AFAD'tan masabaşı deprem tatbikatı

Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) video konferans yöntemiyle masabaşı tatbikat yaptı.

Tekirdağ 18.11.2020 16:45:00 0
AFAD

Tatbikata Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım’ın yanı sıra  Vali Yardımcısı Murat Eren, Kurmay başkanı Piyade Alb. Cavit Tütüncü, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun Kaya, İl Emniyet Müdürü Mehmet Erduğan, İl Jan. Kom. Kıd. Alb. Osman Kılıç, AFAD Müdürü Recep Erol, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Kaan Sinan Tohumcu, İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu üyeleri (İAADKK) ve Yerel Düzey Çalışma Grubu yöneticileri katıldı.

 

SENARYO İCRA EDİLDİ

 

Tekirdağ Valiliği GAMER’de (Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi) video konferans yöntemiyle icra edildi. Oluşturulan senaryoya göre; 18 Kasım 2020 Çarşamba günü Marmaraereğlisi ilçesinde saat 10:00 da 6.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi, depreme bağlı olarak ikincil afetler meydana geldi ve çalışma gruplarınca olaylara müdahale edildi. Vali Aziz Yıldırım başkanlığında yapılan masabaşı tatbikatında Çalışma Grubu Yöneticileri ile koordinasyon sağlanarak hazırlanan senaryo icra edildi.

 

"DEPREME HER ZAMAN HAZIRLIKLI OLMALIYIZ"

 

Tatbikat sırasında konuşma gerçekleştiren Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım “Bir taraftan tatbikat yaparken, diğer taraftan da afetler her an olacakmış gibi hazırlıklı olmak gerekiyor. Özellikle afet denince akla ilk gelen Türkiye’nin gerçeği depremlerdir. Diğer afetlerde ilimizde ve ülkemizin belirli yerlerinde meydana gelebilir. Bunlar seldir, heyelandır, çok güçlü rüzgârlardır, fırtınalardır,  kaya düşmesidir, bazen kuraklıktır, bazen çok aşırı soğuklardır, dondur vesairedir. Yani hepsi afet, ama tabi hepimizin en çok korktuğu afet depremdir. Fakat depremi diğer afetlerden ayıran başka bir şey de var aslında. Deprem tek başına hiç bir canlıyı öldürmüyor. Deprem insan öldürmüyor, çürük binalar öldürüyor. İnsanlar veya diğer canlılar depremin sebep olduğu sarsıntılar yüzünden çürük ve usulüne uygun olmayan, mühendisliğine uygun yapılmayan binaların, yapıların altında kaldıkları için ölüyorlar. Açık alanda bulunsanız deprem size hiçbir şey yapmaz. Belki sallanırsınız, dengeniz kaybolur düşersiniz o kadar. Onun dışında başka hiç bir şey olmaz. Ama sel öyle değildir önüne alır, katar götürür. Yangın, fırtına öyle değildir Allah muhafaza yakar, savurur, götürür.  Yani bunlar tek başına götürüyor ama deprem öyle değil. Dünyada en çok doğal afetlerin meydana geldiği yer Japonya. Bütün dünyada olan afetlerin yüzde 10’u tek başına Japonya’da. Ama buna rağmen Japonlar bunlarla birlikte yaşamayı öğrendiler ve hiçbir şekilde kendileri bundan çokta fazla korkmuyorlar. Ama buna rağmen depremde hasarları, can kayıpları çokta olmuyor. Bizimde böyle yaşamaya alışmamız lazım.  Geçen ki İzmir depremi gibi, bir şey olunca birden bire hatırlıyoruz, düşüncelerimiz tavan yapıyor. Şunu yapalım, bunu yapalım, ondan sonra, zaman geçince birden bire unutuyoruz. Bunları unutmamak gerekiyor. Refleks haline getirmek gerekiyor” dedi.

 

BELLİ STANDARTI OLUŞTURMASI GEREKİYOR

 

Yıldırım “Ne kadar antrenmanlı olursak o kadar daha az kayıpla buralardan çıkmamız mümkündür. Tabi ki binalarımız güçlü, mühendisliğe uygun değilse, binanın içinde tedbir alsan bile zaten bir işe yaramıyor onu biliyoruz, ama en azından böyle bir durumda dışarıda kalabilen, dışarı çıkabilen ve sağ kalabilen, kendinden başkasına yardım edebilecek durumda olabilen insanların diğerlerine nasıl yardım edebileceklerini öğrenmesi ve bunları hayat standardı haline getirmesi, belli standardı oluşturması gerekiyor. Bizlerde bu tatbikatları zaman zaman o yüzden yapıyoruz. Başarılı bir tatbikat gerçekleştirdik, ben katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum” dedi. Hazırlanan afet senaryosunun icra edilmesinin ardından tatbikat sona erdi.

 

Haber/Sevay SÖNMEZ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10