Öztrak: Ekonomimiz yüzde 4,5 büyümüş bunu bir de vatandaşa sorun

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, bu yılın ilk üç ayına ilişkin açıklanan milli gelir rakamlarına göre Ocak-Şubat-Mart aylarında, Türkiye'de ekonominin yüzde 4,5 büyüdüğünü ve

2.06.2020 17:58:00 0
Öztrak: Ekonomimiz yüzde 4,5 büyümüş bunu bir de vatandaşa sorun

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak MYK toplantısı sonrası gündeme dair basın toplantısı düzenledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, basın toplantısında yaptığı açıklamada yeni normalleşme planları için alınan kararların bilimsel gerçeklere göre alınması gerektiğine vurgu yaparak, ekonomik kalkınma başta olmak üzere salgın süreci ve sonrasında yapılan çalışmalar hakkında hükümete eleştirilerde bulundu.

 

“YENİ NORMALLEŞME AŞAMASINA GEÇİYORUZ”

 

Koronavirüs salgınıyla mücadelede yeni bir normalleşme sürecine geçildiğini ifade eden Milletvekili Öztrak, ülkenin bu aşamaya büyük fedakârlıklarla geldiğinin altını çizdi. Bu süreçte “Evde kaldık, sosyal mesafeye riayet ettik, hastalığın yayılma hızını düşürdük” diyerek açıklamasını sürdüren Öztrak, “Bu süreçte bazılarımız işinden, gelirinden de oldu. Sonunda dünyanın birçok ülkesiyle beraber, biz de yeni normalleşme aşamasına geçebildik. Bu süreçte bazılarımız herkesten çok daha fazla teşekkürü hak ediyor. En başta da, salgınla en ön cephede çarpışan sağlık çalışanlarımıza büyük bir minnet borcumuz olduğunu ifade etmekle başlayım. Bu sürece önerileriyle katkıda bulunan Bilim Kurulu üyelerine de teşekkür ediyoruz. Yine gece gündüz demeden çalışan güvenlik güçlerimizin ve belediye çalışanlarımızın gayretlerini unutamayız. Marketlerde çalışan, paket ve kargolarımızı evlere ulaştıran kuryelerimize, PTT çalışanlarımıza, apartman görevlilerimize yine çok büyük teşekkür borçluyuz. Fabrikalarda çarkların durmaması için sağlıklarını tehlikeye atarak çalışan emekçilerimize, tarlalarında, bağlarında, bahçelerinde çalışan çiftçilerimize de minnet borçluyuz. Yapılan tüm bu fedakârlıkların boşa gitmemesi için, bundan sonraki yeni süreçte de, herkese büyük sorumluluklar düşüyor.” dedi.

 

“KARARLAR BİLİMSEL GERÇEKLERE GÖRE ALINMALI”

 

Normalleşme sürecinde rehavete kapılmamak konusunda vatandaşlara uyarılarda bulunan Öztrak açıklamasının devamında “Unutmayalım virüs halen aramızda dolaşıyor. Normalleşme kararlarını saray hükümetinin başı açıkladı. Bu kararlarda Bilim Kurulu’nun önerilerine ne kadar uyulduğunu bilmiyoruz. Normalleşmenin başarısı, alınan kararlara güven duyulmasına bağlıdır. Güveni sağlamanın ön koşulu da; kararların siyasi değil, bilimsel gerekçelerle alınmasıdır. Biz bunun için baştan beri “Bilim Kurulu’nun kararları kamuoyuna açık olmalıdır” dedik, “Bilim Kurulu’nun bir sözcüsü olmalıdır. Kurul’un tavsiyelerini, Kurul’un sözcüsü açıklamalıdır” dedik. Demeye de devam edeceğiz. Bu sadece yurttaşlarımızın sağlığı açısından değil; ekonomik ve ticari hayatın sağlığı açısından da önemli. Kendisinin ve ailesinin sağlığından kuşku duyan yurttaşlarımız, eski harcama alışkanlıklarına kolayca dönebilir mi? Tabi ki dönemez. Salgında yarın ne olacağını bilmeyen iş insanlarımız, işletmesini tam kapasiteyle çalıştırma veya yeni yatırım yapma kararlarını alabilir mi? Alamaz.” ifadelerine yer verdi.

