Meclis yılın ilk toplantısını gerçekleştirdi

Çerkezköy Belediyesinin 2021 yılı Ocak ayı meclis toplantısının ilk oturumu pandemi tedbirleri kapsamında Çerkezköy Atatürk Kültür Merkezi'nde Belediye Başkanı Vahap Akay başkanlığında y

Çerkezköy 4.01.2021 18:37:00 0
Meclis yılın ilk toplantısını gerçekleştirdi

Toplantı öncesi konuşma gerçekleştiren Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “ Öncelikle zorlu bir yılı geride bıraktık. Ülkemiz Covid ile Mart ayında tanıştı. 2020 yılını bu hastalık ile tamamlamak zorunda kaldık. 2021 yılına da aynı hastalığın gölgesinde başlamış bulunuyoruz. Ülkemiz sadece Covid-19 ile değil bir çok felaket ile baş başa kaldı. Kısacası zor bir yıldı. 2021 yılı bu zorlukların geride kaldığı, ülkemiz için hayırlı mutlu ve sağlıklı bir yıl olmasını temenni ediyorum. 2021 yılında Çerkezköy Belediyesinde daha uyumlu, güler yüzlü bir anlayışla, birbirine karşı saygı sevgi çerçevesinde hizmet etme gayreti içinde olmamızı temenni ediyorum. Tüm arkadaşlarımızın ve vatandaşlarımızın yeni yılını kutluyorum. Sağlık sıhhat huzur ve mutluluk dileklerimi iletiyorum” dedi.

 

OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

 

CHP ve İYİ Parti tarafından verilen önergede koronaviris salgını nedeniyle kapatılan kahvehanelere, kıraathanelere, çay bahçelerine, cafeterya gibi işletmelere belediyenin 2021 bütçesinden bir kereye mahsus 2 bin TL destekte bulunulması konusu gündem maddeleri arasına eklendi. Gündemin ilk maddesinde Kent Estetik Kurulu Komisyon Kararlarından 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ve 10’uncu maddeleri görüşülürken, komisyon çalışmasının devamı oy birliği ile kabul edildi. Gündemin ikinci ve üçüncü maddeleri arasında yer alan İmar ve Bayındırlık komisyon Raporunun oy birliği ile kabul edilmesinin ardından gündemin dördüncü maddesinde başkanlık makamının diğer kuruluşlarla ilişkiler müzekkeresi de oy birliği ile kabul edildi.

 

 

 DENETİM KOMİSYONU BELİRLENDİ

 

Gündemin beşinci maddesinde meclis tatil ayı Ağustos ayı olarak oy birliği ile kabul edilirken, bir sonraki gündem maddesinde denetim komisyonu üyeleri belirlendi. Gizli oy ile yapılan seçimlerde CHP’den Kemal Buzkuş 28, Mehmet Henefi Karataş 28, İbrahim Çekçi 28, AK Parti’den Adem İçli 26, İrfan Ak 26 oy alarak denetim komisyonuna seçildiler.

 

KOMİSYONLARA HAVALE EDİLDİ

 

Denetim Komisyonu oluşturulmasının ardından başkanlık makamının ‘Engellilere Yapılan Yardım’ hakkındaki yazısı görüştü. İlgili gündem maddesi ise görüşülmek üzere Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi.  İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’nün dolu memur kadrolarında derece değişikliği yapılması konusunun oy birliği ile kabul edildiği toplantının dokuzuncu maddesinde İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’ nün ‘sözleşmeli personellerin 2021 yılında çalıştırılması ve ücretlerinin tespiti’ ile ‘Boş kadro değişikliği (Memur) cetvelinde Unvan ve Derece Değişikliği’ yapılması hakkındaki yazısı görüşüldü.

 

 

VATANDAŞLAR İÇİN BİRİM AÇILABİLİR

 

İlgili gündem maddesi hakkında konuşan AK Parti sözcüsü Adem İçli, “ Belediyenin kadroları şişik. Yedi adet ekonomist, beş adet kameraman kadrosu var. Bunun abartıldığını düşünüyorum. Kadın Aile birimini aktif olmadığı için kapattınız. Sağlık İşleri Müdürlüğünü de kapattınız. Kızılpınar ve Veliköy’de bir birim oluşturup en azından bu birimde tabip, hemşire bulundurup enjeksiyon işlemi yapılabilir. Bu birimi faaliyete geçirebilirsek, vatandaşlarımız bu işlemlerini uzağa gitmeden halledebilirler. Bu birimin kurulması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

 

İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ YAZI GÖNDERDİ

 

