Kapaklı Meclisi ikinci oturumu tamamladı

Kapaklı Belediyesi Ocak ayı meclis toplantısının ikinci oturumunu Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin başkanlığında gerçekleştirdi. Plan ve Bütçe Komisyonu ile İmar Komisyonuna havale edilen konula

Kapaklı 7.01.2021 17:11:00 0
Kapaklı Meclisi ikinci oturumu tamamladı

Kapaklı Atatürk Kültür Merkezi’nde Perşembe günü saat 14.00’de gerçekleştirilen ikinci oturuma mazeret bildiren Nalan Çolak, Yalçın Hal, Kazım Doğaç ve Mustafa Önder katılmadı.

 

BAKAN KAPAKLI’YA GELMEYECEK

 

Toplantı öncesi konuşma gerçekleştiren Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, “Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum Tekirdağ’a gelerek bir dizi ziyaretler gerçekleştirecek. Biz kendisini Kapaklı’ya davet ettik ancak depremle beraber gündeme sıkça gelen kentsel dönüşüm ile alakalı toplantılar gerçekleştirecek. Özellikle Marmarareğlisi’nden Şarköy’e uzanan sahil hattında bir çalışmanın başlatılması ile ilgili bilgilendirme yapacak. İlçemizde kentsel dönüşümün başlatılması konusunda dosya hazırlayıp kendisine teslim edeceğiz. Sıkıntılı bir yapımız var. Kentsel dönüşümün kazandırılmasını arzuluyoruz. TOKİ ile olmazsa, biz konu ile çalışma yürüyoruz. İlerleyen zamanlarda meclisi ve vatandaşlarımızı da bilgilendirmek istiyoruz” dedi.

 

 

ÇILDIR BELEDİYESİ İLE KARDEŞ BELEDİYE OLDULAR

 

Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen Ardahan Çıldır Belediyesi ile kardeş belediye olma konulu yazı oy birliği ile kabul edilirken, Meclis Üyesi Belediye Başkan Yardımcılarına 2021 yılında ödenecek aylık ödenek görüşüldü. Komisyonun oy birliği ile aldığı belediye başkanına ödenmekte olan aylık brüt ödeneğin 3’te ikisi kadar ücret ödenmesi meclis tarafından da oy birliği ile kabul edildi. Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen Denetim Komisyonu toplantılarına belediye ve bağlı kuruluşları dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarından görevlendirilenler ile kamu kurumu dışındaki diğer uzman kişilere 2021 yılında ödenecek olan günlük ödeme miktarının belirlenmesi konulu görüşüldü. Belediye ve bağlı kuruluşlar dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarından görevlendirilen kişilere bin TL, kamu personeli dışındaki diğer uzman kişilere 2 bin gösterge rakamı devlet memurlarına uygulanan kat sayı ile çarpımının sonucu bulunacak günlük bulanacak rakamının belirlenmesi oy birliği ile kabul edildi.

 

YARDIMLAR İÇİN BAŞKAN ÇETİN’E YETKİ VERİLDİ

 

Zabıta Memurlarına 2021 yılında verilecek olan fazla çalışma ücretinin üst sınır olarak oy birliği ile kabul edilmesinin ardından Meclis Başkan ve üyelerine, Meclis ve Komisyon toplantılarına katıldıkları her gün için 2021 yılında ödenecek huzur hakları görüşülürken, belediye başkanına ödenmekte olan brüt günlük tutarın üçte biri kadar huzur hakkı ödenmesi de oy birliği ile kabul edildi. Tam zamanlı sözleşmeli personel olarak çalıştırılacak olan personelin aylık çalışma ücretlerinin oy birliği ile belirlenmesinin ardından Kültür İşleri Müdürlüğü görev ve çalışma yönetmeliği konulu yazıda komisyon raporu doğrultusunda oy birliği ile kabul edildi.  Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü Görev ve Çalışma Yönetmeliği konulu yazının oy birliği ile kabul edildiği toplantıda, belediyenin görev ve yetki alanı içerisinde bulunan amatör spor kulüplerine ayni ve nakdi yardım yapılıp yapılmayacağı konusu görüşüldü. Amatör kulüplere ayni ve nakdi yardım yapılması için Belediye Başkanı Mustafa Çetin’e yetki verilmesi oy birliği ile kabul edildi.

