Tarım ve teknoloji fuarı açıldı

2010 yılından bu yana, her yıl Eylül ayının ilk haftasında Süleymanpaşa Karaevli Mahallesi Fuar Alanı'nda gerçekleştirilen Karaevli Tarım ve Teknoloji Fuarı'nda, bu yıl 81 firma stant açtı. GünümÃ?

Süleymanpaşa 3.09.2020 12:27:00 0
Tarım ve teknoloji fuarı açıldı

 

Tekirdağ'da Almanya Tarım Birliği'nce (DLG) düzenlenen Tarım ve Teknoloji Günleri Fuarı, törenle açıldı.Merkez Süleymanpaşa ilçesine bağlı Karaevli Mahallesi'nde 120 bin metrekare alanda düzenlenen fuarın ve ülke genelinde 81 firmanın katıldığı Tarım ve Teknoloji Günleri Fuarı'nın açılışına Vali Aziz Yıldırım, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal ve davetliler katıldı.

 

ÜLKE İÇİN VAZGEÇİLMEZ BİR SEKTÖRDÜR

 

Fuarın açılışında konuşan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, fuarın 10 yıldan bu yana başarıyla devam ettiğini belirterek, Türkiye'de tarımın çok önemli bir yeri olduğunu söyledi. Yıldırım, " Bu fuarlar bize şunu gösteriyor ki, tarım bizim için başat rolde ve çok büyük bir öneme sahip. Biz bunu hiçbir zaman göz ardı edemeyiz. Fuarlar tarımda yeni teknolojilerin, yeni gelişmelerin, yeni üretim şekillerinin sergilendiği, öğretildiği, öğrenildiği alanlardır ve hakikaten tarımımıza, hayvancılığımıza çok büyük bir ivme kazandırıyor.Ekonomik büyüme ve kalkınma açısından taşıdığı stratejik önem nedeniyle her ülkede devlet tarafından desteklenen tarım, ülke nüfusunun beslenmesi, millî gelire ve istihdama katkı, sanayi sektörünün ham madde ihtiyacını karşılama, ihracata doğrudan ve dolaylı katkı vb. nedenlerden dolayı vazgeçilmez bir sektördür.Türkiye’nin tarım politikalarının nihai hedefine bakıldığında; artan nüfusun gıda ihtiyacının karşılanması, üretimin ve verimin artırılması, tarımsal ürünlerde kendine yeterlik düzeyinin yükseltilmesi, tarım gelirlerinin artırılması ve sağlanan gelire süreklilik kazandırılması, tarım ürünleri ihracatının artırılması, kırsal kesimin kalkınması olduğu görülmektedir.  2023 tarım hedeflerine ulaşmamız için tarımda teknoloji kullanımının artırılması, toprak ve su kaynaklarımızın verimli kullanılması ve tarımsal üretimi bilinçli yapmak oldukça önemlidir. Tarımda teknoloji kullanımı  ve yapılan araştırmalar sonucunda edinilen yöntemler değişen şartlarla mücadele etmeyi, doğanın zorlu koşullarıyla başa çıkabilmeyi ve daha fazla verim alabilmeyi sağlar. Tarımda teknoloji kullanımı verimliliği, kar oranımızı artırır ve milli gelirimize büyük katkılar sağlar" dedi.

 

TEKİRDAĞ’IN TOPLAM ALANI 6,22 MİLYON DEKARDIR.

 

