Vatandaşlar ve işletmeciler "1 saat sürecek" düğünlere tepkili

İçişleri Bakanlığı, 81 İl Valiliğine gönderdiği genelge ile sokak/köy düğünü, sünnet düğünü, kına gecesi, nişan vb. etkinliklere, 4 Eylül Cuma gününden itibaren ülke genelinde i

Çerkezköy 5.09.2020 10:39:00 0
Vatandaşlar ve işletmeciler

 

 

İçişleri Bakanlığı’nın 81 il Valiliğine gönderdiği “Covid-19 Tedbirleri” konulu ek genelge üzerine toplanan Çerkezköy İlçe Hıfzıssıhha Kurulu, genelgede belirtilen maddelerin eksiksiz uygulanması, tedbirlere uymayanlar hakkında idari işlem başlatılması yönünde karar aldı. Çerkezköy’de düğün yapacak vatandaşlar genelgede yer alan “Düğünler 1 saat sürecek” maddesine tepki gösterirken Çerkezköy’deki düğün salonu işletmecileri de iptal ve ertelemeler ile karşı karşıya kaldı.

 

“BU ŞEKİLDE KİMSE YAPMAK İSTEMİYOR”

 

Çerkezköy Güneşler Düğün Salonu İşletmecisi Ahmet Başaran, İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelgede 1 saat kuralı hariç ciddi bir değişiklik olmadığını belirterek, “Genelgedeki maddelerde çok bir değişiklik yok, ilave maddeler eklendi sadece. 65 yaş ve üzeri 10:00-20:00 saatleri arasında dışarı çıkabiliyor zaten, bu insanlara yasak var. Düğünler 20:00’den önce başlamıyor. Önceden zaten salonlarda mesafe, hijyen kuralları vardı genelgede. Bir de gelinle damada dans imkanı vardı, canlı müzik vardı. Şimdi ne oldu? Gelinle damadın dans hakkı da elinden alındı. Zaten geri kalan maddeler hemen hemen aynı. Düğün süresinin 1 saate indirilmesi var birde. Bu şekilde kimse yapmak istemiyor düğünü erteleyebilen erteliyor. Erteleyemeyenler de sıkıntılı. ‘1 saatte kim gelir, kim takı takar?’ diye düşünüyorlar. Haklılar. Bu insanlar davetiyelerini bastırdı, hazırlıklarını tamamladı. 1 saat için davetlilerin gelmeme olasılığı var, takıların toplanamama ihtimali var. 1 saatte takı takılmaz, insanlar toplanamaz ki zaten. Eğer en başta 1 saat denilseydi benim bütün düğünlerim iptal olurdu” dedi.

 

“DENETİM, REKLAM AMAÇLI YAPILMAMALI”

 

Virüsün yayılımının yanlış denetimler yüzünden  arttığına da dikkat çeken Başaran, “Denetim reklam amaçlı yapılmamalı. ‘Denetim yapıyoruz’ diye insanlara önden bilgi verilmemeli. Askerlik yapanlar bilir, denetim olacağı zaman taburda aylar önce haber verilir, kıyafetler değişir, yemekler değişir, her yer silinip süpürülür. Denetim yapılıyorsa habersiz olmalı. Denetim çat kapı yapılır. Mülki amirinden tutun en alt kademeye kadar hepsi sorumlu. Haberli denetim mi olur? Ülke genelinde vaka sayılarının artmaması için “denetim” diye denetim mi yapılır. Denetim var diye mesaj atılması çok yanlış. Salonların şu şikayeti var diye kimse dinlemiyor. Buraya kurumlardan birer temsilci gelecek habersizce, salonumu güzelce denetleyecek, benim görüşlerimi alacak ki ben buna denetim diyebileyim. Eksiğim varsa kesecek cezayı. Kuralsa bunlar uygulanacak” dedi. Başaran, “Vaka sayıların artması kesinlikle alınmayan tedbirlerdir. Düğünler koronavirüs tedbirlerine uygun mu yapıldı? Hayır. Sokak düğünlerinde mesafe yoktu, halay vardı. Kim denetledi bunları? Caydırıcı cezalar yazıldı mı? Yazılsaydı cezalar insanlar belki dikkat ederdi, virüsü önemserdi. Ama olmadı bunlar. Bu virüsün yayılmasını kimse tuhaf karşılamasın. Reklam amaçlı, haberli yapılan denetimlerle olmaz bu iş. Çat kapı olacak. Zabıta geliyor benim işletmeme, kapıdan ‘bu var mı şu var mı?’ diye sorup gidiyor. Sen gelsene içeri klima çalışıyor mu? Masalar kurala uygun mu yerleştirilmiş, mesafeye uyuyor mu insanlar? Bir bak. Ama benim aldığım cevap şu; ‘Elimde liste var, daha gezeceğim işletmeler var” ifadelerini kullandı.

