Salgın hamalları da etkiledi

Çerkezköy'de işçi durağında günlük iş bekleyen hamallar, koronavirüs salgınından olumsuz etkilendiklerini söyledi. Bu süreçte iş çıkmadığını belirtti. Bir hamal en son 15 gün Ã?

Çerkezköy 30.06.2020 16:24:00 0
Salgın hamalları da etkiledi

Çerkezköy’de Gaziosmanpaşa Mahallesi Çolakoğlu Sokak, hamalların burada beklemesi ve işçi arayan kişilerinde buraya gelip işçi araması dolayısıyla uzun yıllardır işçi durağı olarak anılıyor. Sokağın başında traktörleri ile bekleyen, kaldırımda oturan, az ilerideki kahvehanede bekleyen birçok insan, hamallık, inşaat vb gibi günlük ne iş çıkarsa yapıyor ve aldığı yevmiye ile geçinmeye çalışıyor. Her sabah 7’de gelip akşam saatlerine kadar günlük iş bekleyen insanlar, koronavirüs salgını nedeniyle hiç iş çıkmadığını, genel olarak sabahtan akşama kadar bekleyip elleri boş eve döndüklerini söylüyor. Çerkezköy Haber Gazetesi olarak, salgın sürecinde yaşadıkları sıkıntıları kendilerinden dinlediğimiz hamallar, sosyal güvenceleri olmadığı için açıklanan ekonomik paketlerden yararlanamadıklarını belirtti. Öte yandan salgın döneminde artan işsizlik nedeniyle yevmiyeli çalışmaya gelenlerin sayısının da arttığına dikkat çekti.

 

“58 YAŞINDAYIM DAHA EMEKLİ OLAMADIM”

 

58 yaşındaki Mustafa 22 yıl önce Samsun’dan göç ederek Çerkezköy’e yerleşmiş. 22 senedir taşımacılık ve hamaliye işleri yapan Mustafa, koronavirüs salgınından dolayı işlerin sıkıntılı olduğunu belirterek bu süreci şöyle anlatıyor; “Evden dışarı çıkamadık. Hamaliye işleri ile uğraştığımız için bizleri zaten kale alan olmadı. Sigortamızı doğru dürüst yatıramıyoruz. 58 yaşındayım daha emekli olamadım. Bazı kişilere devlet kanalıyla bazı destekler oluyor. Kendi imkanlarımla, alın teriyle, bilek gücüyle çalıştım hamallık yaptım. Ama emekli olamadım.”

 

“İŞSİZ OLAN HAMALİYE  İŞLERİNE GELİYOR”

 

“Gün içinde bazen iş geliyor bazen gelmiyor” diyen Mustafa, günlük yevmiyelerinin 50 ile 150 TL arasında değiştiğini belirtti. Mustafa, “Yetkililerden hamaliye işleri için güvence yapmalarını istiyorum. Bize bir yer göstersinler. Oturacak yerimiz yok. Belediye bize bir oturak yeri bile vermiyor. Millet buraya sığamıyor. Bu işlerde çalışanlar çok. Virüsten sonra işsizlik daha çok arttı. İşsiz kalanlar hamaliyeye daha çok geliyor. Öyle oluyor ki fabrikada çalışan adam aldığı para ile geçinemediği için geliyor burada hamallık yapıyor. Fakir fukaranın ekmeğine de mani oluyor. Biz burada hamaliye işlerinde çalıştığımız halde ekmek bulamıyoruz. Adam fabrikada sigortalı işçi çalışıyor, maaş alıyor hem de devlet yardımını alıyor hem de geliyor bizim içimizde burada hamallık yapıyor. Ona da yetmiyor. Herkes aç yani tok yok.”

 

“SABAH 7’DEN AKŞAM 6’YA  İŞ İÇİN BEKLİYORUZ”

 

Yozgat’tan Çerkezköy’e 5 yıl önce geldiklerini dile getiren Kadir, memlekette çiftçilikle uğraştığını, çocukları Çerkezköy’e gelince yanlarında geldiklerini belirtti. “Çocuklara iş var bizi de yaşımızdan dolayı fabrikaya almadılar” diyen Kadir, “Bizde buraya gelip hamallık yapıyoruz. Yaşım 56 emekli olduk ama günlük yevmiyeye geliyoruz. Ama yevmiyenin olduğu da oluyor olmadığı da oluyor. Mal yükleme, indirme, inşaatta çalışma, tuğla çimento indirme, ev eşyası taşıma gibi her işi yapıyoruz. Sabah 07.00’de geliyoruz bu durağa iş çıkarsa işin durumuna göre eve dönüyoruz. İş çıkmazsa 18.00 gibi eve dönüyoruz. En son dün bir işe gittik bir fabrikaya bakır yüklemeye, işin zorluğundan dolayı bugünde gidemedik.” dedi.

 

“3 AYDIR ÜCRETSİZ İZİNE  ÇIKARILDIM”

 

57 yaşındaki emekli Hüseyin Korkut, 35 yıldır Çerkezköy’de yaşadığını, yaştan dolayı birçok yerde iş bulamadığını belirtti. Hüseyin Korkut, güvenlik görevlisi olarak çalıştığını salgın nedeniyle 3 aydır ücretsiz izine çıkarıldığını, bu süreçte emekli maaşının yetmediği için günlük yevmiyeye geldiğini söyledi. Hüseyin,  emekli olmasına rağmen bin 500 TL maaş aldığını ve bunun da geçinmeye yetmediğini belirtti. 

 

“VİRÜS GELDİ İŞTE YOK GÜÇ DE YOK”

 

21 senedir Çerkezköy’de yaşadığını ifade eden vatandaş ise “47 yaşındayım işim gücüm yok, fabrikalara gidiyoruz almıyorlar. Hamallık yaparak geçinmeye çalışıyorum. Emekliliğimde yok. İlk zamanlarda fabrikada çalışıyordum ama oradan da çıkartıldım. Şimdide de inşaatlarda, hamallık yapıyorum. Burası da karın doyurmuyor. Virüsten önce yine iyiydi. Virüs geldi işte yok. Güç de yok. Sabahtan akşama bekliyoruz, bekliyoruz iş yok. En son yaklaşık 15 gün önce bir işe gittim.100 lira yevmiye aldım. Onunla idare ettik işte.” sözleri ile içinde bulunduğu durumu anlattı.

 

“BURAYA OTURMAYIN DİYORLAR. BİZ NEREYE GİDELİM”

 

Aslen Tokatlı ve 16 yıldır Çerkezköy’de yaşadığını belirten diğer bir vatandaş ise 16 senedir bu işçi durağına gelip gittiğini belirterek 2016 yılına kadar işlerin iyi olduğunu belirterek “2016’dan sonra işler bir bozuldu şimdi ayda ya 3 gün ya 5 gün 6 desen yok. Kendim emekliyim. Ama emekli olsan ne olacak asgari ücretin altında maaş alıyoruz. 51 yaşındayım iki çocuğum var. Biri okuyor, bir daha yeni işe girdi. İkisi de üniversiteli. Aldığın yetmiyor. Kiram yok ama ev kendinin olsa ne olacak ki çalışan bir kişi yiyen dört kişi. Sabahın 7.30’da gelip akşam altı yediye kadar buradayız. Çoluğumuza çocuğumuza ekmek götürmek için. İşçi durağına oturacak bir yer bile yapmadılar. Poliste geliyor, zabıtada geliyor, buraya oturmayın diyorlar. Biz nereye gidelim, belediye bize yer göstersin.” dedi.

 

Haber/Duygu KÖSEOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10