 

“KREŞLERİ AÇIYORUZ AMA 0-18 YAŞ ARASI EVDE KALACAK”

 

“Hükümetin planına göre artık iki yaş gurubu hariç herkes sokağa çıkabilecek” diyen Öztrak, salgında ikinci dalganın yaşanmaması için yaptığı çağrısında “18 yaşından küçük olanlar ve 65 yaşından büyük olan yurttaşlarımız evlerinde kalmaya devam edecekler. Ancak 65 yaş üstü yurttaşlarımız eğer esnaf ise herkesin aldığı tedbirleri alarak dışarı çıkabilecekler. Yine kreşleri açıyoruz ama “0-18 yaş arası evde kalacak” diyoruz. Sıfır evde kalacaksa kreşlere kim gidecek? Bunlar nasıl olacak? Bu çelişkiler normalleşme kararının sağlık gerekçelerinden çok, ekonomik gerekçelerle alındığı endişesini uyandırıyor. Bütün bunları dikkate alarak milletimize bir çağrı yapmak istiyoruz. Aziz milletimiz, bugünden itibaren mesafe, maske ve temizlik konusunda çok daha hassas olmak zorundayız. İhtiyatı elden bırakmanın, hem insani hem de mali kayıplarının çok büyük olacağını unutmamalıyız. Ancak bu şekilde ikinci dalgadan kaçınabilir, yapılan onca fedakârlığı da boşa çıkarmamış oluruz.” dedi.

 

 ÖZTRAK, KESİLEN CEZALAR KALDIRILSIN TALEBİNİ TEKRARLADI

 

“Saray hükümeti milletimizi canı ile cüzdanı arasına sıkıştırdı” sözleri ile salgın sürecinde kesilen cezaların kaldırılmasını talep ettiklerini söyleyen Öztrak, şunları söyledi: “Beş maskeyi bile bu millete bedava dağıtamadılar. Sağlıkçılarımıza verilen desteklerde, aynı tehlikeye maruz kalan sağlıkçılarımızın arasında bile ayrıma gittiler. Taşeron kadrolarda çalışanlar, hastane hizmetlileri destek verilirken unutuluverdi. İşsizlik Fonu’ndan zorunlu izne çıkarılanlara taahhüt edilen ödeme bile tam olarak yapılamadı. Bu dönemde sokağa çıktığı için binlerce lira ceza kesilen vatandaşlarımız var. Üç hafta önce bu cezaların kaldırılmasını bu kürsüden talep etmiştik. Yeni bir normalleşme sürecine girdiğimiz bugünlerde, bu talebimizi bir kez daha tekrarlıyoruz.”

 

“YANDAŞLAR BÜYÜDÜ, BİR DE VATANDAŞA SORUN”

 

Bu yılın ilk üç ayına ilişkin açıklanan milli gelir rakamlarına da açıklamasında yer veren Öztrak, “Ülkemizde ilk korona vakası Mart ayı ortasında tespit edildi. Yani yılın ilk 3 ayında büyüme rakamlarında sadece 15 günlük korona etkisini görüyoruz. Ocak-Şubat-Mart aylarında, ekonomimiz yüzde 4,5 büyümüş. Saray’ın, arpalıklardan beslenenlerin, yandaş müteahhitlerin büyüdüğü doğru da; siz bir de bu büyümeyi, esnaflara, KOBİ’lere, çiftçilere, çalışanlara bir sorun. Böyle dönemlerde ekonomideki gidişatı görmek için mevsim ve takvim etkilerinden arınmış rakamlara bakmak gerekir. Böyle bakıldığında büyüme, Korona salgınının sadece 15 günlük etkisiyle yılın ilk üç ayında ciddi ölçüde yavaşlamış. 2019’un son üç ayında, yüzde 1,9 olan büyüme hızı, bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki aya göre binde 6’ya gerilemiş. Bir önceki üç aya göre binde 6’ya gerilemiş. Bu tabi olağanüstü bir yavaşlama.” dedi.

 

Haber/Duygu KÖSEOĞLU

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10