Belediyedeki kadroların şişik olmadığını kaydeden Başkan Akay, “ Mevzuatta yüzde 30’u aşamaz diye ibare vardır. Biz bu oranı ise yüzde 19.89’da tutuyoruz. Var olan bazı kadroları ise kullanamıyoruz. Hem memur, hem sözleşmeli hem de Personel A.Ş kadrolarımızda sayıyı yeterli sayıda tutuyoruz. Bu bizim kadromuzun şişik olmadığının göstergesidir.  2017 yılında Sağlık İşleri Müdürlüğünü değiştirdik. Fatih Caddesi Başarır sokakta prefabrik bir yerde Sağlık İşleri Müdürlüğünü taşımıştık. Kadrolu hemşirelerimizi orada görevlendirdik.  Sizin dediğiniz işi yapıyordu. 6 ay sonra İlçe Sağlık Müdürlüğü ‘ Sen bu işi yapamazsın’ diye bize yazı gönderdi. Gerekçesini bilmiyorum merak da ediyorum” dedi.

 

OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ

 

Sözleşmeli personellerin 2021 yılında çalıştırılması ve ücretlerinin tespiti oy çokluğu ile, II sayılı boş kadro değişikliği (Memur) cetvelinde  unvan ve derece değişikliği yapılması ise oy birliği ile kabul edildi. Çerkezköy Tarımsal ve Kimyasal Ürünler Satış Pazarlama A.Ş. genel kurul temsil yetkisi hakkındaki müzekkeresi görüşülerek, Belediye Başkanı Vahap Akay’a yetki verilmesi oy birliği ile kabul edildi.

 

ÇOK SIKINTILI GÜNLER GEÇİRDİK

 

Gündemin onuncu maddesi görüşüldüğü esnada Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak sürpriz yaparak meclis toplantısına katıldı. Toplantıda konuşma gerçekleştiren Albayrak, “ 2021 yılının Tekirdağ’a, ülkemize, tüm insanlığa güzellik ve sağlık getirmesini temenni ediyorum.  Özellikle 2020 yılında tüm dünyayı alt üst eden, hepimizi etkileyen koronavirüs hastalığından kurtularak normal yaşantımıza dönmek dileğiyle hepinizin 2021 yılını kutluyorum. 2021 sağlık, mutluluk, güzellik getirsin istiyorum” dedi. 2020 yılının yerel yönetimler açısından verimli bir yıl olmadığını söyleyen Albayrak, “Olma şansı da yoktu. Özellikle 15 Mart’ta pandeminin başlamasıyla beraber 2 Haziran’a kadar başta büyükşehir olmak üzere tüm belediye başkanlarımızın pandemiyle ilgili önemli çalışmaları oldu. Bunun sonuçlarını da aldık. Tekirdağ Türkiye genelinde başarılı illerin başında geliyordu. 2 Haziran’dan sonra büyük bir açılım oldu ve çok sıkıntılı günlere döndük. Ama son 3-4 gündür alınan haberler ve gelinen nokta biraz daha sevindirici. Umarım Çin’den gelen aşının da yapılması ile beraber daha etkin bir çalışma içerisine gireceğiz. Ama 2020’nin çok verimli olmadığını her zaman söylüyoruz. 2020’yi 2021’e bindirerek aradaki farkı kapatmaya çalışacağız” diye konuştu.

 

“ÇERKEZKÖY İÇİN ÖNEMLİ”

 

Çerkezköy’de 2021 yılında yapılacak çalışmalarla ilgili de bilgilendirmede bulunan Albayrak “Atatürk Caddesi ve Öztrak Caddesi’ndeki trafik yoğunluğunu bugün bir kez daha gördük. İnşallah bu caddelerde yapılacak çalışmalarla bir yıl gibi bir sürede sizlerin de sabrıyla çözmeye çalışacağız. Diğer yatırımlarımız var. Fevzipaşa Mahallesi’nde yapımı devam eden Çerkezköy Fevzipaşa Mahallesi Yağmur Suyu Şebeke hattı Çerkezköy için önemliydi. Gerek Bağlık Köprüsü gerekse de Tepe Mevkiinde kavşak projesi ve benzer çalışmalarımız var. Çerkezköy’ün en önemli sorunu içme suyu hatlarıdır.  Tekirdağ’da içme suyu hatlarının yüzde 90’ı asbest olan tek ilçe. Biran evvel içme suyu hatlarını yenilememiz gerekiyor. Bunun İller Bankası’nda projesi de hazır. Çerkezköy için onaylanmış proje İller Bankası’nda bekliyor. Merkez ve yeni yerleşim yerleri ile birlikte yaklaşık 120 milyon liralık bir yatırıma Çerkezköy’de ihtiyaç var. Kalan 3 yıl 3 aylık görev süremizde tüm bunları tamamlamaya çalışacağız. Güzel işler bizi bekliyor. Biz de sonuna kadar sizlerin yardımcının ve destekçiniz olacağız” dedi.

