'Kırkpınar sembolik olmaz'

Kırkpınar Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, 1991, 1992 ve 1993 yılları Kırkpınar ağası Alper Yazoğlu, yağlı güreşin futbol ya da diğer sporlara benzemediÄ?

Tekirdağ 27.07.2020 11:34:00 0

 

 

TOPLANTI SONLANDIRILMIŞTIR


Kırkpınar Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği'nden “659. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri sembolik olmaz, olmamalı” başlığı altında yapılan yazılı açıklamada, “Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 ölümcül virüs salgını sebebiyle 03-05 Temmuz 2020 tarihinde gerçekleştirilmesi planlanan ancak virüs salgını sebebiyle yapılıp yapılmayacağına dair karar mercileri tarafından bir türlü kesin bir tavır ortaya koyarak tabiri yerinde ise adeta ortada top çevirerek tarih verilmeden ötelenmektedir” denildi. Dernek Basın Sözcüsü Özcan Başgül'ün Dernek Başkanı ve Kırkpınar eski Ağalarından Alper Yazoğılu ve Mehmet İriş'in de görüşlerine yer verilen açıklamasında “ Edirne Belediyesi'nin ev sahipliğini yaptığı ve tarihini belirleyip Türkiye Güreş federasyonu Yağlı güreş takvimine aldığı 659.Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri için 05 Haziran 2020 günü İstanbul'da  Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Yağlı güreş düzenleyen kentler Birliği Başkanı Yücel Yılmaz ve Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim bir araya gelerek konuyu ele aldıklarını ve beklentilerin çok ötesinde, Adeta "Dağ fare doğurdu" atasözündeki gibi  03 Temmuz 2020 tarihinde Edirne'de tekrar toplanıp bir değerlendirme yapacağız diyerek, toplantıyı sonlandırmışlardır. 3 Temmuz'a sayılı günler kala Edirne'de yapılacak olan toplantı iptal edilmiş yapılan açıklamalarda İki üniversite ve özel bir hastaneye rapor hazırlatarak bilim kuruluna sunacaklarını ve kesintisiz süre gelen güreşlerin Eylül ayında sembolik bir Kırkpınar güreşi yapılıp tarihi sürekliliğinin devamı sağlanacaktır yönünde açıklamalar yapılmıştır” dedi.

 

ERTELENMİŞTİR

 

Açıklamanın devamında “ Bizler Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri için,  Kırkpınar Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri olarak Başkanımız Alper Yazoğlu ile yaptığımız değerlendirme görüşmelerimizde Alper Yazoğlu başkanımız  şimdiye kadar yapılan  toplantılardan haberdar edilemediğini belirttikten sonra 'Ülkemiz çok tehlikeli bir salgın hastalık belasıyla mücadele ediyor. Yağlı güreş futbol ya da diğer sporlara benzemez. Yakın temas, nefes nefese, yağın bulaştığı çimenler üstünde saatlerce güreşen pehlivanlarımızın sağlığını korumak sorumluluğu bizimdir. Bilim Kurulu'nun kararını beklemek de çok büyük hatadır. İnisiyatif kullanılmalı, Kırkpınar Güreşleri seneye ertelemelidir. Nitekim 1975 yılında da Kırkpınar Güreşleri yapılmamış ve ertelenmiştir. Tarihi Kırkpınar Güreşleri'ne her kademede hizmet veren biri olarak, şu an başkanlığını yürütmekte olduğum Derneğimiz yılın 365 günü bu kültür mirasımıza hizmet vermektedir. Bazı yetkililerin daha saygılı, ucuz hesaplardan ve önyargıdan arınmış , yapıcı davranışlarla hepimizin göz bebeği Kırkpınar için el birliği ile en iyisini, en güzelini yapmaya çalışmalıyız diye düşünüyorum' diyerek, Kırkpınar'da 3 yıl ağalık, Geleneksel Sporlar Federasyonu Başkanlığı ve 30 yıldır karşılık beklemeden bu camiaya hizmet etmiş biri olarak, güreşlerin 2021 yılına ertelenmesi ve  geçtiğimiz ay kaybettiğimiz Yönetim Kurulu Üyemiz, Kırkpınar Marşı yazarı Beyazıt Sansı hocamız 'Tarih dehlizinde yürür gibiyim, Büyük efsaneyi görür gibiyim' sözlerinde olduğu gibi aslına örf ve adetlerine uygun bir şekilde yapılmaması gerektiğini bu gibi koca bir tarihin sembolik olarak geçiştirilmemesi gerektiğini söylemektedir, Aynı şekilde Yönetim kurulu üyemiz Edirne'li işadamı Kırkpınar 1981 yılı Ağası Mehmet İriş bu görüşleri paylaştığını, 'Yağlı güreş federasyonu kurulmalı ve merkezide Edirne olmalı' diye beyan etmektedir. Kırkpınar Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği olarak bundan sonrada kararlı bir şekilde hareket edeceğimizi bildirir saygılar sunarız.”dedi.

 

 

Haber/Harun PEHLİVAN


0282 726 91 91
0282 747 65 10