Çerkezköy'ün geleceği için bir araya geldiler

Kızılpınar'da kurulmak istenen çöp toplama alanına yönelik tepkiler artarak devam ediyor. Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay'ın çağrısı üzerine bugün çöp depolama sahası olarak belirlenen

Çerkezköy 17.11.2020 18:16:00 0
Çerkezköy

Kızılpınar’daki 899 ada 1 parselde yer alan bölgenin düzenli depolama sahası olarak belirlenmesi talebi daha önce Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde reddedilmesine rağmen, Tekirdağ Valiliği Düzenli Depolama Sahası Yer Seçim Komisyonu’nun bu alanı yeniden "Çöp Depolama Sahası" olarak işaretlemesi, Çerkezköy halkı tarafından tepkiyle karşılanıyor. Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay'ın çağrısı üzerine depolama tesisi kurulması planlanan Kızılpınar'daki alanda dün saat 15.00'da toplanan tüm siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile belediye meclis üyeleri ve muhtarlar, söz konusu tesisin buraya kurulmamasını istedi. AK Parti İlçe Başkanı Kamil Çetintaş, CHP İlçe Başkanı Ayfer Dönmez ve MHP İlçe Başkan Vekili Alparslan Karıksız'ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi, Kızılpınar’ın ‘Çöp Döküm Sahası’ olarak işaretlenmesinden duydukları rahatsızlığı ifade ederek, bu yanlıştan bir an önce dönülmesini istediler. Burada bir konuşma yapan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “Bugün burada Çerkezköy Belediye Meclis Üyelerimiz, mahalle muhtarlarımız, sayın AK Parti İlçe Başkanımız, sayın CHP İlçe Başkanımız, sayın MHP İlçe Başkan Vekilimiz ile birlikte hep birlikte buradayız. Neden buradayız? Burası Kızılpınar 899 ada 1 parsel. Önce nerede olduğumuzu tarif edelim. Burası Kızılpınar’ın mera alanı, Çerkezköy’ün yaşam alanlarından bir tanesi. Çerkezköy’ümüz Tekirdağ’ın en dar coğrafyasında bulunan bir alan. Şu anda Kızılpınar’ın mera alanındayız. Yani Kızılpınarlı çiftçilerimizin mera alanı olarak kullandığı, hayvancılıkla uğraştığı bir yerdeyiz” dedi.

 

 

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ OCAK AYINDA REDDETTİ

 

“Burası Ocak ayında Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gelen bir teklif ile ‘Çöp depolama Sahası’ olarak işaretlenmeye çalışılmıştı. Daha sonra Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi bu kararı ret etti” diyerek açıklamasını sürdüren Akay, “Ardından 8 ay gibi bir süre geçti ve 27 Ağustos’ta toplanan Valilik düzenli Depolama Sahası Yer Seçim Komisyonu yeniden Kızılpınar Mahallesi’ndeki bu alanı ‘Çöp Depolama Sahası’ olarak belirleme gayreti içerisinde bulundu. Biz de bütün Belediye meclis üyelerimiz, muhtarlarımız, siyasi parti ilçe başkanlarımız ile bu alanın doğru bir alan olmadığını tarif etmek için buradayız. Burası Kızılpınar’ın imar sahasına yaklaşık 3 kilometre, Cumhuriyet Mahallesi’ne 3 kilometre, İstasyon Mahallesi’ne 4 kilometre mesafede bir alandır. Tekirdağ’ın tüm çöpleri Süleymanpaşa Demirli Mahallesi’nde bulunan alanda depolanıyor.  Bir de planlara işlenen Çorlu’nun Kabatepe Bölgesi var. Biz siyasi malzeme yapmadan şunu ifade ediyoruz. Diyoruz ki Tekirdağ’ın nüfus yoğunluğu en fazla ve coğrafi olarak en dar alanında bu iş olmaz. İnsanların yaşadığı alanlara en uzak mesafelerde çöp döküm alanları belirlensin gibi insani bir talebimiz var. Çerkezköy’ün toplanan çöpleri o ilçeye götürülsün, bu ilçeye götürülsün gibi bir kaygı içerisinde de değiliz” dedi.

 

 

SEBEBİNİ ÖĞRENMEK İSTİYORUZ

 

Akay” Türkiye’deki tüm örneklerde çöp depolama alanları ve sahaları şehirlerde belirlenmiş 1 veya 2 alanda toplanıyor. Hal böyle iken Çerkezköy’ün üçüncü bir alan olarak belirlenmesinin gerekçesini ve sebebini öğrenmek istiyorum.  Şu anda hali hazırda planlarda işlenmiş ve çöplerin biriktirildiği Demirli gibi bir alan varken ve Çorlu’da bir alan oluşturulmuşken bir üçüncü depolama sahasının gereğinin sebebini öğrenmek istiyoruz. Valilikteki komisyon hangi mantıkla bu içinde bulunduğumuz alanı 3. yer olarak plana işleme gayreti içerisindedir? Sorumuz bu. Madem işlenecek ise bugüne kadar yapılmış yanlış işaretlemeleri bundan sonra da yapmaya devam mı edeceğiz?” dedi.

