Öztrak, CHP'nin buhrandan çıkış stratejisini açıkladı

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, genel merkezde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin içinde olduğu buhranın sebebinin, bugüne kadar ya

Tekirdağ 7.03.2021 12:54:00 0
Öztrak, CHP

Türkiye'nin büyük bir buhran yaşadığını kaydeden CHP'li Öztrak, bir yanda ekonomik kriz, diğer yanda devlet krizi ve bir de bunun üstüne gelen salgının milleti perişan ettiğini kaydetti. AK Parti'nin 19 yıllık iktidarının sonucunda Türkiye'nin bugün buhrana süreklendiğini ifade eden Öztrak, şöyle devam etti: "Biz, kendimize güveniyoruz. Milletimizin sıkıntılarını yakından biliyoruz, bunları bitirmeye talibiz. Ülkeyi yönetmeye hazırız. İktidar kurultayımızı yaptık. Tüm delegelerimizin oylarıyla, İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamemizi kabul ettik. Vizyonumuzu, ülkemizin sorunlarını nasıl çözeceğimizi bu beyannameyle tüm dünyaya ilan ettik. Ülke yönetiminde temel prensibimiz; 'Yurtta barış, dünyada barış' olacaktır. Biz şuna inanıyoruz; birlikten kuvvet doğar. Bu ülkede demokrasiye inanan milletimizle, kimseyi ötekileştirmeden, kimseyi dışlamadan, herkesi kucaklayarak, Yeni ve Güçlendirilmiş Demokratik Parlamenter Rejimi, mutlaka bu ülkeye getireceğiz. Cumhuriyetimizi gerçek demokrasiyle taçlandıracağız. Tarafsız Cumhurbaşkanlığı makamı, milletimizi kucaklayacak, devletimizin birliğini temsil edecek."

 

"BAĞIMSIZ YARGI OLMAZSA OLMAZIMIZ"

 

CHP iktidarında, devletin vatandaşına hesap sormayacak, devlet vatandaşına hesap vereceğini aktaran Öztrak, şunları söyledi: "Kurallı ve öngörülebilir bir yönetim olacağız. Bunu güçlü kurumlarla yapacağız. Gücü; “Yasama”, “Yürütme”, “Yargı” arasında dengeli bir biçimde dağıtacağız. Hepsi birbirini denetleyecek. “Bağımsız ve güvenilir yargı” olmazsa olmazımız. Hâkimler Savcılar Kurulu üzerinden, siyasetin gölgesini kaldıracağız. Hâkimlerin ve Savcıların işe alımında “Mülakat sistemini” bitireceğiz. Hâkimler ve Savcılar katı bir liyakat sistemiyle işe alınacak. Ekonominin günlük işleyişi üzerinden siyasetin gölgesini kaldıracağız. Merkez Bankasının bağımsızlığını güçlendireceğiz. Merkez Bankası Başkanlarının keyfi kararlarla, görevinden alınmasını engelleyeceğiz. Uluslararası kabul gören bir “Yolsuzlukla Mücadele Eylem Planı’nı” hayata geçireceğiz. Siyasetin finansmanını saydamlaştıracağız. Kara paranın aklanmasını engellemek için, bu ülkenin dev bir kara para aklama makinesine dönüşmemesi için mevzuatımızı Birleşmiş Milletler standartlarına, uyumlu hale getireceğiz. Dürüst mükellefi ödüllendirecek mekanizmalar kuracağız. Başta Kamu-Özel İşbirliği ve Türkiye Varlık Fonu gibi, bütçe dışı uygulamalara da son vereceğiz.

 

"DIŞ POLİTİKADA İKİ AKS: DEVLETİN BEKASI, MİLLETİN REFAHI"

 

Yeni dönemde, büyükelçilik makamını, siyasi arpalık olmaktan çıkaracağız. Bu makamı liyakat ve kariyer makamı haline getireceğiz. Küresel ve bölgesel diplomasiye hız vereceğiz. Dış politikamızı iki stratejik aks üzerine inşa edeceğiz ; Devletimizin bekası, milletimizin refahı. Biz Doğu Akdeniz’de uluslararası işbirliklerini önemsiyoruz. Milli çıkar ve menfaatlerimize halel getirmeden, bu bölgeyi, bir refah ve zenginleşme alanı olarak görüyoruz. Türkiye, bu yakın coğrafyamızın en büyük ve en olgun ekonomisi. Körfez ülkelerinden başlayarak, Doğu Akdeniz’e kadar uzanacak “Refah Hilalinde”, Türkiye’yi önemli bir aktör haline getireceğiz. Mersin, Ceyhan ve İskenderun Körfezi’ni, tüm Doğu Akdeniz’in Rotterdam’ı yapacağız.

 

"SURİYELİLER GÜVEN İÇİNDE ÜLKESİNE DÖNECEK"

 

Suriye’de normalleşmenin hızlanmasına katkı vererek, misafir ettiğimiz 4 milyon Suriyeliyi güven içinde ülkelerine göndereceğiz. Milli çıkarlarımız ve karşılıklı menfaat temelinde, bölge ülkeleriyle bozulmuş ilişkilerimizi onaracağız. Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı’nın kurulmasına, öncülük edeceğiz. Dünyadaki dönüşümleri izlemek, ortaya çıkan fırsatları, ülkemizin potansiyeliyle buluşturmak üzere, Başbakanlığa bağlı “Stratejik Planlama Teşkilatı’nı” kuracağız.

 

"ESNAF VE ÇİFTÇİNİN BORÇLARININ FAİZİ SİLİNECEK"

 

Özellikle iki sorun, yakın dönemde ekonomimiz üzerinde baskı yaratacaktır. Bunlardan ilki “katılaşan işsizlik”, ikincisi ise “mali durumu sürdürülemez şirketler.” İşsizliği azaltmak üzere, iddialı bir “istihdam stratejisi” uygulayacağız. Maliye politikasındaki manevra alanını, bu amaç çerçevesinde hedef odaklı ve belirli bir program çerçevesinde kullanacağız. Özellikle küçük esnaflarımızın ve çiftçilerimizin yanında olacağız. Esnafımızın, çiftçimizin borçlarının faizlerini sileceğiz. Borçları uygun vadeyle yeniden yapılandıracağız.

 

"AİLE DESTEKLERİ SİGORTASI KURULACAK"

 

Üreteceğiz, birlikte zenginleşeceğiz. Aile Destekleri Sigortası’nı kurarak, herkesin büyüme sürecinden hak ettiği payı almasını, dışlanmamasını sağlayacağız. Bankacılık sistemimizi, uluslararası standartlarda stres testleri uygulayarak izleyeceğiz. Mali durumu sıkıntılı, ancak geleceği ve potansiyeli olan şirketlerimizle, küresel değer zincirlerinde yer bulacak şirketlerimizi, Kalkınma Planlarımızdaki öncelikleri de dikkate alarak destekleyeceğiz. Ekonomideki kıt kaynakları çekip, tüketen zombi şirketleri ise sistemin dışına hızla taşıyacak düzenlemeleri yapacağız.

 

YENİ KADROLAR, YENİ KURALLAR, YENİ KURUMLAR

 

Biz tüm bu politika setini “Üç Yeni” ile özetliyoruz. Yeni kadrolar, yeni kurallar, yeni kurumlar! Biz hazırız. Cumhuriyet Halk Partisi hazır. Kendimize güveniyoruz. Artık milletimiz, sandığın önüne gelmesini sabırsızlıkla bekliyor."

 

Haber/Cengizhan KÜPELİOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10