Çocuklar için yeni tehdit: Mavi bebek

Geçtiğimiz yıllarda Mavi Balina oyunuyla başlayan çocuklara yönelik tehlike dünyada ve Türkiye'de çokça gündeme gelmişti. Çocukları etkisi altına alarak intihara sürükleyen Mavi Balina oyunundan a

11.07.2020 14:29:00 0
Çocuklar için yeni tehdit: Mavi bebek

 

Mavi Bebek oyununun çocukları yaratılan sanal gerçeklik ile etkisi altına alarak bir korku seansı yaşattığını belirten uzmanlar, çocuklara yönelik birçok intihar ve korku oyununun üretildiğini, bu oyunların çocuklar için tehlike yarattığına dikkat çekerek aileleri uyardı.

 

ÇOCUKLARI ETKİSİ ALTINA ALIYOR

 

Mavi Balina, Momo gibi oyunlardan sonra çocuklar için yeni bir tehdit olarak nitelendirilen Mavi Bebek oyunu, yarattığı korku psikolojisiyle çocukları adeta hipnoz ederek oyunun içerisinde verilen komutların yapmasını sağlanıyor. Bu nedenle çocuklar hem korku psikolojisi hem de oyunun etkisiyle komutları gerçekleştirirken kendine zarar verebilecek davranışlar yapabiliyor. Uzmanlar, sanal ortamdaki tehditlere karşı ailelere büyük sorumluluk düştüğünün altını çizerek dijital ortamdaki düzenlemelerden önce çocuğun sosyal dünyasının düzenlenmesi gerektiğini ve akıllı cihaz kullanımı konusunda kontrollü olmaları konusunda dikkatli olmalarını söyledi.

 

SİBER DOLANDIRICILARA FIRSAT ÇIKTI

 

Öte yandan bazı uzmanlar ise Mavi Bebek oyununun bu kadar konuşulmasının oyunu hiç duymamış, kullanmamış çocukların dikkatini çekmesine neden olduğunu savunuyor. Mavi Bebek oyununun bu kadar gündeme gelmesinin, oyuna karşı çocukların merakını arttırdığını ve internette son günlerde en çok aranan kelimeler arasında yer aldığını dile getiren uzmanlar, siber dolandırıcılar için de yeni bir dolandırma kaynağının önünün açıldığına dikkat çekti. Uzmanlar, Mavi Bebek oyunu adı altında dolandırıcılık uygulamaları yazarak insanların kullanımına sunan siber dolandırıcıların, bu yöntemle çocukların indirerek kullandığı oyun uygulamaları sayesinde kişisel verilere, fotoğraflar ulaşabildiklerine ve insanları dolandırabildiklerine dikkat çekti.

 

TÜRKİYE’DE OYUNUN OYNANADIĞINA DAİR VERİ YOK

 

Mavi Bebek oyununun 6 yıl önce kullanıma sunulduğunu belirten uzmanlar, oyun nedeniyle şuana kadar yaşanan bir intihar vakası olmadığını kaydeden uzmanlar, Türkiye’de de bu oyunu oynadığına dair bir bilgi olmadığını belirterek aileleri bu konuda bilinçli olmaları konusunda uyardı.

 

MAVİ BALİNA OYUNUN YARATICISI TUTUKLANMIŞTI

 

Mavi Balina oyununu oynayan çocukların, oyunun etkisiyle kendilerine zarar vermesi herkes tarafından tepkiyle dünyada ve Türkiye’de karşılanmıştı. Bunun üzerine Mavi Balina oyunun yaratıcısı 21 yaşındaki Rus vatandaşı Philipp Budeikin, geçtiğimiz yıllarda gençleri intihara teşvik etmek suçundan tutuklanmıştı.

 

Haber/Duygu KÖSEOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10