65 yaş ve üstü turizm amaçlı seyahat edebilecek

Koronavirüs salgınında risk grubunda olan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar, bu süreçte sokağa çıkma yasağı uygulanmış, normalleşme süreciyle birlikte memleket izni ve sabah 10.00 akşam 20.00 saatleri arasÄ

Tekirdağ 25.06.2020 16:36:00 0
65 yaş ve üstü turizm amaçlı seyahat edebilecek

Salgında risk grubunda yer alan 65 yaş ve üzerindeki vatandaşların sağlığını korumak amacıyla salgının başladığı ilk günden bugüne birçok tedbir alınmıştı. Bu tedbirler kapsamında 65 yaş üstünün sokağa çıkma ve ikametten ayrılmama gibi kısıtlamalar getirilmişti. Gelinen bu aşamada virüsün yayılma ve bulaşma hızının azalması, vaka artış hızının düşüşe geçmesi ve turizm sezonunun açılması dolayısıyla 65 yaş ve üzeri vatandaşların turizm amaçlı seyahatlerine izin verildi. konu ile ilgili genelge İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine konu ile ilgili genelge gönderildi.

 

KAYMAKAM ABBAN BAŞKANLIĞINDA TOPLANDI

 

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü'nün genelgeleri çerçevesinde Çerkezköy İdare Kurulu ve İlçe Umumi Hıfzısıhha Meclisi Olağanüstü Gündem ile Çerkezköy Kaymakamlığı Toplantı Salonu’nda Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban başkanlığında toplandı. Toplantıda virüsün yayılma ve bulaşma hızının azalması, vaka artış hızının düşüşe geçmesi ve turizm sezonunun açılması sebebiyle belirtilen şartlar doğrultusunda 65 yaş ve üzeri vatandaşların turizm amaçlı seyahatlerine izin verilmesinin uygun olacağı değerlendirildi.

 

EN FAZLA 6 KİŞİ İÇİN İZİN BELGESİ BAŞVURUSU YAPILACAK

 

Bu kapsamda alınan kararlar çerçevesinde 65 yaş ve üzeri vatandaşların (son üç yıl içinde organ ve kemik iliği nakli olanlar, immün yetmezliği olanlar ile böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize giren hastalar hariç) turizm amacıyla yapacakları yolculuklarda “Turizm Amaçlı Seyahat İzin Belgesi” almak şartıyla istedikleri yerleşim yerine gidebilecek. Turizm Amaçlı Seyahat İzin Belgesine başvuracak 65 yaş ve üzeri vatandaşların kendileri ile aynı durumda bulunan (65 yaş ve üzeri) eş, kardeş ve birinci derece yakınlarını da kapsayacak şekilde en fazla 6 kişi için seyahat izin belgesi başvurusu yapabilecek.

 

23 HAZİRAN SALI GÜNÜ İTİBARİYLE BAŞVURACAKLAR

 

 65 yaş ve üzeri vatandaşların Turizm Amaçlı Seyahat İzin Belgesi almak üzere Alo 199 Vefa Sosyal Destek Hattı üzerinden veya elektronik ortamda e-Devlet kapısından İçişleri Bakanlığı e-başvuru sistemine girerek seyahat izin işlemleri başlığının altında yer alacak turizm amaçlı seyahat izin belgesi verilmesi alt başlığını seçerek başvurularını 23. Haziran Salı günü, saat 09.00’dan itibaren gerçekleştirebilecek.        

 

 

BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER

 

Başvuru formunda otel tatili, yazlık ya da devremülk, kiralık ev, villa ya da karavan tatili gerekçelerinden birinin seçileceği belirtilerek izin belgesi başvurularında şu belgeler istenecek; Otel tatili için rezervasyon belgelerini, yazlık/devremülk için tapu örneklerini, kiralık ev/villa tatili için ise kira sözleşmelerini, karavan tatili için karavan sahiplik belgeleri ya da kira sözleşmelerini zorunlu olarak başvuru sırasında sisteme yüklemeliler.

 

BAŞVURULAR OTOMATİK OLARAK SONUÇLANDIRILACAK

 

Turizm Amaçlı Seyahat İzin Belgesi alacak vatandaşların otobüs, uçak, tren ve özel araç ile yapacakları yolculuklar için de başvuru yapabilecek. Bu başvuruda yapılması gerekenler ise şu şekilde açıklandı: “Başvuranın ve beraberindekilerin Covid-19 evde izolasyon sorgusunun yanı sıra belirtilen hastalıklarının olup olmadığı hususu da sistem üzerinden otomatik olarak sorgulanacağından, vatandaşlarımızın belge almak için herhangi bir sağlık kuruluşuna ya da İlçe Kaymakamlığına gitmelerine gerek bulunmamaktadır. Turizm Amaçlı Seyahat İzin Belgesi başvuruları otomatik olarak değerlendirilecek ve sonuçlandırılacaktır.”   

    

SMS YOLU İLE BİLGİLENDİRME YAPILACAK

 

İzin başvurusu kabul edilenlere SMS yolu ile bilgilendirme yapılacak ve ayrıca e-Devlet üzerinden başvuru onay belgesi çıktısı da alınabilecek. İzin başvurusu kabul edilen 65 yaş ve üzeri vatandaşların bilgileri otomatik olarak gidecekleri il valilikleri ile kayıtlı olduğu aile hekimine bildirileceğinden, kayıtlı oldukları aile hekimleri tarafından gerekli takipleri yapılacak. Belirtilen sınırlamalara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi, aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına oybirliğiyle karar verildi.

 

Haber/Duygu KÖSEOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10