Bakan Pakdemirli: Sözleşmeli üretime ihtiyacımız var

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli bir dizi inceleme ve çiftçilerle buluşmak üzere Cumartesi günü Tekirdağ'a geldi. Reka Bitkisel Yağları fabrikasını ziyaret eden Pakdemirli, sözleşmeli tarıma

Tekirdağ 26.07.2020 20:54:00 0
Bakan Pakdemirli: Sözleşmeli üretime ihtiyacımız var

 

 

Sabah saatlerinde Tekirdağ’a gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi Muratl’da  Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, Reka Yağ Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Reka karşıladı.

 

BİR DİZİ ZİYARETLERDE BULUNDU

 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, kanola ihtiyacının yarısından fazlasının, ayçiçeği ihtiyacının da büyük bir bölümünün Trakya'da karşılandığını belirten Bakan Bekir Pakdemirli “ Biz üreticinin temsilciyiz ama bir tarafta da üretici ile sanayici arasında birbirine böyle kenetlenmesi gerekiyor. Bu tesis örnek olacak bir tesis. Türkiye'de benim bildiğim kadarıyla eşi benzeri yok, kapasite itibariyle verimli, fizibil güzel bir tesis” dedi. Sözleşmeli tarıma ihtiyacın olduğunu ifade eden Pakdemirli “  Tabi bu tesisleri işletmek için de sözleşmeli üretime ihtiyacımız var. Hakikaten Türkiye, Avrupa'da ciroda tarımsal hasılada birinci dünyada onuncu olmasına rağmen diğer taraftan da gıda üretiminde dünyada ancak 23'üncü sıraya girebiliyor. Ben buradaki eksikliği aslında sözleşmeli üretimin Türkiye'de, ülkemizde tam oturmamış olmasında görüyorum. Çünkü batılı ülkelere baktığımız zaman sözleşmeli üretimin neresinden bakarsanız bakın yüzde 50-60 bir yapı alıyor. Ama Türkiye'de belli ürünler hariç sözleşmeli üretim aslında çalışmamış, bununla ilgili yasa tasarımız var. İnşallah milletvekillerimizin gayretiyle hem yasalaşacak hem de bununla ilgili yasayı beklemeden bir dijital tarım pazarı dediğimiz platform kurduk. Bu platform hem Türkiye'nin her tarafından üretilen ürünlerin hem Türkiye'ye hem de dünyanın her tarafında pazarlanması maksadıyla, hem de üreticimizin tüketiciyle buluştuğu kanallarda, bir şekilde üreticinin finanse edilebilmesi maksadıyla, sözleşmeli üretim platform haline gelmesi beklenen bir platform. Bu platform şimdiye kadar hakikaten 100 milyon lira ciroyu geçti. Ülkenin büyüklükleri içerisinde önemli değildir. Büyük bir çınar ağacı olmasını bekliyoruz. İnşallah sözleşmeli üretim tarafında da güzel bir adım attık devamını da inşallah getireceğiz" diye konuştu.

 

ÇİFTÇİLERİMİZE İMKAN SAĞLADIK

 

Bakan Pakdemirli, tesisler hakkında Murat Reka'dan bilgi aldıktan sonra Tekirdağ il merkezine geçti.

tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Tekirdağ'da Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi'nde 'Söz Sizde Tarım Orman Buluşmaları' programı kapsamında, 'Trakya Şimdi Söz Sizde' programında sektör temsilcileriyle bir araya geldi. Pakdemirli “  Her ilimizin kendine göre problemi var. Bizler de ziyaret ederek, sorunları çözmeye çalışıyoruz. Tabi ki pandemi dönemiyle gidemedik. Şimdi normalleşmeyle birlikte çıktık. Burada da herkes kurallara uyuyor, maske takıyor. Sizleri tebrik ediyorum. Türkiye'de bir problem yaşadık. Bakanlık olarak çok hazırlıklıydık. Çiftçimizin moralini en yüksek şekilde tutacak şekilde çalışmalar yaptık. Eve kapatılmasına mani olmayı sağladık. Her ne olursa olsun, kırsal alanda hastalık riski çok düşük, bizler de çiftçilerimize böyle imkan sağladık. Muhalefet partisi milletvekillerimize bakıyorum. 'Çiftçimiz bitti, üretim bitti, şu bitti, bu bitti.' Şimdi rakamlarla bir şeyi konuşmamız gerekiyor. Bir eleştiri varsa bu işin içinde rakam olması lazım. İki yılda üretim yüzde 45 arttı. Sadece geçen yılla bu yıl arasındaki fark yüzde 26. Biz çok özel bir şey yaptık mı? Sadece size doğru motivasyon ve doğru çalışma gerçekleştirdik. Çiftçimizin moralini bozmaya gerek yok. Üretici dostu politikalar geliştirmeye devam edeceğiz. Döviz fiyatları çok arttı ve girdi fiyatlarımız çok arttı. Ben burada Bakanlığın kalın duvarları arasında kalabilirdim. Ama ben ne yaptım? Dışarı çıktım. Üreticiye en uygun fiyattan alım yapacağız. Hasattan önce fiyatları açıklayacağız ve sizleri memnun edeceğiz. 2019 yılında üreticimizin zarar ediyorum dediği ürün bırakmadık. Çaydan tutun da pancardan kuru üzüme, ete her konuda üretici dostu politika izlemeye devam edeceğiz dedik, sözümüzü tuttuk. Üretici lehine her türlü inisiyatifi alıyoruz, almaya da devam edeceğiz.

