Ertem-Akay polemiğine Uz da katıldı

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ile Çerkezköy Belediyesi Eski Başkanı Ali Ertem arasında yaşanan borç polemiğine 1999-2004 döneminde belediye başkanlığı yapan Mehmet Uz da dahil oldu. Vahap Akayâ

Çerkezköy 7.01.2021 15:34:00 0
Ertem-Akay polemiğine Uz da katıldı

Çerkezköy'de 2004-2014 döneminde 10 yıl belediye başkanlığı yapan Ali Ertem'in kendisine bıraktığı 46.5 milyon liralık borcun tamamını ödediklerini açıklayan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay'a sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile cevap veren Ali Ertem, “Halefim bir başkanı eleştirmeyi de selefim bir başkanı eleştirmeyi de etik ve doğru bulmam" demişti. Kendisine de Mehmet Uz döneminde kalan borçları hatırlatan Ertem, Vahap Akay'ı aciz olmakla ve Çerkezköy'e hizmet etmemekle suçlamıştı.

 

“BÖYLE BİR TARTIŞMANIN PARÇASI OLMAKTAN ÜZÜNTÜ DUYUYORUM”

 

Ali Ertem’in bu açıklamalarının ardından 1999-2004 döneminde Çerkezköy Belediye Başkanlığı yapan Mehmet Uz da yazılı bir açıklama yaptı. Mevcut Belediye Başkanı Vahap Akay’ın bir önceki dönemden kalan borçların tamamının ödendiğini açıklaması üzerine, önceki belediye başkanı Ali Ertem’in gazetelerde yayımlanan cevap yazısında kendisinin de adını geçirdiğini söyleyen Mehmet Uz, “Dönemimden kalan borçlar konusunda ne yazık ki tam olarak gerçekleri açıklamamış ve tipik bir şark kurnazlığı yaparak, vatandaşları yanlış bilgilendirmiştir. Öncelikle yaşadığımız bu sıkıntılı süreçte böyle bir tartışmanın parçası olmaktan üzüntü duyduğumu belirtmek isterim. Sosyal medyada yapılan yorumlardan sonra Çerkezköy’de yaşayan namuslu vatandaşların gerçekleri öğrenmelerinin en doğal hakları olduğuna duyduğum saygı nedeniyle cevap vermek zorunda kaldığımın bilinmesini istiyorum” dedi.

 

“YAPILMASI GEREKEN BİR AÇIKLAMADIR”

 

Akay’ın yaklaşık 7 yıl sonra Ertem döneminden kalan borçları ödeyerek bitirdiğini açıklamasını normal karşılamak gerektiğini kaydeden Uz, “Ali Ertem hafızasını yoklar ve gazete arşivlerini karıştırırsa, benzer açıklamaları kendisinin de bizim dönemimizle ilgili olarak yaptığını ve bizim seçmenlerin bilgilenme hakkına saygı göstererek cevap vermediğimizi hatırlayacaktır. Vahap Akay’ın yaptığı açıklama bence seçmenleri bilgilendirmek için yapılan, yapılması gereken bir açıklamadır, saygı duyulmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

“ALGI OPERASYONUNDAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİLDİR”

 

Ali Ertem’in açıklamaları ile ilgili de konuşan Belediye Eski Başkanı Mehmet Uz, “Adımdan da bahsederek dönemime ait bütçe ve borç oranlarını kendi dönemine ait bütçe ve borç oranlarıyla kıyaslayarak bıraktığı borç yükünü küçültmeye çalışmıştır. Bu kıyaslama vatandaşları sayılarla aldatmaya yönelik bir algı operasyonundan başka bir şey değildir. Yapılan algı operasyonu vatandaşlara gerçeği açıklamaktan çok, saklamaya/yanıltmaya yöneliktir” diye konuştu.

