TOKİ istimlakında kritik hafta

Geçtiğimiz yıl Kızılpınar-Veliköy arasında bulunan alan TOKİ tarafından kamulaştırmak istenince arsa sahipleri ayağa kalkmıştı. Günler süren görüşmelerin ardından tarafların karşıl

Çerkezköy 17.01.2021 16:30:00 0
TOKİ istimlakında kritik hafta

TOKİ tarafından sanayi sitesi yapılmak vaadiyle metrekaresi 130 TL olarak belirlenen istimlak bedellerine itiraz eden toprak sahipleri bir araya gelip dernek kurup istimlakı yargıya taşımışlardı. Yaklaşık bir buçuk yıl süren yargılama sonucu Çerkezköy Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından tayin edilen bilirkişi heyeti tarla vasfındaki alanlar için metrekaresi 400-500 TL, arsa vasfındaki alanlar içinse 700-800 TL rayiç bedeli belirlerken, bu ücret kamulaştırma talebinde bulunan TOKİ tarafından yüksek bulundu. Mahkeme TOKİ’ye 15 gün süre verirken, mahkemenin verdiği süre 25 Ocak Pazartesi günü dolacak. Kamulaştırılmak istenen ve Çerkezköy Belediyesinin de 90 bin metrekare arsasının bulunduğu alanda TOKİ’nin bu hamlesi sonrası kurulan Çerkezköy Lojistik Depo ve Sanayi Alanları Derneği Başkanı Servet Demirci gelinen noktayı değerlendirdi. TOKİ’nin belirlenen ücretleri yatırıp yatırmayacağı kamuoyunca merak edilirken, mahkemeden çıkacak karar bölgeye yapılacak yatırımın kaderini belirleyecek.

 

AÇIKLAMALARDA BULUNDU

 

Çerkezköy’ün artan nüfusuna paralel olarak İstanbul sanayisinin bölgeye kaydırılması kapsamında BSH ile Veliköy arasında Fevzipaşa Mahallesi’nde bulunan 207, 161, 163, 164, 165, 166 ve bunlara komşu bazı adaların İstanbul’da kurulan TOKİ destekli bir meslek derneği ile bazı firmaların Çerkezköy’e taşınması projesi kapsamında metrekaresi 600 lira olan yerlerin kamulaştırma kapsamında 124.24 TL’den işlem görecek olması nedeniyle toprak sahipleri konuyu yargıya taşımışlardı.  Yaklaşık bir buçuk yıldır bu konunun devam ettiğini kaydeden Çerkezköy Lojistik Depo ve Sanayi Alanları Derneği Başkanı Servet Demirci, ‘ Bir buçuk yıl önce TOKİ buraya kamulaştırma kararı aldı. Bir kısım sanayici buradan yer almışlardı. Bu sanayiciler kendi alanlarının yetmediği düşüncesiyle bu alanlarını bu bölgeye taşımakla ilgili yer alıp yatırım yaptılar. Burada geçmiş dönemde sanayiciler ve şahısların da yerleri var” dedi. 2018 yılında TOKİ’nin burada kamulaştırma kararı aldığını kaydeden Demirci, “ Biz buraya sanayi alanları yaptıracağız diye TOKİ burada kamulaştırma kararı aldı. Burada iki türlü mağduriyet var. Birincisi sanayicilerimiz kendi fabrikalarını büyütecekler lojistik alanlar yapacak. İkincisi ise çıkan bedellerle alakalı mağduriyet vardı. Bu alanlara metrekare fiyat olarak TOKİ 130 TL değer biçmişti. Biz tabi dernek olarak bu işin takipçisi olduk. Hem bürokrasi hem de hukuki olarak elimizden geleni yaptık. Şuan da geldiğimiz noktada Bölge İdare Mahkemesi TOKİ’nin bu talebini ilk etapta red etti. Bir üst mahkeme de bunu red etti. TOKİ şuanda burada kamulaştırmasını hızlı şekilde yapıyor. Geldiğimiz 1.5 yıl süre içinde her zaman dernek olarak diyalogdan yana olduk. Bununla ilgili de gerek siyasi bürokrasi olarak derdimizi yetkililere anlattık” dedi.

 

400-500 TL BANDINDA FİYAT ÇIKTI

 

Mahkeme sürecinde bilirkişilerin yer tespitinde bulunduğunu kaydeden Demirci, “ Ortalama 400-500 TL bandında fiyat çıktı. Daha önce ise 130 TL değer tespiti çıkmıştı. Dolayısıyla TOKİ değerin çok olduğunu söyleyerek bedele itiraz etti. Yargı süreci devam ediyor. Ben ise hem karşı taraf hem de üyeler için çıkan rakamı uygun buluyorum. Yargılama sürecini bekliyorum. Diğer taraftan sanayiciler ile görüştüğümüz konularla alakalı da karşı taraf da bizim taleplerimizi dikkate aldı. Sanayicilerimizin yerine yer vermeyi kabul ettiler. Sanayiciler bedel değil de arazi karşılığında arazi alacaklar. Resmiyete kavuşmadı ama sorunu hallettik” diye konuştu.

 

MAHKEME TALEBİ RED ETTİ

 

Demirci, “ Belediyenin o bölgede 90 bin metrekarelik yeşil alanı var. Belediye de mahkemeye vererek Bölge İdare Mahkemesine başvurdu. Bu 90 bin metrekarelik kamulaştırma alanı belediyeye kamburdur. 450 TL rakam çıkmışken, mahkemelik olduğu zaman belediyeyi değer tespiti ve kamulaştırma ile mahkemeye verecekler. 900 bin metrekarelik alanı 400 TL’den hesapladığımız zaman bu rakamı belediye bütçesinin kaldırması imkansızdır. Bu kambur belediyenin sırtında gözüküyor” dedi.

 

MAĞDURİYET KALMAYACAK

 

Demirci, “ Dernek olarak sivil toplum kuruluşu olmamız nedeniyle TOKİ ve karşı dernek ile bu konuyu görüşüyoruz. Ben TOKİ yetkilileri ve karşı taraftaki dernek yetkililerine konuyu aktardığımda 90 bin metrekareyi bu sürece dahil edelim dedim. Teklifimi de olumlu buldular. 90 bin metrekarelik bu alana dahil etmeyi planlıyorlar. 90 bin metrekarelik alan bu alana dahil edildiği zaman ortada vatandaş ve belediye açısından mağduriyet kalmayacak” diye konuştu.

 

O ALANI KAMULAŞTIRMA KÜLFETİNE GİRMEYECEK

 

 Bu süreç zarfında Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ile bir çok kez görüştüğünü kaydeden Demirci, “ Bizim 1.5 yıl önce mahkeme devam ettiğinde kendisi ile görüştüğümde mahkemeye başvuracağını söyledi. Mahkeme de belediyenin açtığı davayı reddetti. Geldiğimiz nokta itibariyle TOKİ’nin 90 bin metrekarelik alanı kamulaştırma alanına dahil ettiği zaman hiçbir sıkıntı olmayacak. Belediye de o alanı kamulaştırma külfetine girmeyecek” dedi.

 

Haber/Şaban KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10