Aygun: Buğdayda üretim hedefleri tutmadı

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle sunduğu soru önergesinde "Buğdayda üretim hedefleri tutmadı, verim

Tekirdağ 20.08.2020 18:28:00 0
Aygun: Buğdayda üretim hedefleri tutmadı

 

 

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO); "hububatta spekülatif kaynaklı fiyat artışlarının gıda enflasyonunu tetikleyici etkilerini önlemek ve hububatta fiyat stokçuluğunu engellemek" gerekçesi ile 500 bin ton buğday ile 60 bin ton arpa ithalatı için 25 Ağustos 2020 tarihinde ihaleye çıkacağını duyurduğunu belirtti.

 

1 MİLYON 500 BİN TONA ÇIKARILDI

 

Geçtiğimiz yıl 16 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile TMO’ya 1 milyon ton buğday ve mahlut, 700 bin ton arpa ithalat yetkisi verildiğini hatırlatan Aygun, bu kararın ardından 15 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazete`de yayımlanan yeni Cumhurbaşkanı Kararı ile buğday ve mahlut ithalat yetkisinin 1 milyon tondan 1 milyon 500 bin tona çıkarıldığını belirtti.

 

“YAŞANAN SIKINTIYI ORTAYA KOYUYOR”

 

TMO’nun, stokçuluğu önlemek için bu kararları aldığını açıkladığını, ancak, buğday ve arpada yaşanan stok sıkıntısının, TMO’nun açıklamalarını tekzip ettiğini ifade eden Aygun, “TMO’nun 2020 Ocak ayında 650 bin ton buğday, Şubat ayında 300 bin ton buğday ve 25 bin ton arpa ile Mart ayında 175 bin ton buğday ithalat ihalesi gerçekleştirmesinin ardından 25 Ağustos 2020 tarihinde de 500 bin ton buğday ve 60 bin ton arpa ithalat ihalesine çıkacak olması, yaşanan sıkıntıyı bütün boyutlarıyla ortaya koymaktadır” dedi.

 

“BUĞDAY EKİM ALANLARI DARALMAYA DEVAM EDİYOR”

 

Milletvekili Aygun, yaşanan arz sıkıntısına rağmen, buğday ekim alanlarının daralmaya devam ettiğini ifade ederek “2015 yılında 78.6 milyon dekarda buğday ekimi yapılırken, 2019 yılında bu rakam 68.5 milyon dekara gerilemiştir. 2015 yılında 22.6 milyon ton olan buğday üretimin 2019 yılında 19 milyon tona gerilediği görülmektedir. Buğday ekim alanları daralırken verim de düşmektedir. Buğday verimi 2015 yılında 287 kg/dekar iken, bu oran 2019 yılında 278 kg/dekara gerilemiştir” dedi.

 

“ALIMLAR GEÇEN YILIN ALTINDA KALDI”

 

2020 yılı TÜİK I. tahmininde buğday üretiminin 2019 sezonuna göre yüzde 7,9’luk artışla 20,5 milyon ton olacağının öngörüldüğünü anımsatan Aygun, Türkiye genelinde hububat hasadının neredeyse tamamlandığını, TMO alımlarının geçen yılın altında kaldığını, üreticinin, tüccarın, stokçuların elinde ne kadar buğday olduğunun da halen belirsizliğini koruduğunu söyledi.

 

“GIDA GÜVENLİĞİNİ TEHLİKELEYE Mİ ATACAKSINIZ?”

 

Milletvekili Aygun verdiği soru önergesinde “2015/16 sezonunda buğday ve mamul madde karşılığı olarak 4,8 milyon ton olan ithalat, 2016/17 sezonunda 5,8 milyon ton, 2017/18 sezonunda 9,8 milyon ton, 2018/19 sezonunda 10.3 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. İthal buğdayların neredeyse tamamı un, makarna ve irmik üretiminde kullanılmakta, bunların bir bölümü ihraç edilmekte ve iç piyasada değerlendirilmemektedir” diyerek “2020 yılında da bu ithalat anlayışını sürdürerek, Türkiye’nin gıda güvenliğini tehlikeye mi atacaksınız?” diye sordu. TMO’nun, “yurtta hububat fiyatlarının üreticiler yönünden normalin altına düşmesini ve tüketici aleyhine anormal derecede yükselmesini önlemek, bu ürünlerin piyasasını düzenleyici tedbirler almak" şeklinde görev tanımı bulunduğunu söyleyen Aygun, TMO’nun bu görevini bir yana bırakarak, üretimin devamlılığı için çiftçiyi desteklemek yerine piyasayı sürekli ithalat ile düzenlemeye çalışmasının; asli görevini yapmadığını gösterdiğini ifade ederek “TMO’nun asli görevini yerine getirmesini sağlayacak önlemleri alarak, ithalat politikasından vazgeçecek misiniz?” sorusunu sordu.

 

SÜT ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARINI DA DİLE GETİRDİ

 

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çiftçinin girdi maliyetlerini azaltmak, uygun kredi koşulları sağlamak,  çiftçi kârını gözeten taban fiyatları açıklamak ve yeterli alım yapmak, çiftçi desteklemelerini arttırmak ve zamanında ödeyerek buğday dahil tahıl üretim alanı, verim ve üretim miktarını arttıracak politikalar uygulayıp uygulamayacağını soran Aygun, süt üreticilerinin sorunlarını da dile getirdi. Bir süt üreticisinin para kazanabilmesi için 1 litre sütle 1.3 kilogram yem alması gerektiğini ifade eden Aygun, “Dünyada hayvancılık yapanların geçinebilmeleri için bu oran 1.3 süt-yem paritesi olarak belirlenmiştir. Türkiye’de süt-yem paritesi bozulmuştur. Yem fiyatları, altın fiyatları gibi arttıkça artmaktadır. Yemin kilosu 2 TL’ye dayanmıştır.  Nisan 2020’de bu fiyat, 1.3’tür” dedi.

 

ÜRETİCİ ZARARI KARŞILAYAMAZ HALE GELDİ

 

Yem fiyatları sürekli zamlanırken süt fiyatlarının sabit kaldığını dile getiren Aygun, artık zararı karşılayamaz hale gelen üreticilerin, süt ineklerini kesime göndermeye başladığını ifade ederek “Türkiye’nin süt arzını tehlikeye sokan bu sorunu çözecek misiniz? Çiğ süt referans fiyatını, üreticinin yaşadığı sıkıntıyı önleyecek düzeye getirecek adımları atacak mısınız? Gıda Komitesi’ni bu yönde toplayacak mısınız? Çiğ süt destekleme primini arttıracak mısınız?” diye sordu. Aygun Ocak ayından bu yana ne kadar hububat ithalatı yapıldığını da sordu.

 

Haber / Gülay YİĞİT SEZEN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10