Yıldırım"  Tarım alanında en çok yaşanan sorunların başında gelen arazileri gereğinden fazla sulama, ilaçlama ve gübrelemedir. Bu gibi durumları, teknoloji sayesinde çözüme kavuşturabiliriz. Belirlenen miktarda ve en uygun zamanda su, gübre ve ilaç vermek, üretim maliyetlerini düşürür, böylece hem zayiat azalır hem de daha sağlıklı ürünler yetiştirebiliriz. Fuarda çiftçilerimizin son teknolojik ürünlerle karşılaşması, farklı markaları aynı anda görüp kıyaslama imkanı bulmaları kendileri için en uygun ekipmanı bulmalarını sağlayacak; tarım profesyonelleri ve uzmanlarından bilgi ve yöntemler edinmeleri çiftçilerimizin, üreticilerimizin bilgi ve becerilerini artıracak, tarımsal verimlilik ve elde edilen kazanç yükselecektir. Türkiye geniş ve verimli arazileri, iklim ve ürün çeşitliliğiyle büyük bir potansiyele sahiptir. Tarım topraklarımızın verimli kullanılmaması, kaynak israfına ve istenilen ölçüde verimin alınmamasına neden olur. Akıllı sistemlerle, tarımsal üretimdeki riskleri minimize etmek mümkündür. Doğru yaklaşımla, daha az maliyet ile daha fazla ve kaliteli üretim yapabilir, zorlu doğa koşullarıyla daha iyi başa çıkabiliriz. Hayvancılık alanında da akıllı sistemler kullanılarak süt verimini artırabilir ve hayvan sağlığı kontrol edebiliriz.Tekirdağ’ın toplam alanı 6,22 milyon dekardır. Bu alanın %65’i işlenen tarım arazisidir. Bu arazileri, tarımda teknoloji kullanımını artırarak ve tarımsal üretimi bilinçli yaparak verimi, üreticilerimizin gelirlerini artırabilir, modern tekniklere uygun üretim yaparak ürün kaybını minimuma indirebilir, mevsimsel etkileri azaltabiliriz. Tarımın Tekirdağ’ın ekonomisine katkısını artırabiliriz.Pandemi sürecinde birçok fabrika ve işyeri üretime devam edemese de çiftçilerimiz, üreticilerimiz vatandaşlarımızın besin ihtiyacını karşılamaya devam etmiştir. Pandemi sürecinde çiftçilerimizin hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın sağlıklı bir şekilde üretimlerini sürdürmeleri hepimizin yararına olmuştur. Çiftçilerimize, üreticilerimize bu zor dönemde üretime devam ettikleri için teşekkür ediyorum. Hayatımızın normal akışına dönmesi, koronavirüsü yenebilmemiz için koronavirüs tedbirlerine azami ölçüde riayet etmeye devam etmemiz gerekiyor. Virüsün yayılımının arttığı bu dönemde boşluğa düşmeyelim; doğru maske kullanımına, sosyal mesafeye, el hijyenine azami ölçüde riayet edelim. Unutmayalım, hasta sayısını düşürecek olan, aldığımız tedbirlerdir.Firmaların tüm yeniliklerini, yeni ürün ve teknolojileri tanıtılmasına, yeni yöntemler hakkında bilgi verilmesine vesile olan DLG Fuarcılık Genel Müdürü Onur Kiraz’a ve bu organizasyonda emeği geçen tüm yetkililere teşekkür ediyorum. Bu fuarın hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.

 

HAYIRLI OLSUN

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, "Tarım ve hayvancılık, Tekirdağ'ın beş ana vizyonundan bir tanesidir. Tekirdağ, tarım alanında Türkiye'nin başkentidir. Tekirdağ'ın toplam arazisinin yaklaşık yüzde 65'i tarımda kullanılıyor. Bu anlamda tarımda Türkiye'nin önde gelen illerinden biriyiz. Göreve geldiğimiz günden bu yana kırsal kalkınma anlamında çok ciddi yatırımlar gerçekleştirdik. Türkiye'de tarıma en fazla destek veren yerel yönetimlerden biri konumundayız. Geçtiğimiz günlerde üreticilerimizin işlerini kolaylaştıracak ve tüketicilerimize fayda sağlayacak  Meyve ve Sebze Toptancı Halimizin açılışını gerçekleştirdik. Bu, Tekirdağ için çok önemli bir projeydi. Böylesine önemli bir projeyi gerçekleştirdiğimiz için çok gururluyum. Bunun yanı sıra Eylül ayı içerisinde Su Ürünleri Toptancı Halimizin açılışını gerçekleştireceğiz. Büyükşehir Belediyesi olarak, Tekirdağ halkı için proje üretmeye devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle Karaevli Tarım ve Teknoloji Fuarı'nın kentimize hayırlı olmasını temenni ediyorum" dedi.Törende, Başkan Kadir Albayrak'ın ardından Tekirdağ Milletvekilleri Dr. İlhami Özcan Aygun ve Mustafa Yel ile Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım da birer konuşma yaparak fuarın hayırlı olması temennisinde bulundular.

 

STANDLARI GEZDİLER

 

DLG Fuarcılık Genel Müdürü Onur Kiraz ise fuarı 10'uncu kez düzenlemenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Fuarın tüm sektördeki üreticiler için önemli olduğunu ve verimli geçeceğine inandığını belirten Kiraz, pandemi kurallarına da titizlikle uyduklarını dile getirdi.Konuşmaların ardından kurdele kesilerek açılışı yapılan fuarda, katılımcılar stantları gezdi.

Haber/Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10