

 

Haber/Sevay KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10