Öztrak: Böyle bir durumla daha önceki krizlerde hiç karşılaşmamıştık

Partisinin MYK toplantısı sonrası gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Haziran, Temmuz, Ağustos aylarını kapsayan 'Temmuz Ay

13.10.2020 11:07:00 0
Öztrak: Böyle bir durumla daha önceki krizlerde hiç karşılaşmamıştık

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, partisinin MYK toplantısı sonrası gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. 

 

ERMENİSTAN YÖNETİMİNİ KINIYORUZ, LANETLİYORUZ

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, bugün Genel Merkez’de MYK gündemine dair düzenlediği basın toplantısında “ Bugün, Kilis Belediye Başkanı’mızın vefatını üzüntüyle öğrendik. Halkın iradesiyle seçilen Belediye Başkanı’na Allah’tan rahmet, ailesine ve tüm Kilislilere başsağlığı diliyoruz. Hafta sonu Azerbaycan Cumhuriyeti ile Ermenistan arasında bir ateşkes kararı alındı. Ateşkes  masasını Rusya kurdu? Rusya, ateşkes masasını kuran taraf olarak, bölgedeki imajını bir kez daha kuvvetlendirdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bile ateşkese uyulmasını istemek için, Rus Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüşmek zorunda kaldı. Bu vesileyle Saray Hükümetine soruyoruz: Masayı kuran arabulucu ülkeler arasında, neden biz yoktuk? Hani Türkiye, hem sahada hem masada Azerbaycan’ın yanında olacaktı? Ermenistan yönetimi her zaman yaptığı gibi yine ateşkesi tanımadı, sivillere yönelik saldırılarını sürdürdü. Gence’deki sivil vatandaşlara, sivil kardeşlerimize dönük bu devlet terörünü asla kabul edemeyiz. Masayı kuran, “Bölgede Rusya’dan habersiz kuş uçamaz” mesajını vermek isteyen, dolayısıyla bu ateşkesin bir anlamda garantörü olan Rusya, bu saldırıları neden önlemedi?Biz, Cumhuriyet Halk Partisi olarak, sivil yerleşim yerlerine saldırarak, kardeşlerimize karşı, savaş ve insanlık suçu işleyen Ermenistan yönetimini buradan bir kez daha kınıyoruz, lanetliyoruz. Gence’de şehit olan kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralananlara şifa ve tüm Azerbaycanlı kardeşlerimize de baş sağlığı diliyoruz. Kardeşlerimizin acıları, bizim de acımızdır. Azerbaycan toprağı olan Karabağ’da Ermeni yönetiminin işgali son bulmadan, Kafkasya coğrafyası huzur bulmayacaktır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, bundan önce olduğu gibi, bundan sonra da, Azerbaycanlı kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

 

 İLGİLİLERDEN BEKLİYORUZ

 

 Öztrak” Sadece sınırlarımızın dışında değil, sınırlarımızın içinde de yangın var. Hatay’ın farklı bölgelerinde yaşanan orman yangınları, hepimizin yüreklerini dağladı. Ciğerlerimiz kavruldu. Sadece çığlıkları duyulmayan, o güzelim ağaçlar yanmadı. Kaplumbağasından, kuşuna pek çok canlı da kavrulup, yaşamını yitirdi. Yangın yerleşim yerlerine de hasar verdi. O güzelim ormanlarımızla beraber, geleceğimiz de yandı. Genel Başkanımızın talimatıyla, MYK üyelerimiz yangın bölgesine gitti. Milletvekillerimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, vatandaşlarımızın yanında olmaya çalıştılar, acılarını paylaştılar. Canla başla uğraştılar. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, bundan sonra da, bölgedeki mağdur vatandaşlarımızın yanında olmaya, vatandaşlarımıza elimizden gelen desteği vermeye, onlarla dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz. Tek bir ağaç yakan, tek bir canlının yaşamına kast eden bizden değildir. Bu arada bölücü terör örgütünün, yangınların sorumluluğunu üstlenme çabası dikkatle izlenmelidir.  Bu yangın üzerinden yapılacak bölücü propagandaya ya da bunun üzerinden kurulacak tuzaklara asla izin verilmemelidir. Bunun için yangını çıkaranların biran evvel tespit edilmesi, adalet önüne çıkarılması, olan bitenin tüm boyutlarıyla aydınlanması ve hiçbir şeyin karanlıkta kalmaması büyük önem taşımaktadır. Bunu ilgililerden bekliyoruz” dedi.

