Ergene toprakları zehir saçıyor!

Uzmanların raporlarına da yansıyan Ergene'deki kirlilik, alarm seviyesine ulaştı. İlçede bulunan 2.8 milyon metrekarelik tarım alanından alınan örnekleri inceleyen bilim insanları, çevresi buğday tarlalarıyla ?

Ergene 28.02.2021 12:10:00 0
Ergene toprakları zehir saçıyor!

Ağır metaller nedeniyle uzun yıllardır kirliliğe maruz kalan Trakya toprakları alarm vermeye başladı. Bu topraklarda yetişen bitkilerle beslenecek canlıların sağlığının da olumsuz etkilendiği belirtilirken, Ergene'ye yapılmak istenen plastik organize sanayi bölgesinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapılıyor.

 

"PLASTİK SANAYİ TESİSİ KURULAMAZ"

 

Trakya'daki kirlilik konusunda Milliyet gazetesinden Mert İnan’ın hazırladığı habere göre, Ergene'nin Karamehmet Mahallesi Marmaracık mevkiindeki Plastik Sanayi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'ne ait 2 milyon 800 bin metrekarelik tarım alanını inceleyerek toprak numunelerini analiz eden bilim insanları, çevresi buğday tarlalarıyla çevrili alanın adeta zehirlenmiş olduğunu ortaya koydu. Buradaki tarım alanına kooperatif tarafından uzun zamandır 'plastik sanayi tesisi' kurulmak istendiğini belirten çevreciler, projeye "Birinci derece tarım arazisinin üzerine dev bir sanayi tesisi kurulamaz" diyerek karşı çıkıyordu. Tüm bu tartışmalar arasında sanayi sitesi kurma projesinin önemli aşamalarından biri olan ÇED süreci, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 15 Şubat günü ilan edildi. İki hafta önce askıya çıkan ÇED dosyası ile 2 milyon 800 bin metrekarelik arazinin tarım toprağı olmadığını ispat etmek için 10 Aralık 2018 tarihinde hazırlatılan bilirkişi raporu da gün yüzüne çıkmış oldu.

 

"ORGANİK MADDE MİKTARI YETERSİZ DURUMDA"

 

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Beslenme Bölümü Başkanı Prof. Dr. Aydın Adiloğlu ile öğretim görevlisi Doç Dr. Sevinç Adiloğlu ve araştırma görevlisi Yusuf Solmaz tarafından hazırlanan "Ergene ilçesi Karamehmet mahallesi Marmaracık mekii 148 Ada 1 Parsel 149 ada 1 parsel ve 150 ada 1 parsel nolu parseller hakkında zirai bilirkişi teknik raporu" başlıklı raporda, çevresi buğday tarlalarıyla çevrili alanın adeta zehirlenmiş olduğu belirtildi. Bilim insanları arazinin ağır metal kirliliğine yoğun şekilde maruz kaldığını ve tarımda kullanılamaz halde olduğuna değinirken, analiz sonuçları üzerinden şu tespitleri sıraladı: "Söz konusu arazinin bir sınırı TEM otobanı diğer sınırı ise tamamen sanayi tesisleri ile çevrelenmiş durumdadır. Bu yönüyle söz konusu arazi tarımsal niteliğini kaybetmiş durumdadır. Ergene ilçesi dahil olmak üzere Trakya bölgesi tarım topraklarının organik madde miktarlarının yüzde 85'i yüzde 1.5'in altındadır ve bölge tarım arazilerinin organik madde miktarlarının çok büyük bir bölümü yetersiz durumdadır."

 

KROM KİRLİLİĞİ HAD SAFHADA

 

Numuneler üzerinde yapılan analizler sonucunda izin verilebilir sınır değerin 2.1 katı nikel ile 17.6 kat krom bulunduğunun tespit edildiğine de yer verilerek, "Toprakta yüksek krom kirliliği bitki tohumlarının çimlenmesini büyük ölçüde engellemektedir. Eğer bu arazide mevcut durumda tarım yapılacak olursa, yetiştirilecek olan bitkilerin bünyesindeki yüksek nikel ve krom miktarları bu bitkiler ile beslenecek olan insan ve diğer canlıların sağlığını da olumsuz bir şekilde etkileyecektir" görüşleri sıralandı. Çevreciler ise söz konusu zirai bilirkişi raporunun aslında Trakya'nın yansıması olduğunu, ölçümlerin yapılması durumunda benzer ağır metal kirliliğinin Edirne'den İstanbul'a kadar olan birçok bölgede görülebileceğini belirtiyor.

 

4 MART'TA ÇED HALKIN KATILIMI TOPLANTISI YAPILACAK

 

Çevrecilerin ve bilim insanlarının karşı çıktığı plastik organize sanayi bölgesi kurulmasına Tekirdağlı siyasetçiler de tepki gösteriyor. İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Enez Kaplan; Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Milli Eğitim Bakanı ile Çevre ve Şehircilik Bakanına Ergene'nin Karamehmet Mahallesi Marmaracık mevkiinde yer alan 2 milyon 800 bin metrekarelik tarım alanına yapılmak istenen plastik organize sanayi sitesi ile ilgili sorular sorarak, “Tekirdağ, Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip bir ilimizdir. Tarıma çok elverişli bir bölgede plastik organize sanayi sitesinin kurulması hem toprağa hem çevreye olumsuz etkiler yaratacaktır. Tarıma uygun değildir raporu vermek yanlıştır” demişti. Plastik organize sanayi sitesinin kurulması halinde bölge halkına, toprağa ve çevreye zararlı etkilerinin olacağını belirten Kaplan, Tekirdağlılara da seslenerek, ÇED Halkın Katılımı Toplantısı'nın 4 Mart 2021 Perşembe günü Velimeşe-Shila Otel'de yapılacağını ve Tekirdağ’da bulunması halinde bu toplantıya katılacağını kaydetmişti.

 

Haber/Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10