Yemek borusu kanserinde Torako-Laparoskopik ameliyatı

Yemek yeme güçlüğü ve kilo kaybı şikayetleri ile başvurduğu sağlık merkezinde yemek borusu kanseri tanısı konulan 55 yaşındaki Beyazıt K., Çerkezköy İrmet Hospital Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji

Çerkezköy 12.01.2021 14:34:00 0
Yemek borusu kanserinde Torako-Laparoskopik ameliyatı

Yaklaşık bir ay önce gerçekleşen ameliyattan sonra şikayetlerinden kurtularak sağlığına kavuşan Beyazıt K., bir süre hastanede misafir edildikten sonra taburcu edildi. Sağlık durumu iyi olan Beyazıt K., Doç. Dr. Ali Tardu ve hastane çalışanlarına teşekkür etti.

 

İLERİ YAŞLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

 

İrmet Hospital Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Tardu, yemek borusu kanseri hakkında verdiği bilgide, "Özofagus kanserleri tüm kanserlerin yüzde 1’ini, sindirim sistemi kanserlerinin ise yüzde 7’sini oluşturur. İleri yaşlarda ve erkeklerde daha sık görülür. Hastaların çoğu tanı konulduğunda ileri evrededir ve 5 yıllık sağkalım oranı yüzde 5-15 civarındadır" dedi. Özofagus kanserinin coğrafi bölgelere göre çok farklı oranlarda görülebildiğini belirten Doç. Dr. Tardu, "Batı ülkelerinde 100 binde 20 oranında, Uzakdoğu ülkelerinde ise 10 binde 100 civarında rastlanır. Ülkemizde de özofagus kanser insidansı yüksek olup, özellikle Doğu Anadolu’da İpek Yolu olarak adlandırılan antik yol üzerindeki Erzurum, Van, Kars gibi illerde daha sık görülür" diye konuştu.

 

KAPALI AMELİYAT YÖNTEMİ

 

Doç. Dr. Ali Tardu, hastalığın nedeni olarak birçok risk faktörü bulunmakla birlikte en önemli risk faktörlerinin sigara ve alkol kullanımı olduğuna dikkat çekerek, şu bilgileri verdi: "Ayrıca beslenme alışkanlıkları da risk faktörleri arasında yer alır. Sıcak içeceklerin fazla ve sık alınması, eksik vitamin ve mineral alımı, tütsülenmiş et ve balık tüketimi ve buğday, pirinç ve mısırdan zengin, taze sebze ve meyveden fakir beslenme diğer risk faktörleri arasındadır. Özofagus kanserlerinin en önemli belirtisi yutma güçlüğü ve kilo kaybıdır. Özellikle ileri yaşlarda bu iki belirtinin olması durumunda yemek borusu kanseri açısından mutlaka tetkik edilmelidir. Uzak organ yayılımı olmayan ve operasyon için herhangi bir engeli bulunmayan hastada en iyi tedavi cerrahi tedavidir. Son zamanlarda bu ameliyat tamamen laparoskopik (Kapalı yöntem) olarak yapılabilmektedir. Torako-Laparoskopik ameliyatta karın ve göğüs kafesinde büyük kesiler yerine küçük kesilerle yapılır. Bu durum hastanın ameliyat sonrası daha az ağrı duymasını, daha erken ayağa kalkmasını, akciğer fonksiyonlarının daha hızlı düzelmesini ve daha az hastanede kalmasını sağlar. Kapalı yöntemle özofagus kanseri ameliyatı ileri düzey laparoskopik bir işlem olduğundan, deneyimli cerrahlarda daha iyi sonuçlar alınmaktadır.”

 

Haber/Cengizhan KÜPELİOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10