CHP'li Öztrak: Yüreği varsa istifa eder

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Genel Merkez'de MYK gündemine dair düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı istif

Tekirdağ 9.02.2021 14:00:00 0
CHP

CHP'li Faik Öztrak, Cumhurbaşkanı’nın istifasını istemenin en tabi vatandaşlık hakkı olduğunu belirterek, “Nitekim daha önce istifanızı defalarca istedik. Ama siz kulağınızın üstüne yattınız” diye konuştu. Hatadan dönmenin yollarından birinin de istifa müessesi olduğunu ifade eden Öztrak, “Milletine zor günde hak ettiği desteği veremeyen, borca batırıp insanlarını canına kıyma noktasına getiren bir hükümet var. Bu hükümet, vazifesini yapamayan bir hükümet. Vazifesini yapamayan, yüreği varsa o koltukta oturmaz, istifa eder” dedi.

 

"İSTİFA ETMEK YÜREK İŞİDİR"

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, "Hatalı olduğunu kabullenmek bir erdemdir. Hatadan dönmek de bir erdemdir. Hatadan dönmenin yollarından biri de istifa müessesidir. Biz bu müesseseyi Boğaziçi’ne atanan kayyuma hatırlatınca, Erdoğan sinirlenmiş. 'Yürekleri yetse, Cumhurbaşkanı da istifa etsin diyecekler' demiş. Geçen hafta söyledim Sayın Erdoğan, istifanızı istemek için yüreğe gerek yok. Bunu istemek, en tabi vatandaşlık hakkımızdır. Nitekim daha önce istifanızı defalarca istedik. Ama siz kulağınızın üstüne yattınız. Elbette herkes istifa edemez. Makam ve mevkiyi;  zenginleşme ve ikbal kapısı görenler istifa edemez. Gücünü makam ve mevkiden alanlar istifa edemez. Birilerinin himmetiyle bir yerlere gelenler istifa edemez. Öz saygısı ve özgüveni olmayanlar istifa edemez. İstifa etmek için yüreğe ihtiyaç vardır. İstifa etmek için özgüvene ihtiyaç vardır. İstifa etmek için öz saygıya ihtiyaç vardır. İstifa, önemli bir müessesedir. Yürek işidir" ifadelerini kaydetti.

 

DÜNYADAN İSTİFA ÖRNEKLERİ VERDİ

 

Yakın zamanda Hollanda’da hükümetin istifa ettiğini hatırlatan Öztrak, "Neden? Vergi idaresi, hukuka aykırı şekilde vatandaşlarını incelediği için. Hükümet, bu hatanın sorumluluğunu aldı ve istifa etti. Yine İsveç Ulaştırma Bakanı, 'Evinde sigortasız dadı çalıştırdı' diye istifa etti. Sadece Avrupa’da mı? Uzakdoğu’da da istifa müessesi var. Japonya’da Adalet Bakanı, milletvekillerine doğru dürüst cevap vermediği, işini hafife aldığı için istifa etti. Üstün sorumluluk duygusuyla, yaşamına kıyan kamu görevlilerinden hiç bahsetmiyorum bile. 6 yıl önce İzmit Körfezi’nde, asma köprüde kopan halat için, 'Sorumlusu benim' diyerek, yaşamına son veren Japon mühendisi unutmadık. Başarı iyi yönetimle sağlanır. Kamu görevinde başarının sırrı ise liyakattir. İşi layıkıyla yapamayan, sorumluluğunu yerine getiremeyen, ya da bulunduğu görevde istenmeyen, o makamı fuzuli yere işgal etmez. İstifa eder. Çünkü makam ve mevki araç, millete hizmet amaçtır" şeklinde konuştu.  

