Öztrak: Devletin sigortası yandı

CHP Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, TBMM Genel Kurulu'ndaki bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin siyasal sisteminde devletin sigortası olarak kurgulanan CumhurbaÅ

Tekirdağ 16.12.2020 12:41:00 0
Öztrak: Devletin sigortası yandı

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, mevcut rejimle ülkenin büyük bir devlet krizi yaşadığını ve Saray yönetiminin ülkenin sırtına yük haline geldiğini, artık revize, restore ya da rehabilite edilemeyeceğini söyledi. Öztrak, “Hem devlet krizini, hem ekonomik krizi aşmak için atılacak ilk adım bellidir. O da, yasama, yürütme ve yargının birbirini dengeleyip denetleyebildiği Güçlendirilmiş Demokratik Parlamenter Rejimi bu ülkeye getirmektir. Biz, bunu başaracağız. Cumhuriyetimizi gerçek demokrasiyle taçlandıracağız” dedi.

 

“İÇ İÇE GEÇMİŞ 3 KRİZİ BİRLİKTE YAŞIYORUZ”

 

CHP’li Faik Öztrak, şöyle konuştu: “Amerika Birleşik Devletleri’nin dün açıkladığı ülkemize yaptırım kararını derin bir endişeyle karşıladığımızı ve şiddetle kınadığımızı belirtmek istiyorum. Bu karar, NATO ittifakının savunma kapasitesini zayıflatacak bir karardır. Biz, Cumhuriyet Halk Partisi olarak, sorunun aşılmasında gösterilecek her çabanın yanında olacağız. Son iki buçuk yıldır, ekonomik, siyasal ve toplumsal hayatımız, iç içe geçmiş üç krizle sarsılıyor. Ülke yönetimini felç eden ‘devlet krizi’, mutfaktaki tencereyi boşaltan ‘ekonomik kriz’ ve hepimizi canımız ile cüzdanımız arasına sıkıştıran ‘Covid-19 krizi.’ Tüm bunların sonucunda ülkemiz derin bir buhran yaşıyor."

 

"GENÇLERİMİZ ÜMİTSİZ"

 

Esnafların perişan olduğunu aktaran Öztrak, "Esnaf, kapanan dükkânının çatısında, ‘Bari bize ekmek verin’ diye feryat ediyor. Tarlasını, traktörünü, ahırdaki ineğini icraya kaptıran çiftçimiz kara kara düşünüyor. İşsiz görünmesin diye zorunlu izne çıkarılan yüzbinlerce çalışanımız, günde 39 liraya talim ediyor. İşini kaybeden yüz binlerce sigortasız emekçimiz ise o 39 lirayı dahi bulamıyor. Ülkemizin geleceği, gençlerimiz ümitsiz. ‘Karın tokluğuna, yol parasına çalışırım’ diyor. Çöp konteynerlerinden karnını doyuran vatandaşlarımızın görüntüleri, hepimizin yüreklerini parçalıyor. Milletimiz yokluktan cinnet getiriyor. Eline yazdığı 'iş, aş' mesajıyla, ülkeyi yönetenlere canıyla ihtarname çekiyor. Aynı gün, milletimizin iffetli analarına hakaret eden havuz müteahhidi 47 milyon dolara Fransız jeti alıyor" diye konuştu.

 

SALGINLA MÜCADELEDE YETERSİZLİK ELEŞTİRİSİ

 

Salgında her gün binlerce yurttaşın hastalandığını, yüzlerce yurttaşın hayatını kaybettiğini hatırlatan CHPP'li Öztrak, şöyle devam etti: "Ama ülkeyi yönetenler, hasta ve vefat sayılarını milletimizden gizleyerek salgınla mücadele ettiğini sanıyor. Gerçeği bilmeyen yurttaşlarımız da salgını hafife alıyor. Salgın büyüyor. Bu sefer suçlu vatandaşımız oluyor. Milletimizin feryadı, bin 150 odalı Sarayın duvarlarını bir türlü aşamıyor. Milletimizin yazgısına, dertlerine, sorunlarına, sahip çıkacak yegâne çatıya, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ve onun her bir saygın üyesine bu durumda büyük görevler düşüyor. O parti, bu parti demeden, Gazi Meclisimizin üyeleri olarak, emanetini aldığımız milletimizin sesine ses, derdine derman olmaya çalışmak zorundayız. Bugün varlık sebebini unutmuş hükümete, şahsını devlet sanma gafletine düşenlere, gerçek yerlerini ve asli vazifelerini hatırlatmak zorundayız."

 

"TEK ADAM VESAYET DÜZENİ, KAOS VE KARGAŞA YARATTI"

 

İlk Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifadesiyle "Cumhurbaşkanlığı, büyük bir ulusun erdemini, yönünü, uygun niteliklerini belirleyen makamın adıdır" sözlerini hatırlatan CHP'li Faik Öztrak, konuşmasında şunları kaydetti: "O nedenle de Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturanlar, çok partili yaşamın emekleme dönemleri de dâhil, tarafsız olmaya özen göstermişlerdir. Anayasamızda; ‘Anayasanın uygulanması’, ‘Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını temin’ görevleri Cumhurbaşkanına verilmiştir. Cumhurbaşkanlığı makamı, Anayasal ve siyasal sistemimizde, devletin sigortası olarak kurgulanmıştır. Cumhurbaşkanı işte bu nedenle, bu kürsüde tarafsızlık yemini etmiştir. Ancak, Cumhurbaşkanı tarafsızlık yeminine rağmen, Parti Genel Başkanı koltuğuna oturunca bu makam işlevsiz kalmıştır. Devletin sigortası yanmıştır. ‘Daha etkili’, ‘Daha hızlı’, ‘Daha istikrarlı’ olacağı söylenen tek adam vesayet düzeni, devlet yönetimimizde büyük bir kaos ve kargaşa yaratmıştır. 9 Temmuz 2018’de hayata geçen bu sistemle, Hâkimler ve Savcılar Kurulu üyelerini Cumhurbaşkanı koltuğunda oturan AK Parti Genel Başkanı atamaktadır. Yargı bağımsızlığı raftadır. Bu HSK’nın atadığı alt mahkeme ise bir milletvekili arkadaşımızın dokunulmazlığını umursamadan kendisini mahkum etmiştir. Bu aslında Meclisimizin hukukunu tanımamaktır."

 

Haber/Sevim BOZKURT


0282 726 91 91
0282 747 65 10