Akay'dan komisyona çöp tepkisi

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay Eylül ayı meclis toplantısında 2019 yılı içerisinde gündeme gelen ve Eylül ayında Ergene'de gerçekleştirilen Tekirdağ Büyükşehir Belediye meclisinde 20'ye k

Çerkezköy 1.09.2020 20:09:00 0
Akay

 

 

Çerkezköy’ün Kızılpınar Mahallesi’ne taşınması düşünülen ve Çerkezköy kamuoyunca merakla beklenen çöplük planı Tekirdağ Büyükşehir Meclisi’nin Ocak ayındaki Ergene’de gerçekleştirdiği toplantıda gündeme gelmişti. 2019 yılındaki her toplantıda Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın ‘Meclisten geçirmem’ dediği Kızılpınar Mahallesi 899 ada 1 ve 2 nolu alternatif mera alanları için kamu yatırımı kararı 20'ye karşı 36 oyla meclis tarafından reddedilmişti.

 

SERT TEPKİ GÖSTERDİ

 

Dün gerçekleştiren Çerkezköy Belediyesi Eylül Ayı meclis toplantısın ilk oturumunda Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi meclisinde red edilen Kızılpınar Mahallesindeki çöp döküm alanı ile ilgili konunun yeniden Tekirdağ Valiliğince oluşan komisyonda gündeme geldiğini kaydeden Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay" Aralık 2019 tarihli Belediye Meclis gündeminde önümüze gelen bir plan değişikliği talebi ile bu mesele Çerkezköy Belediye Meclisi’nin gündemine geldi. Neydi talep? Çerkezköy Belediyesi Kızılpınar Mahallesi 899 ada 1 parsel mera alanını Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Valilik Komisyon Kararı talebi ile çöp döküm alanı ilan etme hazırlığını gördükten sonra vakıf olduk. Sizde hatırlarsınız ki hep beraber aynı tepkiyi vermiştik. Tekirdağ’ın en küçük yüzölçümlü ilçesi Çerkezköy’de bir çöp döküm alnının neden Kızılpınar’a işaretlendiği sorusuyla bu mesele gündeme geldi. Durum şu; Tekirdağ’ın tüm çöpleri Süleymanpaşa ilçesi Demirli Mahallesi’nde bulunan, burada meseleyi o ilçede çöp sahası var, bu ilçede çöp sahası var meselesinden çıkararak Tekirdağ’ın tamamında yaşayan vatandaşlara ne kadar az sıkıntı ve zararı veririz meselesi üzerinden bakarak konuşuyorum. Meseleyi, ‘Çerkezköy’de bu çöp döküm sahasının ne işi var?’ bakış açısı ile anlatmıyorum. Tekirdağ’ın bütün çöpleri şuanda vahşi depolama şekli ile toplanarak bütün ilçelere taşıma usulüyle Demirli’deki çöp sahasına götürülüyor. Demirli’deki alanın etrafındaki 3 köy, en yakın köye mesafesi 3,5-4 kilometre, onun dışında Süleymanpaşa merkeze mesafesi 15 kilometre. Şimdi hal böyle iken Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Katı Atık Tesisi kurmak üzere ihaleye çıktı. İhaledeki adres Süleymanpaşa Demirli’deki çöp döküm sahası. Bakın bugün Cumhuriyet Mahallesi’nde 2 hafta evvel birçok telefon aldık. Neden? İstanbul’un batı yakasındaki Beyciler’deki çöp döküm sahası Cumhuriyet Mahallesi’ndeki bütün vatandaşları keza şehir merkezinden de aynı şikayetleri aldık. Defalarca bu sıkıntıları Beyciler’deki çöp döküm sahası üzerinden yaşayan Çerkezköy, yetmezmiş gibi Kızılpınar’a bir çöp döküm sahası işaretlenmesi baskısı ile karşı karşıyadır" dedi.

 

MECLİS'TE RED EDİLMİŞTİ

 