 

“YENİ YÖNETİME BIRAKTIĞIM BORÇ 4.5 MİLYON TL’YDİ”

 

2004 yılında yapılan yerel seçimler sonunda yeni yönetime bıraktığı borç miktarının bugünkü para ile yaklaşık 4.5 milyon TL olduğunu belirten Mehmet Uz, “Ancak bu borcun 2.5 milyon TL civarında bir miktarı İller Bankası’ndan benden önce rahmetli Hikmet Uğraş zamanında Çerkezköy’ün kanalizasyon altyapısı için sağlanan kredi borcudur. Bu borç bizim irademiz dışında sağlanan bir kredi borcudur. O gün yönetimde ben olsam bu kredi borcunu kesinlikle almazdım. Çünkü İller Bankası’nın o günkü borca mahsuben yapılan kesinti uygulamaları siyasi tercihler göz önüne alınarak yapılan keyfi uygulamalardı. O kadar keyfi kesintiler yapılıyordu ki İller Bankası’ndan gelmesi gereken belediye payının tümü borca kesilebiliyordu. Böyle bir kredi borcu ve kesintiler belediyenin elini kolunu bağlıyordu, kabul edilemezdi. Üstelik imalatları da piyasadaki güncel fiyatların üzerindeydi. İller Bankası’na işin tasfiyesi birkaç kez yazı yazmamıza rağmen maalesef başarılı olamadık ve işin tasfiyesini sağlayamadık” dedi.

 

“İLLER BANKASI’NA 7.5 MİLYON TL BORÇ ÖDEDİM”

 

Rahmetli Hikmet Uğraş döneminde bu borç için geri ödeme yapılmadığını kaydeden Uz, “Rahmetliden sonra gelen, benden önceki yönetim bu borçtan sadece yaklaşık 1 milyon TL civarında bir miktar ödemişken, dönemimde bu borç için yaklaşık 7.5 milyon TL geri ödeme yapılmıştır. Benim ne İller Bankası’ndan ne de özel bankalardan kullanarak yeni gelen yönetime bıraktığım bir borç yoktur. İller Bankası’na ödediğim borç miktarı ise tekrar edeyim yaklaşık 7.5 milyon TL’dir” dedi.

 

“KENDİSİNE YAKIŞANI YAPTI”

 

Ali Ertem'in Çerkezköy’de saygıdeğer seçmenlerin teveccühü ile 10 yıl belediye başkanlığı yaptığını söyleyen Mehmet Uz, “Dönemimdeki borç miktarını ve geri ödeme planını bilmeden bu açıklamayı yaptıysa, bu durum Çerkezköy’ün 10 yıl nasıl bir anlayışla yönetildiğini gösterir. Ancak bence daha vahimi konuyu çok iyi bilmesine rağmen, kendi bıraktığı borç yükünü algı operasyonu ile gizlemeye, vatandaşları yanıltmak/aldatmak için bu açıklamayı yapmıştır. Eski bir belediye başkanı olarak ‘Kendisine yakıştıramadım’ diyeceğim ama yapmaya çalıştığı şark kurnazlığına bakılırsa tam da kendisine yakışanı yapmıştır” ifadelerini kullandı.

 

HANGİ DÖNEMDE NE KADAR BELEDİYE ARSASI SATILDI?

 

Borç yükü ve geri ödemesini tartışırken gözden kaçırılan bir başka konunun da söz konusu dönemlerde yapılan belediye arsa satışlarından bahsedilmemesi olduğunu söyleyen Çerkezköy Belediye Eski Başkanı Mehmet Uz, “Oysa her dönem yapılan belediye arsaları satışlarının da borç miktarına eklenmesi gerekmez mi? Kim hangi dönemde belediyenin ne kadar arsasını kaça satmıştır? Bu konu, en az borç yükü kadar önemli bir konudur. Vatandaşların bu konuda da bilgi sahibi olmaları en doğal haklarıdır. Kim, hangi dönemde, milyon metrekarelere varan belediye arsasını hangi yöntemle, kaça satmıştır? Bu arsa satışlarına rağmen kalan borç miktarları ne kadardır?” dedi.