 

OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

 

Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen Temizlik İşleri Müdürlüğü Görev ve Çalışma Yönetmeliği’nde değişiklik yapılması, Sıfır Atık Müdürlüğü Görev ve Çalışma Yönetmeliği konulu yazı, Sosyal Hizmetler ve Yardım Esasları Yönetmeliği konulu yazı, Aşevleri Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik konulu yazı ve Yazı İşleri Müdürlüğü Görev ve Çalışma Yönetmeliği’nde değişiklik yapılması konulu yazı da oy birliği ile kabul edildi.

 

ÇALIŞMALARIN DEVAM ETMESİ KARARI ALINDI

 

Bir önceki oturumda Plan ve Bütçe komisyonuna havale edilen Millet İttifakı grubunun ‘pandemi tedbirleri dolayısıyla kapalı olan veya paket servis yapamayan işletmelere bir defaya mahsus olmak üzere 3 bin TL ödeme yapılması’ konulu önergesi görüşüldü. Komisyon ilgili gündem maddesinin detaylı bir şekilde incelenebilmesi için komisyon çalışmalarının devam etmesi kararı alırken, konuyla alakalı konuşan Başkan Çetin, “ Konuyla alakalı olarak pandeminin ilk başladığı dönemden itibaren yasal mevzuat açısından nasıl bir çözüm üretebiliriz diye araştırdığımızda çözüm bulamamıştık. Mevzuatla ilgili net elimizde yol izleyemediğimiz için ve Büyükşehir Belediyesi’nin vereceği karara göre meclis olarak gereken yardımı yaparız” dedi.  Komisyonun raporu meclis tarafından da oy birliği ile kabul edildi.

 

GÜNDEM MADDESİ MECLİSİ GERDİ

 

İmar Komisyonuna havale edilen Karaağaç Mahallesi 294 ada ve 295 adalar arasında kalan ‘Park, Yol ve Otopark’ alanının plan değişikliği yapılarak ‘Park, Yol ve Sosyal Tesis’ alanına dönüştürülmesi konulu yazı meclisi gerdi. CHP’li meclis üyelerinin red oyuna karşılık oy çokluğu ile meclise gelen gündem maddesi ile alakalı konuşan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, “Arkadaşlar biz burada bu kararı meclisimizde oylarız, sayısal çoğunluğun avantajı ile oy çokluğuyla geçiririz. Ancak Cumhuriyet Halk Partisi grubu bu karara grup olarak ret oyu verirken belli ki Büyükşehirde de buna itiraz edecekler ve ret verecekler. Dolayısıyla bu konudaki çabamız, gayretimiz ve yapacağımız tartışmalar da bir sonuç vermeyecek. Burada tabi işin teknik boyutuna indiğimizde çok tartışırız. Benim elimde geçmiş dönemde yapılmış benzer uygulamalar var. Hatta öyle bir yer var ki, gerekirse bunu açıklayacağım; yolu kapatmışız 2016’da ve yandaki parsellere satmışız. İmzayı atanları da söylerim. Ben siz böyle yaptınız, biz böyle yaptık demek istemiyorum. Karaağaç’ta bir yatırım yapmak istiyoruz ve uygun bir yerimiz de var. Bir şekilde önümüz açılsın, büyükşehirde de destekleyelim ve hızlıca planlamasını yapalım istiyoruz. Karşılıklı polemiklerle işi farklı boyutlara getirmeyelim” diye konuştu.

