Çerkezköy'de 65 yaş üstü için yeni kısıtlamalar

Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban başkanlığında Belediye Başkanı Vahap Akay, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Olcay Palak, İlçe Tarım Müdürü Vekili Murat Öner, Serbest Hekim Nurtekin Erol

Çerkezköy 21.08.2020 16:46:00 0
Çerkezköy

 

 

Koranavirüs salgını ile mücadele kapsamında, İçişleri Bakanlığı’nın 5762 Sayılı Genelgesi, İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisinin 4 Nolu Kararı ve Çerkezköy Hıfzıssıhha Kurulu’nun 8 No’lu Kararıyla ile risk grubunda yer alan 65 yaş ve üzerindeki vatandaşların sağlığını korumak amacıyla sokağa çıkma ve ikametten ayrılma kısıtlaması getirildiği, İçişleri Bakanlığı’nın 9138 Sayılı Genelgesi, İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nin 51 Nolu Kararı ve Çerkezköy Hıfzıssıhha Kurulu’nun 55 no’lu kararı ile söz konusu kısıtlama esnetilerek her gün 10.00 ile 20.00 arasında sokağa çıkabilmelerine karar verildiği anımsatılarak “İlçemizde hasta ve temaslı kişi sayısı, ağır hasta, yatan hasta sayıları ve 65 yaş ve üzeri hastaların bu kategorilerdeki oranının dikkate alınarak 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın her gün 10.00-20.00 saatleri arasında sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla dışarı çıkabileceklerine müsaade edilmişti” denildi.

 

“SAĞLIK AÇISINDAN CİDDİ TEHLİKE OLUŞTURUYOR”

 

Ancak gelinen noktada evde izolasyona tabi tutulan Covid-19 tanılı ya da temaslısı bazı vatandaşların, acil işlerini gerekçe göstermek suretiyle evde izolasyon yükümlülüklerini ihlal ettikleri, sosyal hayata katılmak suretiyle halk sağlığını ciddi anlamda riske attıkları, yine vatandaşların düğün, nişan, cenaze vb. sosyal faaliyetlerde ve toplu ulaşım araçlarında kalabalık olarak bir araya gelmek suretiyle hastalığın yayılımını artırdıkları, bu durumun özellikle 65 yaş ve üstü vatandaşların sağlığı açısından ciddi şekilde tehlike oluşturduğu ifade edildi. 

 

“KAMU KURUMLARINA GİRİŞLERDE HES UYGULAMASI KULLANILACAK”

 

Çerkezköy Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan kararlara göre salgınla mücadelede alınan tedbirlerin sahada etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla kurulan Salgın Denetim Merkezleri bünyesinde “Mahalle Denetim Ekipleri” yaygın ve etkin şekilde mahalle bazlı izleme ve takip çalışmaları yürütecek. “Hayat eve sığar (HES)” uygulaması tüm kamu kurumlarında randevu talepleri öncesi ve kamu kurumlarına girişlerde kullanılacak. 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşların düğün, cenaze, taziye, pazaryeri, AVM, her türlü sosyal faaliyetler vb. topluca bulunulan alanlara girmeleri kısıtlanacak. 65 yaş ve üzeri vatandaşlar kapalı salon toplantıları, program ve etkinliklerine katılmayacak.

 

“3 KİŞİDEN FAZLA BİNİLMEYECEK”

 

Taksilerde 65 yaş ve üzeri kişilerin bulunması halinde araca 3 kişiden fazla binilmeyecek. 65 yaş ve üzeri vatandaşların toplu ulaşım araçlarının yoğun olduğu 16.00-18.00 saatleri arasında kullanmaları yasaklanacak. Diğer zamanlarda da bu araçları kullanmamaları tavsiye edilecek. Bu husus ilgili kurumlarca basın yayın organları ve sosyal medya aracılığıyla vatandaşlara duyurulacak. Vefa Destek Kurulları’nca 65 yaş ve üzeri vatandaşların talepleri halinde gerekli destek ve yardım yapılacak.

 

DÜĞÜNLER 3 SAATLE SINIRLANDIRILDI

 

Bütün vatandaşlar için cenaze merasimlerinde toplu bulunulmaması, mümkün olduğunca mezarlığa gidilmemesi, görevlilerce mezarlıklarda ateş ölçümü, maske kullanımı ve sosyal mesafe kurallarına riayet edilmesi, kafe, kahvehane, çay bahçesi, çayhane gibi toplu oturulan yerlerde mesafe kurallarına uyulması, mutlaka maske ile oturulması, iş yeri sahibi tarafından gerekli uyarının yapılması ve uygulamada özenin gösterilmesi kararı da alındı. Alınan karara göre sokak düğünlerinde düğün süresi akşam 20.00-23.00 saatleri arası olarak belirlendi. Toplum yemek verilmeyecek. Tekirdağ İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nca alınan tüm kararlar Çerkezköy’de de aynen uygulanacak.

 

Haber / Şaban KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10