100.yılında İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy sempozyumu

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, İstiklal Marşı'nın TBMM'de kabul edilişinin 100. Yılı dolayısıyla, "100. Yılında İstiklal Marşımız ve Mehmet Akif Ersoy" sempozyumu gerçe

Tekirdağ 20.03.2021 15:52:00 0
100.yılında İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy sempozyumu

Düzenlenen sempozyuma Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekilleri Mustafa Yel, Çiğdem Koncagül, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mümin Şahin ve protokol üyeleri ile akademisyenler katıldı.

 

ALLAH BİR DAHA İSTİKLAL MARŞI YAZDIRMASIN

 

Sempozyumda konuşma gerçekleştiren Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Mümin Şahin, “Sempozyumun gerçekleşmesinde desteklerinden dolayı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Profesör Doktor Mustafa Şentop’a ve destek olan herkese çok teşekkür ediyorum. Müslüman Türk’ün varlığı yok edilmek istendiğinde, ‘Korkma’ diye mesaj veren ve o kutlu çağrının sahibini daha yakından tanımak için burada toplanmış bulunuyoruz. ‘Korkma sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak’ diye başlayan ve ‘Hakkıdır Hakka Tapan Milletimin İstiklal’ diye biten bu marş, Türk milletinin milli andıdır. 100 yıldır hiçbir şekilde eskimemiş, değerinden hiçbir şey kaybetmemiştir. Bugün, dünkünden daha çok anlamlı ve değerli bir milli mutabakat metnidir. O kutlu sözün sahibi topyekun Türk Milletidir. İstiklalimiz hep daim olsun. Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdırmasın. Milli şairimizin ruhu şad, mekanı cennet olsun” ifadelerini kullandı.

 

 

MÜCADELE GÜCÜ ARTMIŞTIR

 

Programda konuşan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, “Türk milletinin bağımsızlığı için kanlı çarpışmalar sürerken Maarif Vekâleti (Milli Eğitim Bakanlığı) bir Milli Marş yarışması başlatmıştır. Memleketin ve milletin genel durumunu yansıtacak olan bu marş için 500 lira ödül koyulmuş ve yarışmaya 724 şiir katılmıştır. 12 Mart 1921'de Mustafa Kemal Atatürk’ün başkanlığını yaptığı meclis oturumunda okunan Mehmet Akif Ersoy’un Türk Ordusu’na ithaf ettiği İstiklal Marşı şiiri, TBMM Genel Kurulu tarafından “Milli Marş”  olarak kabul edilmiştir.İstiklal Marşı, Kurtuluş Savaşı'nın en çetin döneminde milletimize moral ve cesaret kaynağı olmuştur.“Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım. Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım! Kükremiş sel gibiyim; bendimi çiğner, aşarım; Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.” dizeleri Türk Milleti’ne atalarından aldığı bağımsızlık duygusunu hatırlatmış, Türk Milleti’nin bağımsızlığı için neler yapabileceğini en güzel şekilde ifade etmiştir. İstiklal Marşı, Milli Mücadele yıllarında, ülkenin her köşesinde dalga dalga yankılanarak milletimizin azmini, inancını, mücadele gücünü artırmıştır” dedi.

 

MİLLETİMİZE MAL OLMUŞTUR

 

Yıldırım, “ Her mısrasında tarihimiz, medeniyetimiz, ortak değerlerimiz, vatan ve bayrak aşkı bulunan İstiklal Marşımız, Türk Milleti’nin geleceğine ışık tutmaya, milli bilinç ve hissiyatı canlandırmaya devam edecektir. Milletlerin geleceklerine yön veren, fikirleri ve yaptıklarıyla milletinin gönlünde taht kuran müstesna şahsiyetler vardır. Mehmet Akif Ersoy, bu şahsiyetlerden biridir. Akif, Millet’inin derdiyle dertlenen, acısını, sıkıntısını yüreğinde hisseden, her daim vatanın kurtuluşu için mücadele eden, yaşadığı topluma yabancılaşmamış, manevi değerlerini gönülden benimsemiş örnek bir kişiliktir. Böyle eşsiz bir karaktere sahip olduğu için İstiklal Marşımız onun kaleminden çıkarak Milletimize mal olmuştur. Bugün bizlere düşen görev; milli birlik ve beraberliğimizin temel unsurlarını, milletimizin bağımsızlığa olan tutkusunu, vatan ve bayrak sevgisini, mücadeleci ruhunu en iyi biçimde tasvir eden büyük dava adamı Mehmet Akif Ersoy’u ve eserlerini iyi anlamak ve gelecek nesillere aktarmaktır. Bu amaçla düzenlenen bu sempozyum, İstiklal Marşımızın daha iyi anlaşılmasına ve İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un daha iyi tanınmasına vesile olacaktır.İstiklal Marşı'nın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Milli Marş olarak kabul edilişinin 100. yıldönümünde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını ve İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy'u rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Bu sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen başta Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop’a şükranlarımı arz ediyor, Milletvekillerimize, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin’e, sempozyuma katkı sunacak akademisyenlerimize ve diğer yetkililere teşekkürü bir borç biliyorum.” dedi.Vali Yıldırım’ın konuşmasının ardından Mehmet Akif Ersoy’un fotoğraflarının yer aldığı Sanat Galerisi, Vali Yıldırım ve protokol üyeleri tarafından açıldı.

 

Haber/Gülay YİĞİT SEZEN


0282 726 91 91
0282 747 65 10