 

 MUTFAKLARIMIZ, CEPLERİMİZ DE YANIYOR

 

“Sadece sınırlarımız, ciğerlerimiz yanmıyor.Mutfaklarımız, ceplerimiz de yanıyor” diyen Öztrak”Bir yandan işsizlik, bir yandan hayat pahalılığı evlerde huzur bırakmadı. Bugün TÜİK Haziran-Temmuz-Ağustos aylarını kapsayan, Temmuz ayı işgücü ve istihdam verilerini açıkladı. TÜİK, internet sitesini yenilemiş. Burada değinmeden geçemeyeceğim bu site pek de kullanıcı dostu değil. Tablolara, verilere ulaşmak eskisinden daha zorlaşmış. Umarız TÜİK yetkilileri bu duruma kısa sürede bir çözüm bulurlar.Temmuz’da 31 milyon 135 bin yurttaşımız, iş hayatının dışında kalmış, işgücünün dışında kalmış. Buna karşın işgücüne katılan nüfusumuz da, 31 milyon 491 bin kişi olmuş. Yani çalışma çağındaki nüfusumuz ortadan ikiye bölünmüş. Yarısı, işgücü piyasasının dışında, yarısı da işgücü piyasasının içinde... Böyle bir durumla daha önceki krizlerde hiç karşılaşmamıştık. TÜİK ’in makyajlı rakamlarına göre dahi, son bir yılda işini kaybeden yurttaşlarımızın sayısı, 1 milyon 254 bini buluyor. Ucube rejimin iş başı yaptığından bu yana ise, 2 milyon yurttaşımızın işini kaybettiği ortaya çıkıyor. Ve daha da vahimi son 21 ayın 19’unda her ay istihdam kayıpları olmuş. Yani çalışanlar işin kaybetmiş. Böylesine yapışkan, sürekli bir istihdam kaybıyla, daha önce hiç karşılaşmamıştık.Bir ekonominin en önemli başarı göstergesi, çalışmak isteyen yurttaşlarına iş ve istihdam, iş verebilmesidir. Bu ucube rejim, bıraktık millete iş vermeyi milletin çalıştığı işini elinden almıştır. Temmuz’da gerçek işsizlik oranı, geçen yılın aynı ayına göre, 6,3 puan artarak yüzde 29,1’e çıkmıştır. Gerçek işsiz sayısı da, aynı dönemde, 2 milyon 304 bin kişi artarak, 10 milyon 416 bin kişiye ulaşmıştır. Bir de çalışıyor göründüğü halde bir türlü iş başında olmayan, 2 milyon 574 bin yurttaşımız vardır bu rakamlara göre. Bu işbaşı yapmayanları da dâhil edersek işsiz sayısı 13 milyona ulaşmaktadır. Yani 13 milyon yurttaşımızın işi, gücü yoktur. Peki, Saray hükümetinin getirdiği OVP’de, işsizliğin nasıl çözüleceğine dair herhangi bir somut, ayakları yere basan politika var mı? Hayır yok. Aslında bu sıkıntının ipuçları getirdikleri Orta Vadeli Programda var. Program “Kral çıplak” diye bar bar bağırıyor. Ucube rejimin iş başı yaptığı son üç yılda, yani 2018 ile 2020 arasında, bütçeden faiz lobilerinin cebine 311 milyar lira, tam 311 milyar lira gitmiş. Şimdi de önümüzdeki üç yılda, faiz lobilerinin cebine 602 milyar lira koyacağız diyorlar. Yani önümüzdeki üç yılda, faiz lobilerinin cebine akacak para, bundan önceki yılı ikiye katlayacak. Bunu ben demiyorum. Getirdikleri resmi doküman söylüyor” dedi.  

