Koçak: Bugün rüzgar eken yarın fırtına biçecektir

Geçtiğimiz hafta TBMM'de iş ve çalışma koşullarıyla ilgili düzenlemeyi içeren torba kanun teklifi ile ilgili Türk-İş tarafından ülke genelinde eş zamanlı basın açıklaması gerçekleÅ?

Çerkezköy 27.10.2020 16:24:00 0
Koçak: Bugün rüzgar eken yarın fırtına biçecektir

Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi önünde gerçekleştirilen açıklamaya Teksif Çerkezköy Şube Başkanı Mürsel Türkkan, Türk Metal Sendikası Kapaklı Şube Başkanı Günay Özden, Tek-Gıda İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Aytaç Göçmen, Koop-İş Tekirdağ Şube Başkanı Ziya Nur üzmez, Petrol-İş Şube Başkanı Ahmet Baranlı, Belediye-İş Sendikası Trakya Şube Başkanı İbrahim Özçelik, Teksif Çorlu Şube Başkanı Gültekin Bozan ve sendika üyeleri katıldı.

 

BASIN AÇIKLAMASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

 

Pandemi nedeniyle az sayıda işçinin katıldığı basın açıklamasında konuşan Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak,” Geçen hafta TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba kanun teklifi ile bizlerin yıllardan beri karşı olduğu esnekleştirme ve güvensizleştirme konuları tekrar gündeme geldi. ‘İstihdam Paketi’ adı altında kamuoyuna sunulan düzenleme uzun vadede bir güvensizleştirme ve sendikasızlaştırma paketidir. 25 yaş altı ve 50 yaş üstündekilere ‘İstihdam kolaylığı sağlayacağı’ iddia edilen düzenleme aslında belirli bir süre iş sözleşmesinin yaygınlaştırılmasına, kıdem ve ihbar tazminatı gibi işçilerin en temel istihdam güvencelerinin ve de çalışma barışının ortadan kalkmasına, sendikal yaşamın alt üst olmasına neden olacaktır. Böyle bir düzenlemeye karşı çıkmazsak hem kendimize hem de çocuklarımıza çok büyük kötülük yapmış oluruz” diye konuştu.

 

 

EMEK SÖMÜRÜSÜ ORTADAN KALDIRILMALIDIR

 

Koçak,” İşverenlerin isteklerinin bizim aleyhimize olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunu yaşayarak öğrendik. Bu gidişe dur dememiz gerekiyor. İşsizlik sigortası fonu, işvereni teşvik fonuna dönüşmüştür. Meclisten geçen sözüm ona istihdam paketi, işverenlere teşvik, muafiyet, af getirmektedir. İşçinin emeği sermayenin sömürüsüne bırakılmaktadır. Türk-İş yıllardan beri esnekleşme, güvensizleştirme ve kuralsızlaştırmaya karşı verdiği mücadeleyi aynı azim ve kararlılıkla sürdürmektedir. Salgın koşulları fırsata dönüştürülmek istenmektedir. Çalışma hayatını işçiler aleyhine dönüştürmek için çabalayanlara yanıtımız çok açıktır: ‘yapamayacaksınız, yaptırmayacağız”

Hükümetin uygulaması gereken öncelikli politika kayıt dışı çalışmayı önlemektir. Ülke ekonomisi ve işçiler kayıt dışı çalışmadan dolayı ağır bedeller ödemektedir. Kayıt dışılığa dayanan emek sömürüsü ortadan kaldırılmalıdır” diye konuştu.

 

 

39 TL’YE YAŞAMAK ZORUNDA BIRAKILMAZ

 

Kayıt dışı istihdamla ülkenin büyük bir gelir kaybına uğradığını kaydeden Koçak” Arkadaşlar; salgın koşullarında işsizlikle mücadele böyle olmaz. İstihdamı arttıracağız deyip işçiler güvencesizliğe, sendikasızlığa mahkum edilemez. İşçiler zorla ücretsiz izne çıkarılarak, günlük 39 TL’ye yaşamak zorunda bırakılamaz. Sözümona diyalogun içini boşaltarak iş barışı sağlanamaz. İşçiye ölümü gösterip sıtmaya razı olmaları beklenerek, işsizlikle mücadele edilemez. TBMM’deki söz konusu düzenleme ‘İşçiye ölümü gösterip sıtmaya razı etme’ düzenlemesidir. Bugün rüzgar eken yarın fırtına biçecektir. İşçinin bu düzenlemeye vereceği yanıtı nettir: Mücadele, mücadele, mücadele” dedi.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10