Kılıçdaroğlu: Sen, ben diyerek değil, demokratik değerlerle çalışacağız

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından, Balkan Ülkeleri ile dostluk alanının pekiştirilmesi ve işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla organize edilen 'Balkan Ülkeleri Yerel Yönetimler İşbirliği

Tekirdağ 19.03.2021 17:32:00 0
Kılıçdaroğlu: Sen, ben diyerek değil, demokratik değerlerle çalışacağız

Sırbistan, Kosova, Moldova, Mekadonya, Romanya, Yunanistan ve Karadağ’dan belediye başkanları düzeyinde 17 katılımcı, Türkiye’den Tekirdağ, Edirne, Kırklareli ve Çanakkale il ve ilçe belediye başkanları ile balkan derneklerinin başkan ve temsilcileri ri dahil 183 kişi olmak üzere toplam 200 katılımcının yer aldığı ‘Balkan Ülkeleri Yerel Yönetimler İşbirliği Çalıştayı’nın açılış konuşmasını Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak gerçekleştirdi.

 

 

TEŞEKKÜR ETTİ

 

Başkan Albayrak konuşmasında Balkan Ülkeleri Yerel Yönetimler İşbirliği Çalıştayı’na ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, “Tekirdağ olarak Balkan ülkeleri ile sadece coğrafi değil, kültürel, tarihsel ve ekonomik anlamda da kökleri seneler öncesine dayanan güçlü bağlarımız var. Tekirdağ, Anadolu’dan Balkanlara; Balkanlar’dan Anadolu’ya göçte güzergâh olmuş ve buraya yerleşen herkesi bağrına basmıştır. Bütünü itibari ile Tekirdağ, Balkan kökenli vatandaşlarımızın en yoğun yaşadığı kentlerden bir tanesidir. Balkan kökenli vatandaşlarımızın ve hala Balkanlar’da yaşamakta olan soydaşlarımızın varlığı komşu ülkelerle olan ilişkilerimizin geliştirilmesi konusunda zengin imkânlar sunmaktadır. Ebedi Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta Barış, Cihanda Barış’ ilkesi doğrultusunda tüm dünya ülkeleriyle olduğu gibi Balkan ülkeleri ile de kültürel, sosyal ve ekonomik ilişkilerimiz daha da güçlendirilmelidir. Bu alanda yapılacak çalışmalarda Tekirdağ bir merkez üssü olmaya adaydır. Biz de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak bu uğurda tüm imkânlarımızı seferber etmeye hazırız. Aynı zamanda Trakya Belediyeler Birliği’nin de başkanı olarak Yunanistan, Bulgaristan ve diğer ülkelerle ortak çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Balkan Ülkeleri, Komşu Ülkeler Daire Başkanlığı oluşturacağız. İnanıyorum ki; Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak düzenlendiğimiz Balkan Ülkeleri Yerel Yönetimler İşbirliği Çalıştayı ikili ilişkilerin ilerletilmesinde katılımcıların yolunu açacak ve işbirliğinin geliştirilmesine de katkı sağlayacaktır. Yüzünü güneşe dönen insanların diyarı Tekirdağ’da düzenlenen çalıştaya mensubu olmaktan gurur duyduğum Cumhuriyet Halk Partisi’nin üst yönetiminin, Cumhuriyet Halk Partili il ve ilçe belediyelerinin katılması bu büyük camianın Balkanlarla olan ilişkilere verdiği önemin büyük bir göstergesidir. Türkiye’nin medeniyetler beşiği olduğu gerçeğinden hareketle halkımızın tüm kesimlerini kocaman yüreği ile kucaklayan Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, CHP bünyesinde Balkan Masası kurarak kültür mozaiğinin önemli bir parçası olan Balkan kökenli vatandaşlarımıza ve Balkanlar’a verdiği önemi açık bir şekilde ortaya koymuştur. Balkan Ülkeleri Yerel Yönetimler İşbirliği Çalıştayımıza büyük katkı sunan ve katılımlarıyla onurlandıran Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na en samimi duygularımla teşekkür ediyorum” dedi.

 

 

BU GİRİŞİMLERİ DESTEKLİYORUZ

 

