Down Sendromu Günü'nü unutmadılar

Özel Doğaiçi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü etkinlikleri kapsamında öğrencileri ve aileleriyle birlikte program gerçekleştirdi. Down sendromlu çocukla

Çerkezköy 22.03.2021 16:27:00 0
Down Sendromu Günü

Bugün saat 12,00’de Özel Doğaiçi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde gerçekleştirilen programa Merkezin kurucuları Emin-Songül Günsünler çifti, Kurum Müdürü Mehbube Alıcı, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldı.

 

GENETİK BİR FARKLILIKTIR

 

Programda konuşan Kurum Müdürü Mehbube Alıcı, “Down sendromu, genetik bir farklılık, bir kromozom anomalisidir. En basit anlatımı ile sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down sendromlu bireylerde bu sayı üç adet 21. kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır. Down sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır” dedi.

 

 

21 VE 3 RAKAMINI ÖZEL KILIYOR

 

Down sendromu gününün öneminden bahseden Alıcı, Birleşmiş Milletlerin 10 Kasım 2011 kararı ile 21 Mart tarihini resmi Dünya Down Sendromu Günü olarak tanımlamasının ardından dünya genelinde çeşitli etkinlikler farkındalık yaratıyor. Dünya genelinde down sendromluların huzur ve refahı için çalışmalar yapılıyor. 21 Mart’ta kutlanmasının ise ayrı bir sebebi var. 21.kromozomların iki tane yerine üç tane olması takvimlerde 21 ve 3 rakamını özel kılıyor. Bu yüzden Dünya Down Sendromu günü 21 Martta kutlanıyor. Dünya genelinde 6 milyon insan bu genetik farklılığı taşıyor” dedi.

 

YAŞ İLERLEDİKÇE ARTAR

 

Alıcı, “Down sendromlu çocukların yüzde 80’i 35 yaşından daha küçük yaştaki annelerin doğumunda görülür. Bununla birlikte, down sendromlu çocuk sahibi olma olasılığı yaş ilerledikçe artar. Down sendromlu insanlarda diğer insanlarla aynı duygulara sahiptir. Down sendromlu insanlar, diğer insanlarla olan ilişkilerini şekillendirme yetisine sahiptir, sevebilirler,sevmeyebilirler, aşık olabilirler. Down sendromlu bireylerde ilerleyen yıllarda demans geliştirebilir fakat bu kaçınılmaz değildir. Diğer insanlarla demans sıklığı aynıdır, fakat onlara göre 20-30 yıl önce meydana gelir. Down sendromlu çocukların büyük bir kısmı anaokula gitmekte, orta öğretimi almakta ve küçük bir kısmı Üniversite eğitimi alabilmektedir. Şu ana kadar Down sendromlu sadece iki erkeğin baba olduklar kaydedilmiştir; buna karşın down sendromlu kadınlar çocuk sahibi olabilirler” dedi.

 

 

PASTAYI HEP BİRLİKTE KESTİLER

 

Alıcının konuşmasının ardından down sendromlu çocuklar aileleri ve öğretmenleriyle birlikte günün anısına hazırlanan pastayı hep birlikte kestiler. Canlı müzik eşliğinde gönüllerince eğlenen çocuklar günün tadını çıkardılar.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10