 

"DÜĞÜN SALONU İÇİN ÇABA SARF EDİYORUZ"

 

İmar Müdürünün konuyla alakalı olarak komisyon üyelerini bilgilendirdiğini kaydeden meclis üyesi Özgür Cengiz, “Biz Karaağaç Mahallesi'ne düğün salonu, güzel bir park ve mahalle muhtarlarımızın tamamına hizmet verecek muhtarlık binası tahsis edecektik. Karaağaç Mahallesi sakinleri olarak güzel bir düğün salonumuz olması için çaba sarf ediyoruz. Her ne kadar Sema Hanım konuyu detaylı bir şekilde izah etse de, Cumhuriyet Halk Partili arkadaşlarımız ret oyu verdi ve oy çokluğu ile komisyondan bu karar geçti. Ben CHP’li arkadaşlarımdan istirham ediyorum, Karaağaç’taki vatandaşlarımız bizden güzel bir çalışma bekliyor her ne kadar komisyonda ret verseler de bu kararı meclisten oy birliği ile geçirelim. İnşallah ret oyu kullanmayacaklardır” diye konuştu.

 

"TAMAMINI DÜZELTİP SUNALIM"

 

Kapaklı Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Sema Hür’ün bilgilendirme yapmasının ardından konuşan CHP’li meclis üyesi Halil İbrahim Erkan, “ Biliyorsunuz 2019’un başında otoparklarla ilgili bir yönetmelik yayınlandı. Aslında bu ay yürürlüğe girmesi gerekiyordu ama hükümetimiz 3 ay erteledi. Bu yönetmelik çerçevesinde siz bu projeye yakın bir yerde otopark alanı göstermeden ruhsat veremeyeceksiniz. DOG’dan gelen alanların tescil edilemeyeceği ibaresi var. İlk günkü toplantıda da bunu söylemiştim. Tabi ki burada bir hizmet yapılacaksa hep beraber elimizi taşın altına koyalım ama yukarıdan dönecek bir şey için şimdiden hazırlık yapmalıyız. Biz bu projede kaldırılan otopark alanı için yeni bir otopark çalışması yaptık mı? Bence şöyle yapalım; bunları da tamamlamak için çalışmaların devamına diyelim. Oraya gidecek hizmeti engellemiş olmayalım, bu projeyi otoparkıyla komple hazırlayıp oylayalım. Büyükşehirde komisyona gelir gelmez bu otopark sorun edilecek. Hastalığa merhem olacaksak tam teşhisini yapalım, vakit kaybetmeyelim. Sizler de biliyorsunuz Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün yaptığımız planlara itirazı var. Ben bu projeyi onayladığımda ilden bana ‘Abi sen bunları görmüyor musun?’ diyecekler. Ben bilgilendirmek mecburiyetindeyim. Bana göre böyle yarım iş değil, tamamını düzenleyip sunalım. Böyle yaparsak ben de savunabilirim” açıklamasında bulundu.

 

HERŞEY MEVZUAT DEĞİL

 

Erkan’ın sözlerinin ardından konuşan Başkan Çetin, “Çalışmaların devamına karar verdiğimizde ne değişecek burada? Öneriniz nedir? Planın bütünüyle alakalı çalışmamızı zaten başlattık. Bizim maksadımız biran önce bu alanı uygun bir hale getirip, projemizi yapıp hizmeti hayata geçirmektir. Siyasetçi risk almalıdır Çevreci öyle demiş, bürokrat böyle demiş diyemeyiz. Vatandaş bizden talep ediyor, biz onları temsil ediyoruz. Bizler de bu bağlamda yasaları da çiğnemeden bir şekilde çözüm üretmemiz gerekiyor. Millet bahçemizle ilgili tam 1 yıldır sonuç alamadık. Karaağaç’a yapmak istediğimiz stadyum ile ilgili de bir sürü çalışma yürüttük, sonuç alamadık. Çok net söylüyorum; ipteki cambaza bak deniliyor başka amaç güdülüyor. Her şey mevzuat değil” diye konuştu. Fevzipaşa Caddesi’ndeki çıkmaz sokak ile ilgili geçmiş dönemin aldığı kararı görsellerle anlatan Çetin, “ 15 Haziran 2016 yılında çıkmaz sokağın bir alanı yola kapatılmış ve buradaki yerler hissedarlara satılıp müteahhitler buraya bina yapmış. Büyükşehir de bunu onaylamış. Bu yanlıştır, doğrudur demiyorum. Bu yapılabiliyorsa, bizim projemiz de yapılacak. Yolu kapatıp satabiliriz diyorsunuz ama bunu yapamayız mı diyorsunuz? Eğer projede bodrum kata bir otopark yapınca bu sorun çözülecekse onu o zaman yaparız” dedi.