 

İLGİLİ GÜNDEM MADDELERİ GÖRÜŞÜLDÜ

 

11’inci gündem maddesinde yer alan belediye hisseleri hakkında müzekkereler görüşülerek incelenmek üzere İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edildi. Hisse satışlarının İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edilmesinin ardından Emlak ve İstimlak Müdürlüğünün 28.12.2020 gün ve 120 sayılı Koronavirüs (Covid-19) önlemleri genelgesi hakkındaki müzekkeresi incelenmek üzere Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilmesinin ardından  Fen İşleri Müdürlüğünün Meydan Yeraltı Otopark yapımı ve Meydan düzenleme hakkındaki müzekkeresi  (Üst yapı çalışmaları için İller Bankası, Devlet veya özel bankalardan 45 milyon TL kredi çekilmesi için Belediye Başkanına yetki verilmesi) konusu görüşüldü.

 

BİR YILDA TAMAMLAMAYI HEDEFLİYORUZ

 

Çalışmalarla ilgili videonun izlenmesinin ardından açıklamalarda bulunan Başkan Akay, “ Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve TESKİ ile beraber bu programa gelmek için büyük mesai harcadık. TESKİ Ocak ayı itibariyle Atatürk ve Öztrak caddelerinde içme suyu, yağmur suyu, kanalizasyon inşaatı hatta projenin büyümesi için bazı sokakları da dahil etti. Bizim telaffuz ettiğimiz rakamlarda arttı. Etüt Proje Daire Başkanlığı tarafından meydan altı otoparkı, meydan üstü düzenleme çalışmaları hedefi aynı şekilde Ocak ayı itibariyle ihale aşamasına geldi.  Alt yapı meydan altı üstü çalışmalar ile birlikte belediye olarak 2020 yılında çıktığımız proje ihalesinden sonra Ocak ayının ikinci haftasına kadar ihale dosyasını belediye alacak. Bizde TESKİ ve Büyükşehir Belediyesi ile eş zamanlı olarak işleri bir hedef tarihi programına koyduk. Hedef Mart ayında başlayıp bir yılda işi bitirmeyi hedefliyoruz. Zor ve meşakkatli bir işe giriyoruz. Sizlere dağıttığımız kitapçıkları esnaflarımıza da dağıtacağız. Geri dönüşlerini talep edeceğiz. Çerkezköy’ün iki ana caddesinin yüzünü de değiştireceğiz. Altını da değiştirirken binaların da kimliğini yenilemek istiyoruz. Çerkezköy’e yakışan iki cadde olması için uğraş veriyoruz” dedi.

 

“TEK YÖNDEN VAZGEÇİN”

 

Akay’ın ardından konuşan AK Partili İçli, “ Bu projeyi yaparken tek yön inadından geçebilirsiniz. Bugün Fatih ve Fevzipaşa mahallesinden kalkan vatandaş komple ilçeyi gezip belediye meydanına gelebiliyor. Tek yön uygulamasından geçilirse proje başarılı olabilir. Kamulaştırmadan dolayı bize Devlet Demiryollarından gelen 32 milyonu red ettik. İnat etmeyip bu parayı kabul etseydik şimdi 45 milyon kredi ile uğraşmazdık. Bu tamamen hesap, matematik, ticaret bilememezliktir” diye konuştu.

 

CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİREBİLİRSİNİZ

 

Projenin güzel olduğunu kaydeden MHP’li meclis üyesi Koray Önsel “ İnşallah alnınızın akıyla çıkarsınız. Biraz zahmet çekeceksiniz ve eleştirilere de maruz kalacaksınız. Çocukluğumdan bu yana Çerkezköy’de Atatürk ve Öztrak caddelerine hizmet yapılıyor. Her gelen belediye başkanı bu iki caddeye hizmet yapıyor. Bununla birlikte ilçenin cazibesi de kalmıyor. İlçenin diğer yerlerine de böyle hizmetler yaparak cazibe merkezi haline getirebilirsiniz. Nüfus arttı, ciddi anlamda yapılaşma var. Farklı çalışmalar ilçenin diğer bölgelerine de yayılması gerekiyor. Bunu da göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Dışarıdan bir misafirimiz geldiği zaman ilçemizi nasıl buldunuz dediğimizde sadece iki caddeniz var diyorlar” diye konuştu.