Çalıştayda bir diğer konuşmayı gerçekleştiren CHP Genel Başkan Yardımcısı, Balkan Masası Başkanı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak ise, “Tekirdağ Büyükşehir Belediyemizin düzenlemiş olduğu Balkan Ülkeleri Yerel Yönetimler İşbirliği Çalıştayı’na katılmaktan dolayı mutluluk duyuyorum. Bu çalıştayın Tekirdağ, Edirne, Kırklareli ve Çanakkale bölgesindeki belediyelerimizin Balkanlar’daki belediyeler ile işbirliği faaliyetlerine somut bir zemin oluşturmasını bekliyoruz. Balkanlar tarihi, coğrafi, kültürel ve insani boyutlarıyla ülkemiz için stratejik bir öneme sahiptir. Balkanlar, geri göçler nedeniyle ulusumuzu şekillendiren tarihi süreçte çok özel bir konumdadır. Bölgeyle ilişkilerin ve birlikteliklerin hem Balkanlar’da hem de ülkemizde önemli kültürel, sosyal, siyasi yansımaları olmaktadır. Bu ilişkiler aynı zamanda Avrupa Birliği üyeliği anlamında da geleceğe dönük büyük bir potansiyel teşkil etmektedir. Cumhuriyet Halk Partisi’nde Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatları ile kurulan Balkan Masası bu önemli faaliyetleri destekleyecek, her türlü kolaylaştırıcılığı ve koordinasyon desteğini verecektir. Ben bugün bu toplantının gerçekleşmesinde büyük emeği geçen Balkan Masası sorumluları arkadaşlarıma teşekkürlerimi iletiyorum. Yine bu toplantı kardeş belediyecilik faaliyetleri açısından önemli bir zemin teşkil etmektedir. Bu girişimleri de bütün gücümüzle destekliyoruz” dedi.

Çalıştayda konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “ Balkanlar ve Rumeli ile güçlü tarihsel ve gönül bağlarımız var. Bugün ülkemiz nüfusunun 30 milyonu Balkan kökenli ve yine Balkanlar'da 10 milyonu aşkın soydaş akraba topluluğumuz yaşıyor. Balkan kökenli yurttaşlarımızın ülkemizde kurduğu sivil toplum kuruluşlarıyla, göç edilen bölgelerdeki sivil toplum kuruluşları arasında güçlü ilişkilerimiz var. Elbette bundan son derece memnunuz. Bir çalışmanın başarısı, o çalışmanın çıktıları üzerinden yeni çalışma ve iş birliği imkanları üretmekle mümkündür. Balkan Masası'nda görev yapan, sorumluluk alan arkadaşlarımızın gayretlerini görüyoruz. Son üç ayda Ankara'da, Samsun Atakum'da, İzmir Bornova'da gerçekleştirdikleri çalışmaların dördüncüsünü bugün Trakya'da yapıyorlar. Burada yapılan çalıştay Çanakkale, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerini kapsıyor. Tüm Trakya'yı kapsayan bu çalıştaya yerel yönetimlerimizin de destek verdiğini biliyoruz. Bugün burada Balkanlar'daki yerel yönetimlerle başta kültür, gençlik ve ekonomi olmak üzere pek çok farklı alanda yapılabilecek işbirlikleri ele alınacak. Yerel yönetimlerimiz karşılıklı olarak birikim ve deneyimlerini paylaşacak. Buradan güzel kararlar çıkacağına eminim. Kısa süre sonra da bu kararların uygulanabilirliğini hep birlikte göreceğiz" dedi.

 

 

'BELEDİYELERİMİZİN, BALKAN ÜLKELERİNDEN KARDEŞ BELEDİYELERİ OLSUN'

 

Kılıçdaroğlu, "'Sen ben' diyerek değil, demokratik değerlerle hepimiz temelinde çalışacağız. Bunu yapabilecek çalışma azmimiz ve kaynağımız var. Bu çalıştaydan, kaynakları israf etmeyerek, insana dokunan, kültürel ve sosyal ilişkilerimizi kuvvetlendirecek projelerin üretilmesini ve yaşama geçirilmesini bekliyorum. Bunu yaparken sadece çalışmalarımızın sürekliliğine ve sürdürülebilirliğine dikkat edeceğiz. Balkanlar'a yönelik çalışmalarımızın iç politikaya alet edilmeden, milli vasfın muhafazası önemlidir. Burada da belediye başkanlarımıza büyük görevler düşüyor. En büyük dileğim her bir belediyemizin Balkan coğrafyasından kardeş belediyeleri olsun. En büyük dileğim bu. Bunu özellikle önemsiyorum. Bu konuda Balkan Masası'na da büyük görevler düşüyor. Bunun eşgüdümünü sağlamak da bizim görevimiz. Mutlaka Balkanlara ulaşmalıyız. Bunları yaparken Balkanlar'dan gelen en büyük Türk olan Mustafa Kemal Atatürk'ün soydaşlarımızla ilgili söylediği şu sözler bizim için önemli bir ilkedir. Şöyle der Gazi Mustafa Kemal Atatürk; 'Onların bize yaklaşmasını bekleyemeyiz, bizim onlara yaklaşmamız gerekli. Köklerimize inmeli ve olayların böldüğü tarihimiz içinde bütünleşmeliyiz. Tarih bağı kurmamız lazım. Folklor bağı kurmamız lazım'. Bunları kim yapacak? Elbette biz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün çizdiği bu vizyon ve anlayış bizim yol göstericimizdir” açıklamasında bulundu.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10