Kadın Kooperatifleri Marmara Buluşması gerçekleşti

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında ''6. Marmara Bölgesi Kadın Kooperatifleri Buluşması'' gerçekleştirildi. Toplantıya Tekirdağ Valisi Aziz YıldırÄ?

Tekirdağ 28.03.2021 14:40:00 0
Kadın Kooperatifleri Marmara Buluşması gerçekleşti

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un başkanlığında Kadın Kooperatifçiliği alanında işbirliklerini geliştirmek, farkındalık yaratmak ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla Cumhurbaşkanlığı İcraat Programı IV. 180 Günlük Eylem Planı kapsamında "3 Bölgede Kadın Kooperatifleri Bölgesel Buluşmalarının Gerçekleştirilmesi" çerçevesinde Kadın Kooperatifleri Marmara Buluşması, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, eşi Güllühan Yıldırım, Tekirdağ Milletvekili Çiğdem Koncagül, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun Kaya, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetleri İl Müdürü Ülkü Uslu ile Çanakkale, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Edirne, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Yalova, Kırklareli İl Valileri ve Vali eşleri, kadın milletvekilleri, ilgili kamu kurumu temsilcileri ile kooperatif temsilcilerinin katılımıyla video konferans yöntemi ile gerçekleştirildi.

 

PEK ÇOK ALANDA ÜRETİME KATILIYORLAR

 

Kadın Kooperatifleri Marmara Buluşması toplantısında konuşan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, "Türkiye’de kadınların güçlenmesi konusunda yasal alanda pek çok kazanım elde edilmiş; çeşitli kurumsal mekanizmalar oluşturulmuş, mevzuatın uygulamaya yansıması için ilgili kurumlarca çalışmalar yürütülmüştür. Bir ülkenin sürdürülebilir kalkınmayı başaran ülkeler arasında yerini alabilmesinin yolu, kadınların ekonomik ve sosyal olarak güçlenmesinden geçer.Kooperatifler, üretimi artırmak, belli alanlarda üretim yapmak için oluşturulan teşekküllerdir. Türkiye’nin 6. Ekonomik büyüklüğüne sahip ilimizde kadınlarımız pek çok alanda üretime katılıyorlar. Özellikle konfeksiyon ve tarım alanında üretimdeki kadınlarımızı unutmamak gerekir. Tekirdağ’ımızın verimli topraklarında ata tohumu ile tarım yapan kadınlarımız var.Kadınlarımız, gelecek nesilleri büyütür, yetiştirir ve aileye güç katarlar.  Dolayısıyla kadının güçlenmesi, bireysel hak ve menfaatlerine erişiminin artması; aile ve toplumsal yapımızın güçlenmesi bakımından oldukça önemlidir. Kadının güçlü olduğu bir toplumda aile ve ülke de güçlü olur.

 

İSTİHDAMIN ARTMASINA KATKI SAĞLAMAKTADIR

 

Yıldırım, "Emek, alın teri ve üretim, her zaman destek verilmesi ve geliştirmesi gereken alanlardır. Tekirdağ Valiliği olarak kadınlarımızın üretmesini ve ürettikleriyle de kazanç elde etmelerini her zaman destekliyoruz.Kadın Kooperatifleri’nin çoğalması ve katılımcılarının artması; kadınlarımızın daha güvenilir ve iyi çalışma koşullarına ulaşmasına, ev dışında da emeklerini gösterebileceği bir ortam oluşmasına, istihdamın artmasına katkı sağlamaktadır.Burada dernekleşmek suretiyle yapılan kadınlarımızın başkanlık hatta önderlik yaptığı faaliyetler var. Özellikle engelli dernekleri bu konuda başat rol oynamaktadır. Bu faaliyetlerle engelli kadınlarımız hem üretime katılıyorlar, hem de sosyalleşiyorlar. Kadın Kooperatifleri’nin bir avantajı da kadınların kendi ürettikleriyle kazanç elde etmelerine fırsat veriyor olmasıdır. Dolayısıyla kooperatifler, dar gelirli kadınlarımızın kendi bütçelerini oluşturabilmeleri, kendi ihtiyaçlarını kendi bütçelerinden karşılayabilmeleri açısından oldukça önemlidir. İlimizde 4 tane faal Kadın Kooperatifi bulunmaktadır. S.S. Karacakılavuz Küçük Sanat Kooperatifimiz’de, ürünler Karacakılavuz dokuması dimili cicim tekniği ile dokunup seccade, kilim, heybe, duvar süsü, nazarlık ve çanta olarak üretilmekte ve satışa sunulmaktadır. Kooperatifin iki atölyesi mevcut olup toplam 25 tezgah ile üretime devam etmektedir. Dokuma ürünleri, Karacakılavuz’daki atölyelerde satışa sunulmaktadır. Diğer Kadın Kooperatifimiz ise, “Sınırlı Sorumlu” Paşa 59 Küçük Sanat Kooperatifi”dir. Ticaret Bakanlığı bünyesinde 2020 yılında 7 ortak ile kurulmuş olup, 11 kadın ve 1 erkek ortak sayısı ile çalışmalarına devam etmektedir” dedi.

 

GEREKLİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

 

Tekirdağ valiliği olarak kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi, sürdürülebilmelerinin sağlanması, kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi ve görünürlüklerinin artırılması için gerekli tüm faaliyetlerin erine getirilmesi için gerekli çalışmaları yaptıklarını kaydeden Yıldırım, “ Kooperatifler arasında iletişim sağlanması, kooperatiflerimizin gelişmesi açısından oldukça önemlidir. Bu toplantıyla, kadınlarımız yeni iş alanlarını tanıyacak, farkındalık yaratılacak, işbirliğini geliştirecek, kendilerini geliştirmek için fikir edineceklerdir. Kadınların ekonomik ve sosyal hayatta daha etkin rol almalarına katkı sağladığı için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’a şükranlarımı arz ediyorum. Tüm kadınlarımıza çalışma hayatlarında başarılar, aile hayatlarında huzur ve mutluluk diliyorum. Bu toplantının ilimize, ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum” dedi.

