İkinci el araçta ekspertiz hilesi

İkinci el araç piyasasındaki canlılık devam ederken, bazı ikinci el araç satıcıları hileli ekspertiz raporlarıyla vatandaşları mağdur ediyor. Çerkezköy'den ikinci el araç satın alan bir genç, iki f

Çerkezköy 14.11.2020 16:07:00 0
İkinci el araçta ekspertiz hilesi

Bir internet sitesinde beğendiği otomobili almak için Bursa'dan Çerkezköy'e gelen Cihan U., araç sahibinin araçta 4 parça boya olduğunu söylemesi üzerine otomobili TSE Hizmet Yeri Yetki Belgesine sahip olduğunu ve garantili bir şekilde oto ekspertiz yaptığı söyleyen bir firmaya götürerek ekspertiz yaptırdı. Bu firmanın verdiği oto ekspertiz raporunda da satıcının belirttiği gibi 4 parça boya olduğunu gören Cihan U., bu rapora güvenerek aracı satın aldı.

 

10 PARÇADA BOYA ÇIKTI

 

Aracı aldıktan sonra emin olmak için kendisinin de ekspertiz yaptırdığını belirten Cihan U., "Çıkan sonuç beni şoke etti. Çerkezköy’deki ekspertiz raporunda 4 parça boyalı raporu olan aracımda, 6 parça daha boya olduğunu öğrendim. Daha sonra TSE’den yaptığım sorgulamada, garantili oto ekspertiz yapan firmanın bana verdikleri oto ekspertiz raporlarında ve dosyasında yazan TSE-HYB belgesinin de olmadığını öğrendim" diye konuştu. Mağdur edildiğini belirterek adli makamlara başvuran Cihan U., "Satıcının, aracın kusurlarını bildiğini ve kandırıldığımı düşünüyorum. Aracı satın aldığım kişinin, aracı daha önceden bir oto ekspertize soktuğunu tespit ettim. O raporda da aracımda 10 parça boya olduğunu öğrendim. Bu kusurları bilseydim, aracı satın almazdım. İkinci el araç satın alacak vatandaşların benim gibi mağdur olmamaları ve oto ekspertiz firmalarını çok iyi araştırmaları gerekiyor" ifadelerini kaydetti.

 

TÜKETİCİ, HUKUKİ YOLLARA BAŞVURMALI

 

Yaşanan durumu değerlendiren hukukçular, pandemi döneminde otomobil üreticilerinin üretime ara vermesi nedeniyle ikinci el araçlara rağbetin arttığını belirterek, artan talebin sorunları da beraberinde getirdiğini söylüyor. Ekspertiz yapan firmaların TSE’den alınmış hizmet yeri yeterlilik belgelerinin bulunması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, bu belgenin olmaması durumunda ekspertiz servisinin cezai ve hukuki sorumluluğu olduğunu vurguluyor. Bu durumda mağdur edilen tüketicilerin, yasal haklarını aramak için ilk önce satıcıya, ardından ekspertiz firmasına ihtarnameyle bildirimde bulunup, zararının giderilmesini isteyebileceği kaydediliyor.

 

Haber/Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10