Koçak: Bizi tatmin edici bir rakam olmadı

2021 yılında uygulanacak asgari ücret yüzde 21.56 oranında artarak, 2 bin 324 TL'den 2 bin 825 TL'ye çıktı. Komisyonda işçi kesimini temsil eden Türk-İş'in Tekirdağ Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası

Çerkezköy 28.12.2020 16:38:00 0
Koçak: Bizi tatmin edici bir rakam olmadı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un toplantı sonrası yaptığı açıklamada, 2021 yılında uygulanacak asgari ücretin bekar bir işçi için brüt 3 bin 577 TL 50 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlendiğini açıklamasının ardından Türk İş’e bağlı Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, Türk Metal Sendikası Kapaklı Şube Başkanı Günay Özden ve Teksif Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Mürsel Türkkan açıklamalarda bulundu.

 

"RAKAMI YETERLİ BULMUYORUZ"

 

Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi Başkanı Murat Koçak, “Türk-İş konfederasyonu olarak insan onuruna yakışır bir ücret istedik. İşçilerimizin ve emekçilerimizin talebi 3 bin liraydı. Ama bugün açıklanan rakamlar ise 2 bin 825 TL oldu. Türk-İş olarak bunu masada imzalamadık ve kabul da etmedik. Kısacası bizi tatmin edici bir rakam olmadı. En az 3 bin TL olması gerekiyordu. Türk-İş olarak bu rakamı yeterli bulmuyoruz” dedi.

 

"EN KÖTÜ 3 BİN TL OLMASI GEREKİYOR"

 

Asgari ücretin 2 bin 825 TL olarak açıklandığını kaydeden Teksif Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Mürsel Türkkan ise “Asgari ücret önümüzdeki yıl için gelecek enflasyon zamları hesaplanmadan 2 bin 825 TL olarak belirlenmiştir. En kötü 3 bin TL’nin üzerinde olması gerekiyordu. Bununla alakalı da Türk-İş adına genel başkanımız açıklama gerçekleştirerek, rakamın kabul edilebilir bir rakam olmadığını söyledi. Bizlerin de işçi temsilcileri olarak kabul edebileceğimiz bir rakam olmamıştır. Asgari ücret belirleme komisyonunda işveren sendikasının 5 temsilcisi, hükümetin 5 temsilcisi ve sendikaların 5 temsilcisi vardı. Biz ne kadar olmaz diyip, imza atmasak da çoğunluğun kabul ettiği rakam geçerli olmaktadır” diye konuştu.

 

"HÜKÜMET VE İŞVEREN BELİRLEDİ"

 

Türk Metal Sendikası Kapaklı Şube Başkanı Günay Özden de yaptığı açıklamada, “Bu rakam baz alınırken son ayın enflasyon oranı da göz önüne alınmadan eksik açıklanan bir rakamdır. Kısacası tek bir kişinin geçinebilir rakamıdır. Bir ailenin rakamı da değildir. Masaya 3 bin TL’nin üzerinde bir teklifle gelmesini bekledik. 2 bin 825 TL işçi ve işveren tarafının bir araya gelerek belirlediği bir rakam değil, hükümet ve işveren tarafının bir araya gelerek belirlemiş olduğu bir rakamdır. Bu rakamları Türk-İş olarak onaylamıyoruz. Ülkemizde yaşam standartlarına ve şartlarına göre olumlu bir rakam olmadığını da düşünmekteyiz.  Türk-İş olarak yapılan toplantıda şerhimizi ve muhalefetimizi koyduk. Gönlümüz masada her üç tarafında da onayıyla çıkan bir rakam olmasıydı, ancak öyle bir rakam ile karşılaşamadık” dedi.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10