Dönmez: Hiçbir kazanımımızı geri vermeyeceğiz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çerkezköy İlçe Başkanı Ayfer Dönmez, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çıkması ile ilgili bir açıklamada bulundu. Başkan Dönmez, "CumhurbaşkanÄ

Çerkezköy 22.03.2021 16:32:00 0
Dönmez: Hiçbir kazanımımızı geri vermeyeceğiz

CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ayfer Dönmez, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte ilçe teşkilatında Türkiye’nin İstanbul sözleşmesinden çıkması ile ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Dönmez, “İstanbul Sözleşmesi’ olarak bilinen ve 2011 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin de imzaladığı “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla gece yarısı Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile “feshedildi.” Ve bizler karanlık bir sabaha uyandık.” dedi.

 

 

“MÜSTAKBEL FAİLLER ADETA CESARETLENDİRİLİYOR”

 

Geçtiğimiz yılda 300 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü ifade eden Başkan Dönmez, “Yürürlüğe girdiğinden beri uygulanması için mücadele ederken, kadınları yaşatacak olan bu sözleşmenin fesh edilmesi iktidarın kadına bakış açısını bir kez daha gözler önüne sermiştir. Geçen yıl 300 kadınımız erkekler tarafından katledildi. Kocası, erkek arkadaşı, akrabası veya oğlu tarafından öldürüldü. Hala hayatta kalmayı başarabilen yüzlerce kadın ise bazen aile içinde, bazen okulda, bazen işyerinde bazen ise sokakta hiç tanımadığı bir erkeğin şiddetine uğruyor, kimi zaman eğitim ve çalışma hakkını da kaybediyor. Kadınlar toplumsal yaşamdan güvenliği bahanesiyle uzaklaştırılarak ev içindeki erkek şiddetine maruz bırakılıp dayanışma ağları yok ediliyor, yalnızlaştırılıyor. Tüm bunlar yaşanırken; Devlet yetkilileri ise tüm açıklamaları ve davranışları ile failleri koruyor, kolluyor, sırtlarını sıvazlıyor, takım elbise giydiği için cezai indirim uygulanıyor  ve böylece yeni kadın cinayetleri için müstakbel failler adeta cesaretlendiriliyor. Kadın cinayetlerini engellemedikleri yetmiyormuş gibi, kadınların şiddet ve cinayetleri protesto etmesini engellemeye çalışıyorlar. Hem de acımasız bir şiddetle, işkenceyle, zorbalıkla. Hatta üzülerek görüyoruz ki bu şiddeti protesto eden kadınlara yine bir kadın şiddet uygulayarak onu engellemeye çalışıyor. Ve iktidar, böylece bir kez daha; kadına yönelik şiddetle değil, bununla mücadele edenlerle açık bir savaş halinde olduğunu hiç saklamadan, gizlemeden, açıkça gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

 

“HİÇBİR KAZANIMIMIZI GERİ VERMEYECEĞİZ”

 

Konu ile ilgili açıklamalarını sürdüren Başkan Dönmez, “Fakat bilinmelidir ki; başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere hiçbir kazanımımızı geri vermeyeceğiz. Kadınlar yılmadan, geri adım atmadan, bıkmadan, usanmadan kazanılmış haklarını savunmaya devam edecekler. Sözlerimi Büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleriyle bitirmek istiyorum ;  “Bir toplum, bir millet erkek ve kadın denilen iki cins insandan meydana gelir. Mümkün müdür ki, bir toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça, diğer kısmı göklere yükselebilsin!” şeklinde konuştu.

Haber/Sevay SÖNMEZ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10