Öztrak: Erdoğan, Trakya'daki belediyelerin hakkını yiyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Cumhurbaşkanı Edoğan'ın Ergene Havzası'nın kirliliği ile ilgili sorumluluğu yerel yönetimlere yüklemesi

Tekirdağ 29.06.2020 17:57:00 0
Öztrak: Erdoğan, Trakya

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, MYK toplantısı sonrası düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. CHP ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, basın toplantısında gündemdeki konular hakkında yaptığı açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

 

ERDOĞAN’IN SÖZLERİNİ ELEŞTİRDİ

 

Hafta sonu Ergene Çevre Koruma Projesi, Derin Deşarj Hattı B Tüneli Işık Göründü Merasimi’ne canlı bağlantı ile katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmada Ergene Havzası’nda yerel yönetimlerin senelerce buranın korunmasında gerekli hassasiyeti göstermediğini söylemişti.

 

“ERGENE’Yİ KİRLETEN TRAKYALI VATANDAŞLARIMIZ DEĞİL”

 

Edoğan’ın Ergene Havzası’nın kirliliği ile ilgili sorumluluğu yerel yönetimlere yüklemesini eleştiren Öztrak, “Çok açık söyleyeyim Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan AK Parti Genel Başkanı peynir ekmek gibi hak yiyor. Ergene’yi kirleten Trakya’da oturan vatandaşlarımız değil. İstanbul’un geçmişten itibaren Trakya’ya plansız, programsız deşarj ettiği kirli sanayi ve Istıranca sularını gasp eden bir dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır. Şimdi bu sözlerle Trakya’daki belediyelerin hakkını yiyor.” dedi.

 

KİRLİLİĞİN SEBEBİ SANAYİ ATIKLARI

 

Tekirdağ’da 21 adet atık su arıtma tesisinin bulunduğunu ve bu tesislerde yılda 57 milyon metreküp evsel atığın temizlendiğini ve deşarj edildiğinin altını çizen Öztrak, “Bu 21 tesisin 11 tanesi de Ergene Havzası’nda. Ergene Havzası’ndaki kullanılamaz durumdaki atık su tesisleri yine Tekirdağ İçme Suyu ve Kanalizasyon İdaresi tarafından revize edildi ve bu bölgede hemşehrilerine hizmet edecek kanalizasyon alt yapısı için Büyükşehir Belediyemiz 170 milyon Türk Lirası harcadı. Atık su tesislerinin yapımı içinde 2,5 milyon TL harcadı. Kirliliğin esas nedeni olan Ergene Havzası’ndaki sanayi kuruluşlarının sanayi atıkları. Sanayi kuruluşlarının atıklarının denetimi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sorumluluğunda. Tekirdağ’daki yerel yönetimler atıkların bertarafı konusunda gereken hassasiyeti her zaman gösteriyorlar.” diye konuştu.

 

“BELEDİYELERİMİZİN DEŞARJ ETTİĞİ SULAR PIRIL PIRIL”

 

Şunu açık söyleyeyim bizim belediyelerimizin Marmara Denizi’ne akıttığı, deşarj ettiği sular pırıl pırıl” diyen Öztrak,  şöyle devam etti: “Nereden mi biliyorum? Çünkü Ankara’dan Çevre Bakanlığı tarafından her gün online denetleniyor. Şimdi bu derin deşarjdan Marmara Denizi’ne akıtılacak olan suyun, atıkların; renk ve tuzluluk parametrelerinin öngörülen sevilere indirilmediği söyleniyor. Dolayısıyla böyle bir deşarjın Marmara Denizi’nde ciddi bir çevre kirliliği yaratma riski var. İşte bu nedenle ve belediyelerimizin çevre kirliliğine olan hassasiyeti nedeniyle bizim belediyelerimiz, bu derin deşarjdan evsel sularını akıtmayacaklar. Bunları pırıl pırıl olan bu suları, bugün denetimden geçmiş, her türlü kritere uygun olan bu suları denize akıtmaya devam edeceklerdir.”

 

Haber/Duygu KÖSEOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10