 

ÇEKİM MERKEZİDİR

 

Toplantıda konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk,” Marmara bölgemiz üretimde, ihracatta, gayrisafi milli hasılada, istihdamda sağladığı değerle Türkiye’de birinci sırada yer almaktadır.  Aynı zamanda ekonomik ve kültür değerleri günümüze taşıyan bin yıllık tarihimizden bizlere miras kalan şehirlerimizde bu bölgede. Ticaret yolları üzerinde bulunduğu için aynı zamanda sadece ülkemizin değil tüm dünyanın da çekim merkezi, o yüzden hem jeostratejik konumu hem de doğu ile batı arasında köprüler kurması sebebiyle de kalkınma hamlelerimizi daha da yaygınlaştıracak bir çekim merkezidir” dedi.

 

8 MİLYAR TL’YE YAKLAŞTI

 

Daha birçok projeyi milletimizin hizmetine sunmaya da hazırlanıyoruz diyen Bakan Selçuk: “İnanıyoruz ki bizler ancak dayanışma içerisinde çalışarak müreffeh bir geleceği kurabiliriz. Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde milli mücadele ruhumuzla yürüttüğümüz kalkınma hamlelerini sürdürmekteyiz. Yerli ve milli üretim politikalarımızla hem sağlık savunma sanayimize hem milli teknoloji hamlemizle büyük atılımlar yapmaktayız.  Hedefimiz hiçbir güce muhtaç olmayan, özgür ve bağımsız Türkiye olarak milletimizin menfaatleri doğrultusundaki bütün projelerimizi gerçekleştirebilmektir.   Sadece Marmara bölgemizdeki bu 10 ilimizde bugüne kadar 800 bine yakın iş yerimize toplam 30 milyar liralık bir istihdam teşvikinden yararlandırmış bulunduk. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak salgından etkilenen tüm toplum kesimlerine yönelik her birinizin de yakinen bildiği Sosyal Koruma Kalkanını hayata geçirip bu Kalkan’da kadınlarımıza, çocuklarımıza ve özellikle yaşlı ve engellilerimiz gibi ihtiyaç duyan tüm kesimleri de desteklemeyi hedefledik. Bu sosyal koruma kalkanı kapsamında Marmara bölgemize bugün misafir olduğumuz 10 ilimizde de doğrudan vatandaşlarımıza  aktardığımız kaynağın toplam miktarı da 8 milyar TL’ye yaklaştı” diye konuştu.

 

KADIN İSTİHDAMIMIZ 8.3 MİLYONA ULAŞTI

 

Daha çok kadının kooperatifleşme süreçlerine katılımlarını sağlamak için çalıştıklarını kaydeden Selçuk, “ Bu konuda yol haritamızı belirledik ve çalışmalarımızı başlattık. Hükümet programlarımızda da 11. kalkınma planımızda da 2023 yılında kadınlarımızın işgücüne katılım oranını %38,5 yükseltme hedefini koyduk. Önem verdiğimiz konulardan bir tanesi de çalışma ve aile hayatı arasındaki dengeyi kuran adımları atmaktır. Dolayısıyla baktığımız zaman Kadın Kooperatifçiliği de aslında bu çalışma ve aile hayatındaki dengeyi kurabilen mekanizmalardan bir tanesidir ve biz kadınlarımızın bu dengeyi kurabilmeleri için hükümet olarak da; evde bakım desteği, doğum desteği, kreş desteği gibi bir çok uygulamalar ve teşvikler ile de kadınlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz.  Aldığımız tedbirler ve uyguladığımız teşviklerle bugün kadın istihdamımız 8,3 milyona ulaşmış durumda. İnşallah kadın istihdamımızı 2023’e geldiğimizde daha yüksek rakamlara çıkartarak, işgücüne katılım oranımızı yükseltmeyi hedefliyoruz. Türkiye genelinde 600’ü aşkın kadın kooperatifimiz 11 bini aşkın üyesiyle ülkemize hem ekonomik hem sosyal açıdan değer katmaya da devam ediyor” dedi.

 

KADINA DEĞER BİR PLATFORM OLUŞTURACAĞIZ


Selçuk, İnşallah kadına değer bir platform oluşturuyoruz. Burada paylaşacağız inşallah.  Kooperatiflerimizin sürdürülebilirliğini sağlamayı önemsiyoruz. Çünkü kooperatifleri kurmak gayret istiyor ve özveri istiyor. Asıl daha zor olan Kooperatiflerimizin sürdürülebilirliğinin devamını sağlamak, devamını sağladıktan sonraki üçüncü aşamamız ise sürdürebilen kooperatifleri ilk önce ulusal çapta daha sonra da global anlamda marka değerler haline getirmektir. İnşallah bunu da hep birlikte yapacağız. Alın terinden doğan markaları kadınlarımızın bu yenilikçi fikirlerinden ortaya çıkacak ve kadınlarımızın bunu da başaracağına inanıyorum.  “Güçlü Kadın Güçlü Aile Güçlü Türkiye” söylememizde de geleceğe dair hedeflerimize birer birer hayata geçireceğiz.” diyerek katılım sağlayan herkese teşekkür etti. 

 

Haber/Sevim BOZKURT

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10