Bu yıl ilk defa camilerde bayram namazı kılınmayacak

Din İşleri Yüksek Kurulu, bayram namazının bu yıl ilk defa koronavirüs tedbirleri nedeniyle kılınmayacağını açıkladı. İsteyen vatandaşların ise bayram namazı niyetiyle duha/işrak (kuşluk) nama

Çerkezköy 22.05.2020 15:11:00 0
Bu yıl ilk defa camilerde bayram namazı kılınmayacak

Koronavirüs (Covid 19) salgınının yayılımını kontrol altına almak için alınan tedbirler kapsamında camilerde cemaatle namaz kılma yasaklanmıştı. Koronavirüs salgını nedeniyle arife günü ile birlikte Ramazan Bayramı'nda 4 gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağının açıklanmasıyla Bayram namazının kılınıp kılınmayacağı merak ediliyordu. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, bayram namazı ile ilgili bir açıklama yayımladı. Buna göre İslam’da farz olan oruç ve hac ibadetlerinin tamamlanmasıyla Ramazan ve Kurban olmak üzere iki dinî bayramda daima geniş alanlarda ve cemaatle kılınan, ardından da bayram hutbesi irad edilen bayram namazının bu yıl ilk defa koronavirüs tedbirleri nedeniyle kılınmayacağını duyurdu.

 

HANEFİLERDE BAYRAM NAMAZI VACİP

 

Fıkıh mezheplerinin farklı görüşleri olduğuna dikkat çekilerek bayram namazı kılmanın Hanefîler’e göre vâcip, Şâfiîler’e göre sünnet olduğu ifade edildi. Hanefî mezhebine göre bayram namazı kılınabilmesi için hutbe dışında Cuma namazında aranan şartların yerine gelmesi ve cemaatle kılınmasının şart olduğu belirtilirken bayram namazını cemaatle kılamayan kimsenin bunu kaza etmesi veya tek başına bayram namazı kılmasının da gerekmediği açıklandı. Bu nedenle Bayram namazını camide cemaatle kılamayan vatandaşlara, evlerinde iki veya dört rekât olarak duhâ/işrak (kuşluk) namazı niyetiyle nafile namaz kılmaları önerildi.

 

ŞAFİLERDE BAYRAM NAMAZI SÜNNET

 

Şafiî mezhebine göre de bayram namazının bir yerde ve topluca kılınmasının esas olduğunun belirtildiği açıklamada “Bununla birlikte değişik sebeplerle cemaate katılamayanların münferit olarak kılması da caizdir. Buna göre cemaate katılmayan kişiler, kadınlar, çocuklar ve yolcular evlerinde münferiden bayram namazını kılabilirler. Bayram namazlarını sünnet olarak gören Şafiilere göre yalnız başına kılacak kimsenin hutbe okuması şart değildir.” denildi.

 

“CAMİLERİMİZDE BAYRAM NAMAZI KILINAMAYACAKTIR”

 

Sonuç itibariyle Bayram namazlarının, salgın, bulaşıcı hastalık, karantina uygulamaları gibi sebeplerle camilerde veya musallalarda cemaatle kılınması imkanının olmadığı zamanlarda, Müslümanların açıklanan görüşler doğrultusunda ibadet hayatlarına yön vermeleri önerildi. Açıklamada “Bu yıl da maalesef milletçe büyük mücadele verdiğimiz Covid-19 salgını sebebiyle camilerimizde bayram namazı kılınamayacaktır.” denildi.

 

MİNARELERDEN TEKBİRLER OKUNACAK

 

Açıklamanın devamında ise Diyanet İşleri Başkanlığı, Ramazan Bayramı’nın ilk gününde her ilin kendi bayram namazı saatinde minarelerden tekbirler getirmek suretiyle bayram coşkusunun yaşanmasına ve herkesin bulunduğu yerde bu sevince katılmasına yönelik bir uygulama yapılacağını duyuruldu. Bu kapsamda halkın tıpkı önceki bayramlarda olduğu gibi gerekli hazırlıklarını yapması, güneşin yükseldiği o bayram namazı vaktini heyecanla, dualarla, zikirlerle beklemesinin uygun olacağı söylendi.  

 

“OKUNAN TEKBİRLERE EŞLİK EDEBİLİRLER”

 

Yapılan açıklamanın sonunda “Bu uygulama ile bayram namazını cemaatle kılamamanın hüznünü, bayram namazı vaktine sağ salim ulaşmış olmanın sevinci ve şükrü ile Allah’ın huzuruna durarak giderebilecektir. Minarelerden okunan tekbirlere eşlik ederek o günün bayram günü olduğunu ailesiyle birlikte idrak edecektir. Açıklandığı gibi dileyen kardeşlerimiz bayram namazı niyetiyle, dileyenler de duha/işrak (kuşluk) namazı niyetiyle namaz kılabileceklerdir.” ifadelerine yer verildi.

 

DUHA NAMAZI NEDİR NASIL KILINIR?

 

Çerkezköy İlçe Müftülüğü yetkilerinden edinilen bilgiye göre işrak veya duhâ namazı; güneşin doğup ufukta beş derece (bir mızrak boyu) yükselmesi ile kerâhet vakti çıktıktan sonra yani güneşin doğuşundan yaklaşık 40-50 dakika sonra ilk kuşluk vaktinde kılınır. Hadis kaynaklarında çokça teşvik edilen duhâ (kuşluk) namazı; dört, sekiz ve on iki rekât olarak kılınabilir. En az iki rekât olarak kılınabileceği de söylenmiştir. Bu namazda iki rekâtta bir selam vermek daha sevaptır. Ancak dört rekâtta bir de selam verilebilir.

 

Haber/Duygu KÖSEOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10