 

BAŞKAN AKAY’A SESLENDİ

 

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’a da çağrıda bulunan Mehmet Uz, “Borçlar ve satılan belediye arsaları konusunda algı operasyonlarına son vermek için bütün bilgi ve belgeler kendi elindedir. Az bir mesai harcayarak vatandaşları en doğru bilgilerle aydınlatmak acil bir görev kabul edilmeli, hem basın yoluyla hem de belediye sitesinden vatandaşlar aydınlatılmalı, bazılarının maskeleri düşürülmelidir. Şeffaf belediyecilik bunu gerektirmektedir. Hangi dönemde, hangi kurumdan ne kadar borç alınmış, hangi kurumlara ne kadar borç bırakılmış, hangi dönemde ne kadar arsa hangi yöntemle kaça satılmıştır? Şeffaflığa kimse karşı çıkmaz herhalde, açıklayın lütfen” dedi.

 

“ARŞİV UNUTMAZ”

 

Açıklamasında, 2004-2014 döneminde belediye başkanlığı yapan Ali Ertem’e de seslenen Uz, “Arşiv unutmaz; belediye meclisinde Narin Park arsaları için plan tadilatı yapılırken, Narin ailesinden bir okul sözü istediğini, aileden iki okul sözü aldığını kim beyan etti? CHP’li meclis üyelerinin de desteği sonrası oy birliği ile Narin Park'la ilgili olarak plan tadilatı yapıldı. Peki ne oldu okullar? Şimdi Ali Ertem’i kimse pek dikkate almaz, ama kendine düşen; Belediye Başkanı Vahap Akay’ı da yanına alarak birlikte okul sözünü kim verdiyse onu ziyaret ederek, okul sözünün yerine getirilmesini istemek olmalıdır. Şehrin imar planını dönemin CHP’li meclis üyeleri ile birlikte mahvettiniz, hiç olmazsa mahallenin okul sorununa çözümü de birlikte üretmek sorumluğunu yerine getirmek zorundasınız” ifadelerini kullandı.

 

“BORÇLANMALAR VE YAPILAN BORÇ KESİNTİLERİ DE SORUNU ÇÖZEMEMİŞTİR”

 

Genel olarak belediyelerde önceki dönemden kalan borçların, parti ayrımı yapmaksızın her zaman polemik konusu olduğunu dile getiren Uz, “Aslında 2005 yılında çıkartılan 5393 sayılı Belediyeler Kanunu ile belediyelerin İller Bankası’ndan yapacağı borçlanmalar ve borçların kesintileri bazı yeni kriterlere bağlanmıştı. Görünen o ki bu kriterlere göre yapılan borçlanmalar ve yapılan borç kesintileri de sorunu çözememiş, yönetimi değişen belediyelerin hemen tümü devreden borçlardan şikayetçi olmuştur. Hazırlanmakta olduğunu bildiğimiz yerel yönetimler reform taslağında belediyelerin borçlanma konusu tekrar ele alınarak kalıcı bir çözümün yasal düzenleme ile sağlanmasını ümit ediyorum” dedi.

 

BORÇLANMA İLE İLGİLİ ÖNERİSİNİ DE PAYLAŞTI

 

Borçlanma konusunda bir önerisini de paylaşan Mehmet Uz, “Belediyelerin geri ödenme süresi seçim dönemini aşan sürelerde borçlanma yapabilmek için belediye sınırlarında yaşayan seçmenlerden oylama yöntemiyle yetki almaları gerekir. Halkoyu kabulü ile yapılan borçlanmalarda yönetim değişse bile borçlanma polemik konusu olmaktan çıkmış olacaktır” diye konuştu. Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlere de Allah’tan rahmet, tedavileri devam edenlere şifa dileyen Mehmet Uz, bu hastalıktan kurtulmak için herkesin maske, mesafe, hijyen kurallarına aksatmadan uyması gerektiğini belirtti.

 

Haber/Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10