 

EN FAZLA NÜFUS YOĞUNLUĞUNUN OLDUĞU İLÇEYİZ

 

Çorlu’da bunun kötü bir örneği ile karşı karşıya kalındığını kaydeden Akay, “Bugün Çorlu’da bir örnek ile karşı karşıyayız. Kabatepe Bölgesi yaşam alanına 1.5 kilometre mesafede bir depolama sahası. Tekirdağ’ın bu kadar büyük ve geniş bir coğrafi sahası varken Tekirdağ’ın en fazla yoğun nüfusunun yaşadığı ve coğrafi olarak dar bir alana, metrekareye en fazla insan yoğunluğunun düştüğü Çerkezköy ilçesinin Kızılpınar Mahallesi’ne depolama sahası yapma gayretinin Büyükşehir Meclis kararına rağmen yeniden teklif edilmesinin gerekçesini öğrenmek istiyorum. Burada siyaset yok. Burada tüm Meclis Üyelerimiz var, siyasi partilerimizin İlçe Başkanları var. Tüm muhtarlarımız var. Biz Çerkezköy’ün tüm seçilmişleri olarak bu alanın çöp döküm sahası olarak işaretlenmesini istemiyoruz. Çerkezköy’ün toparlanan çöpleri başka ilçelere götürülsün, oralarda biriktirilsin gibi bir talep içerisinde de değiliz. Ancak Tekirdağ’da yaşayan birisi olarak ve Tekirdağ Meclisi’nin birer parçaları olarak diyoruz ki bir Tekirdağ bakış açısı ile buna bakmak zorundayız” diye konuştu.

 

GELECEK ADINA DOĞRU BULMUYORUZ

 

Bu tür tesislerin yaşam alanlarına uzak mesafelerde, insanları olumsuz etkilemeden yapılması gerektiğini ifade eden Akay, “Yaşam alanlarına en uzak mesafelere bu tesisler kurulabilir. Bu tesisin bulunduğu mevcut alanda Büyükşehir belediyemizin yapmış olduğu ihale ile zaten şuanda Katı Atık Bertaraf Tesisi yapılmaya devam ediyor. Hal böyle iken bir 3. Alan olarak Çerkezköy Kızılpınar Mahallesi’nin işaretlenme gerekçesini biz anlamış değiliz. Tekirdağ’da yaşam alanlarına en uzak alanlar var. Valilik Komisyonluk görevlileri bu alanları gitti, gezdi, gördü. Alternatif alanlarda geliştirilebilir. Hal böyle iken Kızılpınar’ın işaretlenmesi gerekçesini anlamış değilim. Burası tekrar söylüyorum yaşam alanlarına 2.5-3 kilometre mesafede bir alan. Çerkezköy imar sahası bakımından Tekirdağ’ın en dar alana sahip yeridir. Yarın imar sahası buralara kadar dayanacak. İmar sahalarının burnun dibinde böyle bir tesisin yapılmasını gelecek adına doğru bulmuyoruz. Bakın bugünü konuşmuyoruz. Çocuklarımızın, torunlarımızın geleceği için bu işaretlenme alanı doğru bir alan değil. Derdimiz doğru bir akıl ile mantıklı bir bakış ile yaşam sahalarına en uzak mesafelere bu alanlar işaretlenmeli eğer böyle bir zorunluluk varsa. Açıklamaları yapılarak ve kamuoyu bilgilendirilerek yapılmalıdır.  Ben bugün buraya katılan tüm meclis üyesi arkadaşlarıma, bu hassasiyeti gösteren muhtarlarımıza, siyasi parti ilçe başkanlarımıza bir kere daha teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum” dedi.

 

BURADA İSTEMİYORUZ

 

Çerkezköy halkını ilgilendiren bütün konulara destekte bulunduklarını kaydeden AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Kamil Çetintaş “ Biz şunu savunuyoruz: organizenin yeterli kirliliğini taşıyoruz, artı İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Beyciler’deki tesislerini de biliyoruz. Buranın da bize rahatsızlık veren, Cumhuriyet Mahallesi’ne rahatsızlık veren bir konumu var. Oradaki insanlarımız da bu durumdan rahatsız. Bu alanın yanlış bir alan olduğunu savunuyoruz. Gerekli çalışmaları da bu mealde yapıyoruz.  Biz burada istemiyoruz” dedi.

 

 

 

ÇERKEZKÖY’E İSTEMİYORUZ

 

Çöp Döküm sahasının hiçbir yerleşim yerinin yanında olmasını istemediklerini kaydeden AK Parti Çerkezköy Belediye Meclis üyesi Sait Yazı “ Burası başkanımızın da söylediği gibi hakikaten Çerkezköy’ün, Tekirdağ’ın en sıkışık nüfusunun yaşadığı bir bölge. Yerleşim yerine 2,5 kilometrelik bir mesafeye getirip çöp döküm sahası yapmak çok mantıklı gelmiyor. Bunun karşısında her türlü mücadeleyi vereceğiz, hiçbir zaman biz buraya çöp dökülmesini istemiyoruz ama 3 nokta belirlenmiş Tekirdağ’da, bunlardan birisi de Çerkezköy seçilmiş. O zaman tüm ilçeler kendi çöpünü kendi bertaraf etsin. O zaman biz kendi çöpümüze bir yer bulup dökeriz. Ama Saray, Kapaklı ki buraların çok geniş sahaları var, yerleşim yerlerine çok uzak geniş alanları varken getirip Çerkezköy’ün 2,5 kilometre dibine çöp döküm sahası oluşturulması çok doğru bir yaklaşım değil. Buna karşıyız. Bugün bunun için buradayız. Büyükşehirde de ben bu konuda bu olayın karşısında olacağımı şimdiden belirtmek istiyorum” dedi.

