Cumhuriyet Meydanı'nda KADES tanıtımı

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde Çerkezköy Cumhuriyet Meydanı'nda kurulan stantta; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve İçişler

Çerkezköy 25.11.2020 15:31:00 0
Cumhuriyet Meydanı

 

Çerkezköy Cumhuriyet Meydanı’nda dün kurulan stantta, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Kadın Acil Destek Uygulaması'nın (KADES) tanımı yapıldı ve uygulama hakkında bilgilerin yer aldığı broşürler, polisler tarafından vatandaşlara dağıtıldı. Standı Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Serkan Engin, İlçe Emniyet Müdürü Sertan Topkaya, İlçe Müftüsü İdris Çatmakaş ve İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak ziyaret etti.

 

 

 

“POLİSEVİ’NDE TOPLANIP KARARLAR ALDIK”

 

Stantta uygulama hakkında emniyet mensuplarından bilgi alan Çerkezköy Kaymakamı Abban, burada yaptığı açıklamada, “Bugün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü. Saat 10.00’da İçişleri Bakanlığımızın talimatı gereği tüm il ve ilçelerde olduğu gibi ilgili komisyon olarak polisevinde toplandık. Kararlarımızı aldık. Heyet olarak Emniyetin bununla ilgili birimini ziyaret ettik. Şimdi de standı ziyaret ediyoruz. Stantta kadınlara bu konuda bilgi veriyoruz. KADES uygulaması denilen bir sistem var. Android telefonlara indiriliyor. Düğmeye basıldığında en yakın polis ve jandarmanın 3-4 dakika içinde müdahale edebileceği bir program. Bayanlarda eğer Android telefon yoksa 155, 156, 183’ü her zaman arayabilirler” dedi.

 

 

“24 SAAT GÖREVDELER”

 

“İçişleri Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın talimatları gereği bugün alandayız” diyen Kaymakam Abban, “Çerkezköy’de kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında Emniyet Müdürlüğü’nde bir birim var. Müstakil bir birim. Arkadaşlar 24 saat görevdeler. Başvuruları anında değerlendiriyorlar. Aynı şekilde jandarmada görevli arkadaşlarımız da bu konuyu takip ediyorlar” ifadelerini kullandı. Dağıtılan broşürlerde yer alan bilgiler şu şekilde:

 

 

 

 

KADES UYGULAMASI HAKKINDA

 

KADES, akıllı telefon kullanıcısı kadınların, IOS ve Android marketlerden indirebileceği, aile içi ve kadına yönelik şiddet olaylarının mağduru kadınların acil durumlarda cihaz konum bilgisini açarak, bir tuşla 112/155/156 Acil Çağrı Merkezi’ne ulaşmalarını sağlayan ve sonrasında olay yerine en yakın ekip ve devriyenin sevk edildiği bir uygulama olarak dikkat çekiyor.

 

 

KADES UYGULAMASI NASIL KULLANILIR?

 

KADES uygulaması, akıllı telefonlar üzerinden IOS ve Android marketlerden indiriliyor. Ad-soyad, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası, doğum yılı, telefon numarası bilgileri ile uygulamaya giriş yapılıyor. Kullanıcı Sözleşmesi okunup kabul edildikten sonra sisteme kayıt olunuyor. Uygulamayı yükleyenin kadın olduğu MERNİS veri tabanındaki nüfus bilgilerinden teyit edildikten sonra telefona SMS Doğrulama Kodu gönderiliyor. SMS olarak gönderilen doğrulama kodu sisteme girildikten sonra uygulama aktif hale geliyor.

 

 

İHBAR AŞAMASI

 

Acil bir durum ile karşı karşıya kalındığında konum bilgisi açıldıktan sonra uygulama ekranında bulunan ‘KADES Kadın Acil Destek’ butonuna dokunularak ihbar yapılıyor. İhbarın teyidinin, ekrana gönderilen ‘Evet’ ve ‘Hayır’ cevabı ile doğrulanması isteniyor. ‘Hayır’ ise; ihbar talebinin iptal edildiği, kadının telefonuna uyarı mesajı olarak gönderiliyor. ‘Evet’ ise; ihbarın başarıyla alındığı, konumuna ekip gönderileceği, ihbarcının konumu telefonuna uyarı mesajı olarak gönderiliyor. Kadının telefonuna giden uyarı mesajının, eş zamanlı olarak 112/155/156 Acil Çağrı Merkezlerindeki görevli personelin takip ettiği ekranda ihbar olarak görülmesi sağlanıyor. İhbarı ekranında gören görevli personel, kadının bulunduğu konuma en yakın ekibin sevkini sağlıyor.

 

 

ŞİDDET MAĞDURU KADINLARIN YARARLANABİLECEĞİ HAKLAR

 

Broşürde şiddete maruz kalan kadınların yararlanabileceği haklar şu şekilde belirtiliyor: “Barınma yeri sağlanması, geçici maddi yardım yapılması, psikolojik, mesleki, hukuki ve sosyal bakımdan rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilmesi, hayati tehlike bulunması halinde geçici koruma altına alınması, çalışma yaşamına katılımı desteklemek üzere kreş ücreti sağlanması, iş yeri değiştirilmesi, müşterek yerleşim yerinden ayrı yerleşim yeri belirlenmesi, tapu kütüğüne ait konuta şerhi konulması, hayati tehlike bulunması halinde kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerin değiştirilmesi ve gizlenmesi. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ‘barınma yeri sağlanması’ ve ‘geçici koruma altına alınması’ tedbirleri polis amirlerince alınabilir.”

 

 

 

ŞİDDET UYGULAYAN KİŞİ HAKKINDA ALINABİLECEK TEDBİRLER

 

Broşürde şiddet uygulayan kişi hakkında alınabilecek tedbirler şu şekilde belirtiliyor: “Şiddet tehdidi, hakaret, aşağılanma veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmaması, müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhal uzaklaştırılması ve müşterek konutun mağdura tahsis edilmesi, konuta, okula ve iş yerine yaklaşmaması, çocuklarla ilgili daha önce verilmiş bir kişisel ilişki kurma kararı varsa, kişisel ilşkinin refakatçi eşliğinde yapılması, kişisel ilişkinin sınırlanması ya da tümüyle kaldırılması, yakınlarına, tanıklarına ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin haller saklı kalmak üzere çocuklarına yaklaşmaması. Şahsi eşyalarına ve ev eşyalarına zarar vermemesi, iletişim araçlarıyla veya sair surette rahatsız etmemesi, bulundurulması veya taşınmasına kanunen izin verilen silahları kolluğa teslim etmesi. Alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmaması ya da bu maddelerin etkisinde iken yaklaşmaması, bağımlılığının olması halinde, hastaneye yatmak dahil, muayene ve tedavisinin sağlanması.”

 

 

ŞİDDETE MARUZ KALANLAR NERELERE BAŞVURABİLİR?

 

Şiddete maruz kalan kişilerin başvurabileceği yerler şu şekilde; “Alo 112, 155, 156 Acil Çağrı Hatları, Polis Merkezi Amirlikleri, Jandarma Karakolları, Valilik-Kaymakamlık, Aile Mahkemeleri, Cumhuriyet Savcılığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü (AÇSHİM), Alo 183 Aile, Kadın, Çocuk ve Özürlü Sosyal Hizmet Danışma Hattı, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM), Sağlık Kuruluşları, 157 Göç İdaresi Acil Çağrı Hattı, Belediyelerin Kadın Danışma Merkezleri, Baroların Kadın Danışma Merkezleri ve Adli Yardım Kuruluşları, Kadın Sivil Toplum Kuruluşları.”

 

 

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10