Sulu tarım ile ekonomiye 89 milyon 23 bin TL katkı sağlanacak

Tarım arazilerinde 2020 yılı sulama sezonunun 15 Mayıs itibariyle başladığını belirten DSİ Genel Müdür Vekili Kaya Yıldız, Tekirdağ ve ilçelerinde toplam 31 bin 395 dekar tarım arazisinin sulanacağı

Tekirdağ 26.05.2020 17:17:00 0
Sulu tarım ile ekonomiye 89 milyon 23 bin TL katkı sağlanacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün tarım arazilerindeki yatırımlarda modern sulama sistemlerini yaygınlaştırmaya, tarımda su tasarrufu sağlamaya, çiftçilerin kazançlarını doğrudan ve dolaylı yollarla artırmaya ve ülke tarımına katkı sunmaya yönelik çalışmalarını devam ettirdiğini kaydeden DSİ Genel Müdür Vekili Kaya Yıldız, Türkiye’de suyun dörtte üçünün sulamada kullanıldığını ve bu yüzden sulama tesislerini inşa ederken modern ve tasarrufu en yüksek yağmurlama ve damlama sistemlerinin tercih edildiğini söyledi.

 

DAMLA SULAMALARDA YÜZDE 65 SU TASARRUFU

 

Kapalı sistem basınçlı borulu sulamaya geçilmesi ile iletim kayıpların minimum seviye indirildiğini belirten Genel Müdür Vekili Yıldız, tarla içi sulama sitemleri ile önemli ölçüde su tasarrufu sağlandığını ve çiftlik randımanının maksimum seviyeye yükseltildiğini ifade etti. Kullanılan sistemlerle su tasarrufu sağlandığını dile getiren Yıldız, yağmurlama sulamalarda yüzde 35, damla sulamalarda ise yüzde 65 oranında su tasarrufu sağlandığını açıkladı. 

 

“MODERN SULAMA İLE TARIMDA VERİM ARTIYOR”

 

DSİ olarak son yıllarda modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koyduklarını aktaran Yıldız, “Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları,  üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor bir taraftan da yaşam standardını yükseltmektedir.” dedi.

 

TEKİRDAĞ’DA 31 BİN 395 DEKAR TARIM ARAZİSİ SULANACAK

 

Bu kapsamda Tekirdağ’da15 Mayıs tarihinde başlayan 2020 yılı sulama sezonunda Tekirdağ ve ilçelerinde toplam 31 bin 395 dekar tarım arazisinin sulanacağını açıklayan Yıldız, “Tekirdağ ilimiz ve ilçelerimizde 2020 yılında toplam 31 bin 395 dekar arazi sulanacak olup bölgede yapılacak sulu tarım ile birlikte 2020 yılı birim fiyatları ile ülkemiz ekonomisine 89 milyon 23 bin TL katkı sağlanmasını hedefleniyor.” şeklinde konuştu.

 

“SULAMADA SU TASARRUFU SAĞLANMASINI ÖNEMSİYORUZ”

 

Tekirdağ’da en önemli sulama projelerinin başında Karaidemir Barajı Hayrabolu Sulamasının geldiğini ve iş kapsamında 25 bin 130 dekar zirai arazinin sulamasının yapılacağını belirten Yıldız, “Bölgede yapılacak sulu tarım ile birlikte 2020 yılı birim fiyatları ile ülkemiz ekonomisine 70 milyon 941bin TL katkı sağlanması hedeflenmektedir. Bizler DSİ olarak ülke tarımı ve ülke insanı için özveri ile çalışmaya devam etmektedir. Tarım arazilerinin suya kavuşmasını, kapalı sistem sulamanın yaygınlaşmasını ve sulamada su tasarrufu sağlanmasını önemsiyoruz. Çalışmalarımızı da bu yönde kararlılıkla sürdürüyoruz.” dedi.

 

Haber/Duygu KÖSEOĞLU

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10