"Okul sezonunu hiç yaşayamadık"

Pandemi döneminde okulların kapalı olması nedeniyle bu süreçten en çok etkilenenler arasında kırtasiyeler ve okul kıyafetleri satan esnaflar da yer aldı. Akay Kırtasiye Satış Sorumlusu Çetin Çolakoğlu,

Çerkezköy 29.03.2021 16:11:00 0

Geçtiğimiz sene tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de görülen korona virüsünün esnaf üzerinde olan olumsuz etkisi de devam ediyor. Pandemi sürecinin başlaması ile birlikte okulların da yaklaşık 1 yıldır büyük oranda kapalı olması kırtasiye esnafını da oldukça olumsuz etkiledi. Akay Kırtasiye Satış Sorumlusu Çetin Çolakoğlu, bu konu ile ilgili yaptığı açıklamasında,  “Tam olarak bir kapanma yaşamadık ama kısıtlamalara uyduk. Akşam erken kapatma, işletmeye aldığımız müşteri sayısında azalma oldu. Normal sezonlarda okullar açılmadan önce kalem, defter, suluk, çanta gibi ürünlerde hazırlığımızı yapar, diğer sezon için bile tedarikimizi yapardık. Ama bu dönemde bunu yapamadık çünkü gidişatın ne olacağını bilemiyorduk. Bu tedariki yapmamamıza rağmen yine de elimizdeki ürünleri bitiremedik.  Okul sezonunu hiç yaşayamadık.Pandemide okul ürünlerinde işlerimizin yüzde 90 oranında düştüğünü söyleyebilirim. Çanta, suluk, kalem, defter gibi ürünlerde satışlarımız sıfıra indi diyebiliriz. Bu dönemde ofis işlerine daha çok ağırlık verdik.” ifadelerini kullandı.

 

“KÜÇÜK BİR HAREKET GETİRDİ”

 

Yarı zamanla eğitim modelinin küçük bir hareket getirmiş olmasına rağmen yeterli seviyede olmadığını ifade eden Çolakoğlu, “Online eğitimde sadece çıktı almak ya da fotokopi çektirmek için geliyor genelde öğrenciler. Okulların yarı açık durumda olması küçük bir hareket sağlamış olsa da tabi ki de yeterli düzeyde değil. Şimdi yeniden vaka sayılarında gözle görülür bir artış var. Yarım açık olan okullar tekrar kapanır mı, ya da böyle devam eder mi bir bilgimiz yok. Biz yine de maske, mesafe, temizlik anlamında tedbirimizi elden bırakmıyoruz. İşletmemizde de içeriye aldığımız müşteri sayısını yoğunluğa yol açmayacak şekilde ayarlıyoruz. Bir an önce bu salgından kurtulmayı, her alanda normal yaşantımıza dönmeyi umutla bekliyoruz.” dedi.

 

 

“YÜZDE 80 DÜŞTÜ”

 

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Seçkin Kırtasiye ortağı Ergin Seçkin, “Pandemiden öncekinin dönemin çok altında tabi ki işlerimiz. En azından lokantalar, kahvehaneler gibi komple kapanma yaşamadık ama yine de işlerimiz büyük oranda etkilendi. Bu dönemde yasaklara uyarak işletmemizi açtık kapattık. İşlerimiz yüzde 80 oranında düştü diyebilirim. Sezon başında aldığımız ürünlerin çoğu elimizde kaldı. Yarı zamanlı okulların açılması ile küçük bir hareketlenme oldu tabii ama bu da tatmin edici düzeyde değil.” ifadelerini kullandı.

 

 

“VURGUN YEDİK”

 

Bu dönemde “vurgun yedik” diyen, okul kıyafeti satışı yapan Egem Giyim sahibi Selim Arıkök, “Sıkıntılı ve stresli günler yaşıyoruz. Hem koronadan korunmaya çalışıyoruz hem de işimizi yapmaya çalışıyoruz ama maalesef vurgun yedik. Okul kıyafeti satışlarında yüzde 100 zarar etmiş durumdayız. Tüm ürünler elimizde kaldı. 31 Ağustos’ta açılacağı söylenmişti ona güvenerek, stokumuzu yaptık fakat okullar açılmadı. Bütün ürünler stokta kaldı. Anında hazırlanan ürünler de olmadığı için siparişlerimizi önceden vermek zorundayız, devletimiz açılacak dediği için biz de hazırlığımızı yapmıştık fakat açılış olmadı. Okulların yarı zamanlı açık olmasının da herhangi bir etkisi olmadı. Biz burada maske, mesafe, temizliği dikkat ediyoruz ama aynı kurallar Ankara’da yok” dedi.

 

 

“ÇOCUKLARIN EĞİTİM KAYBI DAHA BÜYÜK”

 

Çerkezköy’de 41 yıldır esnaflık yapan Vize Giyim sahibi Attila Dinç, “Pandemi döneminde her sektör olduğu gibi biz de maddi anlamda olumsuz etkilendik. Bizlerle birlikte öğrenciler de etkilendi. Çocukların eğitim kaybı daha büyük, onlar da bu dönemden olumsuz etkilendi. Fransa’da komple kapanma olacak fakat okulların devam edeceği belirtiliyor. Öğrencilerin eğitim açığını kapatmak daha zor olacaktır diye düşünüyorum. Öte yandan bizleri de maddi yönden çok etkiledi. Çok büyük bir sermaye elimizde kaldı. Normal şartlar altında bizim bundan bir iki ay önceden sipariş vermiş olmamız gerekirdi yeni dönem için. Şimdi Mart sonu geldi hala be yapacağımız bilmiyoruz. Ürünler, günlük giyim tarzında da olmadığı, özel olarak okullara göre hazırlandığı için normal satışı da olmuyor haliyle. Okul kıyafetleri ile ilgili konularda şu an için önümüzü göremiyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

Haber/Cengizhan KÜPELİOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10