Akay " Bakın ihaleye çıkan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Süleymanpaşa Demirli’de yapacağı  Katı Atık Tesisi’ni ihaleye çıktıktan sonra Valilik Komisyonu tarafından bir, ikinci hatta üçüncü çöp döküm sahası işaretlenmesi ile karşı karşıya bırakılmıştır. Gerekçe; ihaleye çıkacak kurumun merkeze, insan sağlığına en uzakta 15 kilometre mesafede bulunan alandan çıkarak bir ikinci, üçüncü çöp döküm sahası işaretlemesi zorunluluğunu Büyükşehir Belediye Meclisi’ne tarif etmişlerdir. Ardından planlarda var olan Çorlu Karatepe bölgesi vardır. Çorlu Karatepe’nin şehrin tam merkezine mesafesi 5 kilometre. En yakın yerleşim birimine mesafesi 1,3 kilometre. Bu alanı da ishale kapsamına aldılar. Ancak ne hikmetse anlayamadığım bir şekilde yeniden geçen haftalarda toplanan Valilik Komisyonu tarafından Kızılpınar Mahallesi 899 ada 1 parsel mera alanı Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Aralık 2019’da 20’ye karşı 36 ret oyu ile ret ettiği, AK Partili ve MHP’li meclis üyelerimizin de ret verdiği, bu hassasiyetle baktığı kararı görmezden gelerek, yeniden komisyon kurarak Çerkezköy Kızılpınar Mahallesi 899 ada 1 parseli 3’üncü çöp döküm sahası olarak oluşturma mücadelesine başlamışlardır. Tekirdağ’ın en dar alanı, yüzde 2’lik yüzölçümüne sahip Çerkezköy’ün Kızılpınar Mahallesi’ne 3’üncü çöp döküm alanını işaretleme niyetini, amacını, zorunluluğunu kavramış değilim. Eğer bir alan seçilecekse bu alan şehirde 2 parçaya bölünecekse oturup düşünerek, insan yaşamına en uzak alanlar seçilmelidir. Geçmişte 10-12 yıl evvel İstanbul kendi yaşam alanının en son noktası Tekirdağ’ın burnunun dibine çöp atık tesisini kurmuştur. Bugün Demirli’ye günlük toplanan 120 ton çöp bunun 10 katı Beyciler’deki İstanbul’un döküm sahasıdır. Şimdi biz İstanbul’un bütün topladığı çöplerin kokusunu Tekirdağ olarak çekiyoruz, böyle bir sıkıntı burnumuzun dibinde var. Bu yetmezmiş gibi Kızılpınar’ın merkezine 3 kilometrelik alana Büyükşehir Belediye Meclisi’nin reddetmesine rağmen Çerkezköy’deki meclis üyelerimizin tamamının reddetmesine rağmen yeniden ısıtılarak belediye meclis gündemine komisyon tarafından yeniden teklif edilme hazırlığını anlamış değilim. Ben bu konunun hassasiyetini tüm Çerkezköy kamuoyuna, meclis üyelerimizin dikkatine bir kez daha çekiyorum" dedi.

 

İÇLİ: ARKANIZDAYIZ

 

 Başkan Akay'ın ardından söz alan AK Parti grup sözcüsü Adem İçli " Anladığım kadarıyla hazırlık aşamasında. Daha gelmedi. Biz fikrimizi geçen mecliste de belirttik. Bu konuda arkanızdayız. Yalnız sizin sorumluluğunuz daha çok. Yani buradaki mücadelenizi Tekirdağ’da görmek istiyoruz. Buradaki yüksek sesinizi Tekirdağ’da duymak istiyoruz. İnşallah bu konuda bizler de destek vereceğiz" dedi.

 

BEYCİLERİN KOKUSUNA ÇERKEZKÖY ŞAHİT

 

İçli'ye ve grubuna teşekkür eden Akay " Benim yüksek sesime Tekirdağ'daki meclis üyeleri şahit olmuştur. Yeniden söylüyorum; “Çerkezköy’ün sınırlarında olmasın.Çorlu’nun çöpü Süleymanpaşa’ya neden dökülüyor? Süleymanpaşa’nın çöpünün Kapaklı’da ne işi var?” anlayışının dışında bir şeyden bahsediyorum. Bakın bugün itirazım Çorlu Karatepe’nin dahi bu planlardan çıkarılması ile ilgili çok ciddi yaklaşımım var. Yani bu meseleye, ‘Bugün çöpler dökülüyor, Katı Atık Tesisi yapılacak. Zaten Danimarka’da İsviçre’de bu işlerde hiç koku yok’ yaklaşımı ile bu işlere giremeyiz. Hepimizin yaşadığı bir mesele var. Beyciler’in kokusuna bütün Çerkezköy şahit. Elimizde avucumuzda böyle bir durum varken bugün insan sahasına en uzak alanlara bunu koymak gibi bir sorumluluğumuz var. Meseleye buradan bakmalıyız. Hem Çerkezköy için bunu söylüyorum hem de Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi olarak da Çorlu’daki Karatepe  sahasının da bu kadar yaşam alanına yakın sahadan da bir an evvel o planlardan çıkmasını yeni bir alana oluşturulmasında yana olduğumu da hep beraber ifade etmek istiyorum" dedi.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10