 

“VİRÜS YAYILDI YENİ GENELGE GELDİ”

 

Konulan kuralların muhakkak denetlenmesi gerektiğini, diğer türlü artan vaka sayılarının önüne geçilemeyeceğini de sözlerine ekleyen Başaran, “Düğünler denetlenmedi, halay çekilmesine göz yumuldu ve sonuç; vaka sayıları arttı. Ben düzgün bir şekilde denetlenirsem, kurallara uyarım. Bana yaptırım uygulanırsa ben kurala uyarım. Ama denetlenmiyorsam, ceza uygulanmıyorsa,  kim ciddiye alır virüsü? Bir tane zabıta geliyor elinde formaliteden bir kağıt, haberi yok hiçbir şeyden. “Şu var mı bu var mı?” diye sorup gidiyor. Böyle olmaz. Genelge en başta bu şekilde olsaydı, 1 saat kuralı hariç; elimizdeki düğünler kalırdı. Vatandaşlar nikah tarzında düğün yapardı. Hem takı da toplarlardı. Hangi salona giderse gitsin bu şekilde olacaktı. Dışarıda düğün yapma şansı olmayacağı için, takılarını da toplamak istiyorsa düğün salonlarını tercih edecektiler. Düğün salonları da güzelce denetlenirdi ve virüs kontrol altında tutulurdu böylelikle belki de. Ama vatandaşlar sokakta yaptı, çünkü sokakta mesafe yok, oyun serbest. Böyle olunca virüs yayıldı, yeni genelge geldi” dedi.

 

 

“BİR SAATTE TAKILAR TOPLANMAZ”

 

Çerkezköy Altınsaray Düğün Salonu Sahibi Sezgin Çolak da, müşterilerin ‘Düğünler 1 saatte tamamlanacak’ maddesinden dolayı sıkıntı yaşadığını kaydederek, “Müşterilerimiz davetiyelerini bastırıp, tüm hazırlıklarını tamamlamışken gelen bu genelge ile ne yapacaklarını bilemez haldeler. Diğer maddeler tamam ama 1 saatte düğün tamamlanacak maddesi büyük sıkıntı. Birincisi 1 saatte takılar toplanmaz, davetlilerin bir saat için gelmeme durumu da var ayrıca. İptal edenler oluyor, erteleyenler oluyor. Erteleyemeyenler de tekrar davetiye bastıracak, tekrar eş dosta haber gönderecekler” dedi. Sokak düğünlerinde virüsün daha fazla yayıldığını da kaydeden Çolak, “Biz ateş ölçerek aldık vatandaşları, sosyal mesafe ve maske kurallarına uymaları yönünde uyardık, masaları kurallara göre dizdik. Ama sokak düğünlerinde bunlar yoktu. Mesafe ve halay vardı” dedi. Mağdur olan vatandaşlardan Mete Soytaş da, “Düğünümüz vardı ayın 12’sinde. Davetiyelerimizi her şeyimizi hazırlamıştık. Şimdi tekrar davetiyeleri değiştirip bir saat süreceğini belirtmemiz gerekiyor. Bir saat için kim gelir, memleketten kalkıp bir saat için gelir mi insanlar bilemiyoruz. Bir saatte takı toplayamayız, kimse bir şey anlamaz” dedi.

 

Haber/Sevay KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10