CHP'li Dönmez: Hep birlikte ses verme zamanı

5 Aralık Kadın Hakları Günü nedeniyle bir açıklama yapan CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ayfer Dönmez, kadınlara seslenerek, "Yine kara bulutlar üzerimizde dolaşıyor. Her gün beş kadın şid

Çerkezköy 4.12.2020 17:03:00 0
CHP

 

CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ayfer Dönmez, 5 Aralık Kadın Hakları Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, "Milli mücadelede kahramanlık destanı yazan Türk kadınına Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde 1930 yılında belediye seçimlerine katılma, 1933 yılında muhtar seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. Ardından da 5 Aralık 1934 yılında Türk kadını; Fransa, İtalya, Yunanistan, Belçika, İsviçre gibi ülkelerden daha önce Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan değişiklik ile milletvekili seçme ve seçilme hakkını elde etmiştir. 1935 yılı seçimlerinde 17 kadın milletvekili meclise girerken, bu sayı 2018 seçimlerinde 78 olmuştur" dedi.

 

 

 

"KADINLAR, TOPLUMSAL VE SİYASAL YAŞAMIN DIŞINDA BIRAKILDI"

 

Kadınlara seçme ve seçilme hakkının Türkiye'de 86 yıl önce verildiğini, ancak kadınların bu hakkı ne ölçüde ve özgürce kullanabildiklerinin hep tartışma konusu olduğunu kaydeden Dönmez, şöyle devam etti: "On yıllarca sağcı, gerici, muhafazakâr iktidarların cenderesinde ve patronların egemenliğinde kalan Türkiye'de, kadınlar toplumsal ve siyasal hayatın dışında bırakıldı. Seçme ve seçilme hakkı, siyasal yaşama katılım hakkıdır. Türk kadınlarına tanınan seçme ve seçilme hakkının kadınlarca tam anlamıyla özgürce kullanılması, kadınların siyasal düzlemde özgürce, erkeklerle adil ve eşit oranda seçilme haklarına sahip olmalarıyla mümkün olabilecektir. Türk kadınlarına 1930’lu yıllarda tanınan seçme ve seçilme hakkının günümüzdeki izdüşümüne bakıldığında, hukuken kadınlara tanınmış olan seçme ve seçilme hakkının uygulamaya dönük yüzünün kadınların özellikle seçilme hakkının sağlanmasında çok yetersiz kaldığı ve pek sağlıklı işlemediği görülmektedir."

 

 

 

"ATATÜRK, BİR HAKKI TESLİM ETTİ"

 

Kurtuluş Savaşı'nın her aşamasına kadınların; emeğini, alın terini, sesini ve sözünü katık ettiğini ifade eden CHP'li Ayfer Dönmez, "Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasında her konumdaki kadınların katkıları yadsınamaz. Kuşkusuz öngörülü, çağdaş liderimiz Mustafa Kemal Atatürk, gördüğü bu çabanın adını koydu, ülkemizde kadın haklarının varlığını duyurdu ve bir hakkı teslim etti" dedi.

 

 

"YİNE KARA BULUTLAR ÜZERİMİZDE DOLAŞIYOR"

 

Açıklamasının sonunda kadınlara seslenen CHP'li Ayfer Dönmez, "Mücadelemiz ile kazandığımız haklarımızın korunmasında ne yazık ki aynı özeni gösteremedik. Hakları alıp oturduk, adeta seyreyledik. Oysa haklar sürekli mücadele ile gelişir, dönüşür ve yaşam biçimi olur. Yine kara bulutlar üzerimizde dolaşıyor. Her gün beş kadın şiddetten ölüyor, iş yaşamından önce kadınlar uzaklaştırılıyor. Üzülüp kahrolmak yetmez, hep birlikte ses verme zamanıdır. Bir kadın olarak, bize altın tepsi ile sunulan seçme ve seçilme hakkımızın verildiği bu günde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere mücadele edenlere şükranlarımı sunuyor, tüm kadınlarımızın bu gününü yürekten kutluyorum" ifadelerini kaydetti.

 

 

Haber/Sevay SÖNMEZ


0282 726 91 91
0282 747 65 10