 

TL, TÜM PARA BİRİMLERİ KARŞISINDA DEĞER YİTİRİYOR

 

Öztrak “ Bu beceriksizler sadece faizle değil. Dolarla, Euro’yla da mücadele edemediler. İş başına geldiklerinde, Dolar 4 lira 53 kuruş, Euro 5 lira 33 kuruştu. Bugün Dolar 8 liraya, Euro ise 10 liraya dayandı. Bıraktık Erdoğan’ın Dolarla, Euro’yla uğraşmasını, paramız dünyadaki tüm para birimleri karşısında eridi gitti. Bu ucube rejim elinde Türk Lirası; Çin Yuanı ve Endonezya Rupisi karşısında yüzde 38, Hindistan Rupisi ve Meksika Pezosu karşısında yüzde 36. Rus Rublesi ve Güney Afrika Randı karşısında da yüzde 27 değer kaybetti. “Dış güçler” diyerek, “kur saldırıları” diyerek, komplo teorileri yazıp durdular. Peki, bu beylerin Çin ile bir kavgası var mı? Hayır. Hatta Çin’le araları o kadar iyi ki, ne kendileri, ne de ortakları Bahçeli, Uygur Türklerine yapılan mezalime çıt çıkaramıyorlar. Bu zulmün önlenmesini isteyen uluslararası belgelere imza atmaktan çekiniyorlar. Peki, Rusya’yla sorunları mı var? Valla o da Hayır. Suriye’de 36 askerimiz şehit edildi. Moskova’ya hesap sormaya gidiyorlar derken, Kremlin Sarayı’nın kapılarında beklediler. Sesleri de çıkmadı. Soruyoruz; Endonezya’yla, Hindistan’la, Meksika’yla, Güney Afrika’yla sorunları mı var? Bildiğimiz kadarıyla bu ülkelerle de bir sorunları yok. Peki, bizim paramız, bu ülkelerin paraları karşısında, neden değer kaybetti? Bunun nedeni çok açık: Beceriksizlik, kifayetsizlik, liyakatsizlik… Damat önce çıktı “Türk Lirası’ndaki olağan üstü değer kaybı, rekabet gücümüzü arttırıyor” diye sevindi. Bugün Ağustos ayı ödemeler dengesi rakamları açıklandı aslında durum hiç de öyle değil. Getirdikleri OVP’de, bu yılın tamamı için öngördükleri cari açık, 24,4 milyar dolardı. Yani 12 ay boyunca oluşacak cari açık 24,4 milyar dolardı. Yılın sekizinci ayındayız gerçekleşen cari açık ne kadar? 26,5 milyar dolar. Yani her veri açıklandıkça bu yıla dair OVP’nin tüm tahminleri birer birer çöküyor” dedi.

 

ESNAF SABREDECEK, YANDAŞ İSTİFLEYECEK

 

Öztrak “ Sen esnafın vergi ve prim borçlarını faiziyle ertele, çatır çatır tahsil et, perişan olmuş esnafın vergi ve pirim borçlarını silme.  Sonrada çık, yandaşlarının milyarlarca liralık vergisini tek bir kalemde sil. İşçi, çiftçi, besici, esnaf, emekli, memur, işadamı sabredecek, yandaş da dolarları, avroları bir güzel istifleyecek. Bu mudur adalet? Bu mudur hak, hukuk? Bu mudur vicdan? Ne diyor Tevfik Fikret; “Bu harmanın gelir sonu, kapıştırın giderayak! Yarın bakarsınız söner, bugün çıtırdayan ocak! Bugünkü mideler kavi, bugünkü çorbalar sıcak, atıştırın, tıkıştırın, kapış kapış, çanak çanak… Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı iştiha sizin, doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin!” Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında; kapsamlı bir vergi reformunu mutlaka yapacağız. Verginin ekonominin işleyişini engellememesi; yatırımın, istihdamın önünü kapatmaması için etkinliğini artıracağız. Vergide adaleti mutlaka sağlayacağız. Kısacası, çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alacağız. Adaletli bir vergi sistemi tüm yurttaşlarımızı kapsayan ekonomi politikalarımızın merkezinde olacak” diye konuştu.

 

Haber/Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10