Sözdinler:  ÇOSB'deki  tesislerin kapasitesi yüzde 98'e çıktı

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, koronavirüs salgınının ardından normalleşme süreciyle birlikte bölgedeki sanayi üretiminin yüzde 98'e çıktı

Çerkezköy 23.07.2020 17:43:00 0
Sözdinler:  ÇOSB

 

 

Türkiye'nin en önemli sanayi kuruluşlarının bulunduğu Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikalar, normalleşme sürecinde yeniden üretime başladı.

 

YÜZDE 98 SEVİYESİNE ÇIKTIK

 

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, 266 sanayi kuruluşu ile 77 bin kişinin istihdam sağlandığı bölgede üretimin yüzde 98 olduğunu kaydetti. Sözdinler “ Pandemi döneminde ilk etapta 266 fabrikamızın 89 'u kapatmak zorunda kaldı. Bu direkt olarak yüzde 34'lük kayıp demektir. Daha sonra mayıs ayında da yüzde 51 üretim kaybına sebebiyet verdi. Ama Haziran ve Temmuz ayların da çok çabuk toplandık. 1 Temmuz itibari ile şu anda üretimlerimiz yüzde 98 seviyelerine ulaşmış durumda. Bizim bölgemizi ihracat ağırlıklı bir bölge. Sağ olsun hükümetimiz de ihracatın durmaması için bu dönemde bile fabrikalarımızın aralıksız çalışması için cumartesi, pazar bize valilikler kanalıyla, yerel yönetimler kanalıyla desteklerini verdiler. Biz de üretimimize kesintisiz olarak devam etmeye çalıştık" diye konuştu.

 

18 FİRMAMIZI SOKTUK

 

ÇOSB'nin tekstil ağırlıklı kurulduğunu ancak daha sonra değişik sektörlerin de gelmesiyle Karma Organize Sanayi Bölgesi olduğunu kaydeden Sözdinler “ Burası ilk kurulduğunda tekstil ağırlıklı bir bölge olarak kuruldu. Daha sonra tekstil gittikçe azalıp bunun yerine ilaçta bir kümelenme, beyaz eşya sanayi, makine, kimya sanayi bunlar bizim başlıca iş kollarımız oldu. Şu anda 16 ilaç fabrikamız mevcut ve bu ilaç fabrikalarımız sayesinde Türkiye'nin ilaç ihtiyacının yüzde 50'si bölgemizden karşılanıyor. Bu zevalde en fazla etkiyi tekstil sektörü gördü. Bu süreçte tekstil sektöründe üretimler yüzde 30’lara kadar düşmüştü. Takip ettiğimiz su, elektrik, doğal gaz tüketimlerinden izleyebiliyoruz şu an tekstil sektörümüzde de yüzde 80 doluluk oranımız var. 2019 yılında İstanbul Sanayi Odası'nın açıkladığı ilk 500 firma içine 18 firmamızı soktuk. Daha önceki senelerde ise 19 taneydi. Bu 18 firmamız görüyoruz hep öne geçerek ilerliyor, büyüyerek gelişen sanayimiz var. Tabi bundan da gurur duyuyoruz, çok mutluyuz" diye konuştu.

 

ÜRETİM BÖLGESİ OLDUK

 

Pandemi sürecinde en önemli üretim bölgesi olduklarını kaydeden Sözdinler “  Bölgemize en önemli katkılarımızdan biri solunum cihazı oldu. Solunum cihazı için üç konsorsiyum bunun içinde de üretim yapan Arçelik firmamız vardı. 5 bin adet bakanlığımıza söz verildi. Beş bininci üretimimizi geçen ay içinde yapıp bakanlığımıza ulaştırdık. Allah'a çok şükür bu kadar çok ihtiyacımız olmadı. Bu fazlalıkları da ihtiyacı olan ülkelere başta Brezilya, Sudan olmak üzere ihraç ediyoruz. Bunun yanında plastik fabrikalarımızda siperlik günde 20 bin adete ulaşmıştır.  Tekstil fabrikalarımız cerrahi maske ürettiler, şu anda 6 fabrikamız halen maske üretmektedir. Kimya fabrikalarımız dezenfektan üretimi yaptı. Bu arada bu 266 fabrika neyi yapabiliyorsa bu dönemde yapmaya çalıştı. Örneğin hiç işi olmadığı halde beyaz eşya üretimi yapan BSH fabrikası siperlik üretimi yaptı. Bunun 10 bin adetini hemen bakanlığımıza verdiler” açıklamasında bulundu.

 

300 BİN ADET BAKANLIĞA HİBE EDİLDİ

 

Sözdinler “ Pandemi döneminde en büyük desteği ilaç fabrikalarına verdik.  Japonya lisansı olan ve Çin'de üretilen bu Kovid-19'un en büyük ilaçlarından bir tanesi bölgemizde üretildi. 300 bin adet bakanlığımıza hibe edildi. Şu anda bu ilaç patentlendi ve üretimini de devam ediyor. Aynı şekilde yine diğer ilaç firmalarımız da bu pandemi için gereken tüm ilaçları 7/24 saat hiç aralıksız üretmeye devam etti" dedi.

 

 

Haber/Faik Onur KAYA 


0282 726 91 91
0282 747 65 10