 

"BİZ NEYİ ENGELLİYORUZ?"

 

Çetin’in bu sözleri üzerine konuşan CHP’li Halil İbrahim Erkan, “ Biz neyi engelliyoruz? Geçenlerde 20 milyona başkanımızın sattığı yeri, ben sıfırdan çıkarıp var ettim. Ayrıca 30 dönüm bir yeri de sıfırdan çıkarıp var ettim, bazı arkadaşlarımız itiraz etti ve bu yeri kaybettik. Ben Kapaklı Belediyesi menfaatlensin diye emsalıi üzerine yüzde 70 daha değer katarak kazandırdım” açıklamasında bulundu.

 

"ÇOK GÜZEL POLEMİK YARATIYORLAR"

 

Başkan Çetin, “ Bizdeki temel sorun hizmeti getirmek istiyoruz; çözüm odaklı yaklaşımın olmadığını iddia ediyorum. Bizler yetersiz olabiliriz, ancak aramızda çok uzman kişiler var. Bunlar Kapaklı’yı sevdiğini söylüyorlar ya, gelirler bir gün ‘bu böyle olursa çözülür’ derler biz de öyle yaparız. Burada toplanmaktaki niyetimiz bu değil mi? Burada yapılan bir eksikliği ileride siyaseten kullanmak için dillendiriyorlar, bu yüzden ret veriyorlar. Beni rahatsız eden bu konudur. 20 ay böyle zaman kaybettik. Gelsinler buyursunlar Kadir Başkan’a söylesinler; hem altına otopark yapsın hem düğün salonu yapsın. Bütçede bizi es geçen büyükşehir bu konuda da bir şekilde oyalayacaktır. Sorun değil çözeceğiz. Kamuoyunu bilgilendirmekteki maksadım başka. Samimi değiller, çözüm odaklı değiller, yardımcı olma niyetleri hiç yok. Sadece çok güzel polemik yaratıyorlar. Biz işi bilmiyoruz, onlar çok iyi biliyorlar bu işi. Zaten bu yüzden 10 yıldır onlar bu şehri planladı ve muazzam bir şehir planlamış. Hazine yerlerini çok güzel üzerimize geçirdi o dönemlerde. Biz samimiyetle, iyi niyetle Kapaklı’ya hizmet edeceğiz takdiri halk verecek. Maalesef bu olumsuz ayrımı bize yapıyorlar, biz de halka izah ediyoruz” dedi.

 

OY ÇOKLUĞU İLE MECLİSTEN GEÇTİ

 

Çetin’e cevap veren CHP’li Erkan, “ Benim amacım burada siyaset yapmak değil. Bu konu Büyükşehir Belediyesi’ne gittiğinde sizler de göreceksiniz” diye konuştu. CHP’li meclis üyelerinin çekimser oyuna karşılık ilgili gündem maddesi oy çokluğu ile kabul edildi. Bir önceki toplantıda İmar Komisyonuna havale edilen 1/1000 ölçekli İlave Revizyon İmar Planına Plan Notu eklenmesi ile ilgili plan değişikliği konulu yazıda meclisten oy çokluğu ile geçti.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10