 

 

BİZİM ÇOK FAZLA BOŞ ALANLARIMIZ YOK

 

MHP’li meclis üyesi Koray Önsel ise “ Bu alanla ilgili daha önce yapmış olduğumuz açıklamalar var, mecliste de görüşmüştük. Hem ilçe meclisinde hem büyükşehir meclisinde bunları beyan ettik. Bizim teklifimiz şuydu; ortak akıl olsun, ortak akılla bu çöpler nerede toplanacak, nerede bertaraf edilecek bunun bir çaresi bulunması lazım. Yüzölçümüne oranla yerleşim alanının katsayısının en fazla olduğu yer Çerkezköy. Bizim çok fazla boş alanlarımız da yok. Bu çöp döküm sahasını gelip de Çerkezköy’e sıkıştırmak çok anlamsız. Bunu muhtemelen yetkililer görecektir diye düşünüyorum. Bu karardan açıkçası dönülmesini bekliyorum” dedi.

 

SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ

 

Hem topraklara sahip çıkmak hem de yaşam alanlarını korumak adına sonuna kadar mücadele edeceklerini kaydeden CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ayfer Dönmez “ Buraya çöplük yapılmaması için hep birlikte tüm burada yaşayan Çerkezköylüler olarak sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

 

BU KARARDAN VAZGEÇSİNLER

 

Çöp alanının yerleşim yerine çok yakın olduğunu kaydeden Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram “Vatandaşlarımız yerleşim yerine 2.5 kilometre mesafedeki çöp alanını istemiyor.  Bu kararı alan yetkililerden tek ricamız bu karardan bir an önce vazgeçsinler” dedi.  Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Nedim Yılancı “ Burayı gelip görmeden mi arkadaşlarımız karar verdi anlayamıyorum. Böyle bir alanda çöp döküm alanı yapılması akla ziyandır. Daha uzak bir yerlere yapılması gerekiyor” dedi.

 

HAYVANCILIK BİTECEK

 

Yerleşim alanına bu kadar yakın bir yere böyle bir tesisin yapılmasının son derece yanlış olduğunu kaydeden Kızılpınar Atatürk Mahalle Muhtarı Nihat Malkoç “ Çöp döküm sahası insanların yaşam alanından daha uzak bir yere kurulmalıdır diye düşünüyorum. Burada bu çöplüğün kurulmasıyla birlikte yapılan hayvancılığın biteceğine inanıyorum. Yani burada yaşamın biteceğine inanıyorum. Kesinlikle buraya kurulmamalı diye düşünüyorum” dedi.

 

ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ

 

Belediye meclis üyelerinden Bulut Becerik “ Burası lokasyon olarak hiçbir şekilde mantığımıza yatmadığı içi bu tepkiyi gösteriyoruz. Konu hukuka yansıdığında gerek belediyemizin avukatları gerekse bizler gerekli çalışmaları yaparız” diye konuştu. Meclis üyelerinden Gökay Keleşoğlu ise “ Geçtiğimiz aylarda tekrar meclise gelmişti bu konu. Konuyu o zaman da reddetmiştik şimdi de karşımıza yine aynı şekilde valiliğin ısrarcı bir şekilde bastırmasıyla tekrar önümüze geldi. Biz yine Çerkezköy belediye meclis üyeleri olarak, büyükşehir meclis üyeleri olarak bu konunun arkasındayız. Yapılmaması için ilde de burada da elimizden geleni yapacağız. Bu konuda insanları bilgilendirip, bu çöp döküm sahasının yapılmaması için, daha başka bir bölgeye yapılması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

 

BÖLGEMİZİN YARARI İÇİN BU KARARIN KARŞISINDAYIZ

 

Bölgeye çöp döküm sahası istemediklerini kaydeden AK Parti Çerkezköy Belediye meclis üyesi Ahmet Yıldız”  Zaten bölgemiz sanayinin ortasında, yanı başımızda Beyciler’de bir çöp döküm alanı var. Çerkezköy, Tekirdağ’ın en dar alanı ki şu anda üzerinde bulunduğumuz alan ile şehrimiz arasında 3 kilometre var. Tabi bu çöp döküm sahası olacak ama bu olacak yerin bölgesi burası değil. En azından yerleşim yerleri ile arasında 15-20 kilometre bir alan olsa anlayabiliriz. Bölgemizin yararı için bu kararın karşısındayız” diye konuştu.

 

Haber/Şaban KARDEŞ-Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10