 

"'ÖNÜMÜZDEKİ YIL SÖZLEŞMELİ TARIMI ÇIKARTACAĞIZ

 

'Sözleşmeli tarımı anlatan Pakdemirli, "Sözleşmeli tarım. Nedir sözleşmeli tarım? Sözleşmeli tarım üreticiyi ve sanayiciyi koruyan bir şey. Önümüzdeki yılda bunu çıkartacağız. Türkiye genelinde birçok üründe sözleşmeli tarım var. Sistem işliyor. Fakat her üründe işliyor mu? Birçok üründe işlemiyor. Sözleşmeli tarımı işler hale getirmek için dijital platform oluşturacağız. Nasıl telefondan ürünlere bakıyorsunuz, burada da inceleyebileceksiniz. Bu platform kimseyi dışlamıyor. Mevlana gibi herkese 'gel' diyor. Üreticiye sorsam, 'ben bunu istediğim fiyata satamıyorum', tüketiciyi sorsam, 'istediğim fiyata alamıyorum' diyor. İşte üreticiyle, tüketiciyi bir araya getirecek bir sistem. Eğer sizler dijital tarımı kullanırsanız, burası derinleşirse ürünlerinizi pazara çıkartabilirsiniz. Bu platformu kullanın. Bunu kullanalım birkaç senede önemli bir mesafe kat etmiş olacağız" diye konuştu. 

 

Bakan Pakdemirli, konuşmasının sonunda yağlık ayçiçeği desteğini de 40 kuruştan 50 kuruşa çıkardıklarını kaydetti.

 

ŞARKÖY’DE ÇİFTÇİLERLE BİR ARAYA GELDİ

 

Pakdemirli daha sonra Şarköy’de çiftçilerle bir araya geldi.  Şarköy'ün tabiatın ve turizmin merkezi olduğunu söyleyen Pakdemirli, "Trakya'nın tarımsal ve ekonomik güç bakımından stratejik üstüdür. Dolayısıyla Şarköy ile bakanlığımız arasındaki ünsiyet hem ezeli hem de ebedidir. Biz son 18 yılda Şarköy'ü hiç yalnız bırakmadık, bundan sonrada bırakmayacağız. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 18 yılda Şarköy'e 130 milyon yatırım yaptık ve tarımsal destek verdik. Genç Çiftçi projesi kapsamında 72 projeyi 2.2 milyon lirayla destekledik. Kırsal kalkınma yatırımları kapsamında 14 projeye 3.5 milyon lira hibe desteği sağladık. Süt desteği kapsamında üreticilerimize 8.4 milyon destekte bulunduk. Vermiş olduğumuz destekler sizlerin gayretleriyle Şarköy tarımsal hasılasına 5 kat artışla 5 milyon liraya çıkardı. İlçemiz büyükbaş hayvan sayısına yüzde 40 artışla 7 bin 600'a, küçükbaş hayvan sayısında yüzde 40 artışla 30 bine, süt üretimine ise yüzde 22 artışla 14 bin 112 tona çıkardı. Bunun için bütün yetiştiricilerimizi kutluyorum" dedi. Şarköy ile ortak yanı olduğunu söyleyen Pakdemirli, "Ben hem bağcılık yapıyorum, hem de zeytincilik yapıyorum. Bağdan biraz yorulduk, bağda biraz yaşlandı. Söküp zeytine mi dönsek diye düşünüyorum. Bağ işi biraz meşakkatli bir iştir. Bizimki kuru üzüme yatkın, çekirdeksizdir. Her sene bir miktar çiftliğin masraflarını kurtaracak kadar idare ediyor. Ona devam ediyoruz. 40 yıldır. 50-60 yıldır zeytincilik devam ediyor. Geçen yıl ilk kez başlattığımız geleneksel zeytin bahçeleri rehabilitasyon kapsamında da dekar başına 100 lira destek sağladık. Ülkemizin yüz akı olan Şarköylülere Allah razı olsun" dedi.

 

 

Haber/Şaban KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10