 

HÜKÜMETE SALGINLA MÜCADELE ELEŞTİRİSİ

 

Hükümetin koronavirüs salgınıyla mücadelesini de eleştiren CHP'li Öztrak, şöyle devam etti: "Salgında gerçek vaka ve hasta sayılarını yurttaşlarından saklayan, salgını olduğundan küçük gösterip, yurttaşlarımızın gereken önlemleri almasını engelleyen hayatlarını kaybetmesine neden olan yönetici, yüreği varsa istifa eder. Ocak sonuna kadar 40 milyon doz aşı gelecek deyip, topu topu 13 milyon doz aşı getiren, günde 1 milyon 100 bin kişiye aşı yapacağız diyen, yapa yapa günde 119 bin kişiye aşı yapan, milletine verdiği sözü tutamayan tek sorumlu yüreği varsa istifa eder. Salgında tüm dünya, yurttaşlarına yardım yağdırdı. Bunlar millete beş maskeyi ücretsiz dağıtamadı. Üstüne IBAN numarası gönderip, milletten yardım istedi. Aynı ligde olduğumuz G-20’nin gelişen ekonomileri, milli gelirlerinin ortalama yüzde 3,3’ü kadar, bütçelerinden vatandaşlarına destek verdiler. Şimdi bunu bizim milli gelirimize oranlarsak, 160 milyar Türk lirası yapar. “Erdoğan’ın Şahsım Rejimi” bütçeden vatandaşlarımıza, ne kadar karşılıksız destek verdi? 6,4 milyar lira. 160 nerede, 6,4 nerede? Ama buna karşılık milletini salgında en çok borca batıran yine Erdoğan oldu. Milletine hak ettiği desteği veremeyen, borca batırıp insanlarını canına kıyma noktasına getiren bir hükümet var. Bu hükümet, vazifesini yapamayan bir hükümet. Vazifesini yapamayan, yüreği varsa o koltukta oturmaz, istifa eder.

 

"ESNAF CANINA KIYARKEN, 'KAPANAN DÜKKAN YOK' DİYEN İSTİFA ETMELİ"

 

Salgında, devletine 40 yıl vergi veren esnafa, 40 gün bakamayan,  esnafı borca batıran, sonra da zor gününde esnafın borcunu o da 6 aylığına yüksek faizlerle yapılandırıp, borç taksitlerinin sayısını bile ötelemeyen, esnafı salgında bir başına bırakan, esnaflarımız dükkânına gelen ödeme ihbarlarına, canlarıyla ihtar çekerken, 'Kapanan dükkân yok' diyebilen yönetici yüreği varsa o koltukta oturmaz. İstifa eder. Çiftçinin toprağa gübre atma zamanındayız. Gübre fiyatları son bir yılda yüzde 90’a yakın zam görmüş. Çiftçinin tarım krediye borcu almış gitmiş, Ziraat Bankası’na borcu var, mazotçuya borcu var, yemciye borcu var, gübreciye borcu var. Çiftçinin traktörü, tarlası, ineği haczediliyor. Kanun diyor ki, 'Çiftçiye, milli gelirin en az yüzde 1’i kadar destek vereceksin'. Ama kanunu bu yönetici dinlemiyor. 2007’den bu yana her bir çiftçi ailesine, 81 bin 632 lira borç takıyor, toprağını ekip milletin karnını doyuranı, açlığa mahkûm eden bir hükümet var. Bu hükümetin partisine mensup olanlar bir de üstüne üstlük çıkmışlar “çiftçinin pahalı cep telefonu var” diyerek, çiftçiye hesap vermek yerine, çiftçiden telefonun hesabını soruyorlar. Arkadaş siz çiftçinin telefonunun hesabını soracağınıza, önce parti mensuplarınızın bileklerindeki milyonluk kol saatlerinin hesabını sorun. Bu lafları eden hükümet yüreği varsa o koltuğu işgal etmez. İstifa eder."

 

MUHARREM İNCE'NİN İSTİFASI

 

CHP'li Öztrak, Muharrem İnce'nin partiden istifasıyla ilgili bir soru üzerine, "Cumhuriyet Halk Partisi asırlık bir çınardır. Bu partinin gerçek evladı olduğunu iddia edenlerin Cumhuriyet Halk Partisi’ni Cumhur İttifakı ağzıyla suçlayarak partiden ayrılmalarını doğru bulmuyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi Kurtuluş Savaşı meydanlarında kurulmuştur. Cumhuriyet Halk Partisi 1919’da neredeyse, 1923’te neredeyse bugün de oradadır. Bu açıklamayı yapan Sayın İnce’nin Cumhurbaşkanı adayı olduğu 2018’de neredeyse, Cumhuriyet Halk Partisi 2020’de de aynı yerdedir nokta" diye konuştu.

 

Haber/Cengizhan KÜPELİOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10