Hayvan sevkine ilişkin esaslar belirlendi

Tarım ve Orman Bakanlığı'nca yürütülen aşılama, eğitim, bilgilendirme ve hayvan hareketlerinin etkin kontrolü sonucunda, Anadolu'da şap hastalığı önemli ölçüde azalırken, Trakya ise 25 May

Tekirdağ 22.02.2021 14:47:00 0
Hayvan sevkine ilişkin esaslar belirlendi

Tekirdağ Valiliği'nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, bakanlık tarafından gerçekleştirilen çalışmalar sonucu elde edilen başarının sürdürülebilirliği için Trakya’ya yapılacak hayvan sevklerine ilişkin usul ve esasalar belirlendi.

 

DÜZENLEME NELERİ İÇERİYOR?

 

Yapılan düzenlemeye göre, Trakya'ya hayvan sevki sadece yetkilendirilmiş resmi veteriner hekimler tarafından yapılacak. Türkvet veri tabanı kayıtlarına göre Trakya'ya sevk edilecek hayvanlar, doğumlarından itibaren işletme değiştirmemiş olacak veya en az 3 aydır halen bulundukları işletmede barındırılmış olacak. Sevk edilecek hayvanlar sevk öncesi 30 gün süre ile izole edilecekler. Sevk edilecek hayvanların bulundukları işletmenin 10 kilometre çevresinde en az 3 aydır şap hastalığı görülmemiş olacak. İzolasyon sürecinin sonunda bütün hayvanlar şap virüsü hastalığı yönünden teste tabi tutulacak, virüs varlığı veya virüs sirkülasyon riski tespit edilmesi durumunda sevklerine izin verilmeyecek.

 

BELGESİZ GETİRİLEN HAYVANLAR KESTİRİLECEK

 

Ayrıca korunmuş bölgeye Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar dışında belgesiz getirilen hayvanlar, tüm masrafları sahibine ait olmak üzere en kısa sürede uygun bir kesimhanede kestirilecek olup tazminat ödenmeyecek. Korunmuş bölgede yer alan işletmede bulunan hayvanların tamamı Bakanlık veri tabanında kayıtlı olmak zorunda. Kayıtlı olmayan hayvanlar, Bakanlıkça belirlenen esas ve usuller dışında korunmuş bölgeye getirilmiş olarak kabul edilecek. İşletmede tespit edilen bu tür hayvanlar tüm masrafları sahibine ait olmak üzere doğrudan kesimhaneye sevk edilecek. Kurban bayramı nedeni ile hayvan pazarlarına getirilen ancak satılmayan kurbanlık küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar, ilin öngördüğü bir kesimhanede kestirilerek kesimhane dışında başka bir işletmeye dönüşü engellenecek.

 

Haber/Sevim BOZKURT


0282 726 91 91
0282 747 65 10