 

HER AY 12 MİLYON TL PARA ÖDÜYORUZ

 

Adem İçli toplantıda bulunan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak,’a bazı Büyükşehir Belediyelerinin, pandemi sürecinde Ticaret Odaları ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları’ndan kayıt alarak esnaf ve sanatkarlardan su bedeli almama kararı aldığını, Çerkezköy için de böyle bir karar beklediklerini söyledi. İçli’nin sorularını cevaplayan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Sudan hiç kimse siyasal rant elde etmesin. Türkiye’de 30 büyükşehir içerisinde kullandığı suyun yüzde 92’sini yer altından alan tek büyükşehir Tekirdağ. Her ay 12 milyon TL para ödüyor bu suyu yer altından çıkarmak için. 7 liraya mal ettiğim suyu 5 lira 10 kuruşa satıyorum. İnşallah barajlar biter yer üstü suyu kullanmaya başladığımız zaman biz de su bedelini indiririz” dedi.

 

İMAR PLANIMIZ BELLİDİR

 

İçli’nin ve Önsel’in eleştirilerine cevap veren Başkan Akay, “ Çerkezköy’ün çekim alanı olmadığını kabul ediyorum. Her şehirde olduğu gibi ilçemizde de ana arterler var. Maalesef bazı dar alanlara sıkışıyoruz. Zamanında Devlet Hastanesi ve Adliyeyi sıkışık Fatih mahallesine koyarak trafik keşmekeşine sokmak gibi eksik ve düşünülmeden Çerkezköy’ün gelişmesine engel olunmuştur.  İmar planımız bellidir. Bugün yaptığımız iş Çerkezköy’ün uzun yıllar iki ana arterine kimsenin dokunmasını istemiyoruz. Yaz aylarında Atatürk caddesinde sıcakla birlikte yağmur suyu hatlarına kaçak kanalizasyon yapıldığı için kokuyor” dedi.

 

CANIM SIKILDI DİYE YAPMADIM

 

Tek yön ile ilgili de eleştiriye sert cevap veren Akay, “ 2017 yılında Atatürk ve Öztrak caddesinde tek yön yapılmasıydı bugün Fatih mahallesinden vatandaşlarımız bir saatte gelemezdi. Alt yol üzerinde günlerce haftalarda uğraştım. Kameraları ulaşım birimi ile haftalarda gözettim. Tek yöne geçişin tek sebebi ise altyol kavşağının mevcut halidir. Bugün Çerkezköy bu konuları geçmiştir. Tek yönde ciddi zaman harcayarak, 550 ağacı sökerek her açıdan siyasi riskleri bile üzerime aldım. Canım sıkıldı diye yapmadım” dedi.

 

OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

 

Toplantının bir diğer gündem maddesinde İller Bankası’ndan veya devlet bankalarından ya da özel banklardan kredi talep edilmesi ve her türlü işlemi yapmak üzere Belediye Başkanı Vahap Akay’ın yetkilendirilmesi oybirliği ile Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.  Toplantının bir sonraki gündem maddesinde 255 ada 1 parsel hakkındaki müzekkerenin oybirliği ile kabul edilmesinin ardından Özel Kalem Müdürlüğü’nün çalışma yönetmeliği de oybirliği ile kabul edildi. Meclis toplantısı 121 sayılı plan değişikliği hakkındaki müzekkeresi incelenmek üzere İmar ve bayındırlık Komisyonu’na havale edilmesi ile devam etti. Toplantının son gündem maddesinde de CHP ve İYİ Partili Meclis üyeleri tarafından sunulan ve gündeme alınan, pandemi nedeniyle kapalı olan işletmelere 2021 yılı bütçesinden 1 defaya mahsus olmak üzere 2 bin TL yardım yapılması konulu önerge görüşüldü.

 

BELEDİYEDEN KAPANAN İŞYERLERİNE DESTEK

 

Başkan Akay, “ İşyeri genelge ile kapatılan esnaflar var. Çerkezköy ilçe sınırlarında Çerkezköy’de yaklaşık 120 kıraathane-kahvehane kapalı. 6 kır bahçesi kapalı. 17 internet kafe kapalı. 1 bilardo salonu kapalı. 7 kafe kapalı” diye konuştu. AK Partili meclis üyeleri, koronavirüs nedeniyle yakınlarını kaybedenlerin de bu yardım kapsamına alınmasını isterken, Başkan Akay da bu önergenin sadece kepenk kapatan işletmeleri kapsadığını belirterek “Geçim sıkıntısı var olan aile  arsa dilekçe ile belediyeye başvurur, encümen değerlendirir” diye konuştu. İlgili gündem maddesi Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilirken, meclis ikinci oturumu ise 7 Ocak Perşembe günü saat 14.00’de gerçekleştirecek.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10