Atıklar, hediye ve ödül olarak geri dönecek

Çorlu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü'nce "Çorlu'da Sıfır Atık" geri dönüşüm çalışması kapsamında "Akıllı Atık Yönetimi" eğitimi düzenle

Çorlu 18.04.2021 14:22:00 0
Atıklar, hediye ve ödül olarak geri dönecek

Akıllı atık yönetimi sayesinde vatandaş odaklı geri dönüşüm hareketi başlattıklarını ve teşvik amaçlı puan ve ödül sistemi oluşturduklarını belirten Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Güner Çetin, Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından talep edilen ve Çorlu Belediyesi Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edilen 'Ambalaj atıklarının toplanması için puan/ödül sistemi' için başlatılan çalışmalarda son aşamaya gelindiğini söyledi.

 

“ATIKLAR ÖDÜLE DÖNÜŞECEK”

 

Başkan Yardımcısı Çetin projeyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Bizler, ‘Temiz Çorlu, Temiz Çevre ve Temiz Nefes’ vizyonumuz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Belediyemiz sınırları içinde ambalaj atıklarının kaynağından ayrı ayrı toplanabilmesi ve vatandaşlarımıza bu işlem karşılığında puan/ödül verilmesini sağlayabilmek için gerekli olan atık nakit geri dönüşüm bilgisayar yazılım sistemi olan ‘Çorlu Sıfır Atık’ mobil uygulamasında hazırlıklarımızı son aşamaya getirdik. Çok yakında vatandaşlarımızın kullanımına sunulacak olan ve kısa süre içinde geri dönüşüm atıklarını yetkili geri dönüşüm firmalarına vererek karşılığında puan ve hediye ödüllerin kazanılabileceği uygulamada, vatandaşlarımız geri dönüşüm atıklarının miktarına göre kendi adreslerinden alınması için bildirim yapabilecek. Üç noktada kurulacak olan mobil atık getirme merkezlerine bırakılacak geri dönüşüm atıkları karşılığında puan kazanılabilecek ve bu puanlar karşılığında sistemde bulunan hediye ve ödüllerden faydalanılabilecek. Ayrıca vatandaşlarımız atıklar karşılığında verilen dijital makbuzlar ile yapılan işlemler hakkında geri bildirimde bulunarak aldığı hizmeti  de değerlendirebilecek.” dedi.

 

“ATIK YAĞ KARŞILIĞINDA MASKE VERİLECEK”

 

Açıklamalarını sürdüren Çetin, “Evlerden alınacak atıklar; 10 kg ve üzeri kâğıt, plastik, alüminyum ve metal sınıfındaki yoğurt ve ayran kabı, kargo koli ve poşetleri, gazete, dergi, kapak, bardak, tabak, kaşık, içecek kutuları, yazı ve çizim kâğıtları, konserveler ve yağ tenekeleri gibi atıklardan oluşuyor. Ayrıca asgari 5 kg atık yağını mahalle muhtarlıkları ve mobil atık noktalarına teslim eden vatandaşlarımız 5 kg atık yağ karşılığında 6 adet maskeyi hediye olarak alabilecekleri gibi uygulama üzerinden elektronik atık, atık pil, atık otomobil lastikleri, floresan gibi atıklarının ücretsiz olarak adreslerinden alınmasını da talep edebilecek. Vatandaşlarımız, 'Çorlu Sıfır Atık' uygulaması hazırlıklarının tamamlanmasının ardından Android veya IOS işletim sistemleri (Play Store ve App Store) üzerinden mobil uygulamayı telefonlarına indirerek adres bilgilerini sisteme kaydedebilecek, ardından uygulama üzerinden seçecekleri firma ile irtibata geçerek belirlenen miktardaki ambalaj atıklarını evlerinden aldırabilecek.” ifadelerini kullandı.

 

“BİLGİLENDİRME EĞİTİMİ VERDİK”

 

Proje ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Çetin, “Sistemin doğru işleyebilmesi amacıyla Temizlik İşleri Müdürlüğümüzün kontrolünde Çorlu'da ambalaj atıklarının toplanmasını sağlayan yetkili ve sorumlu geri dönüşüm firmalarının çevre mühendisleri ve toplama görevlilerine, Çorlu Sıfır Atık Mobil Uygulama sistemi hakkında eğitim ve bilgilendirme eğitimi verdik. Çorlu Belediyesi olarak Ambalaj Atıkları Kontrol Yönetmeliği doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yazılım sistemi ile yürütülecek atık takibi sonunda vatandaşlarımızın kazandıkları puanların/ödüllerin nasıl kullanılacağına yönelik çalışmalarımız ise devam ediyor." dedi.

 

Haber/Sevim BOZKURT


0282 726 91 91
0282 747 65 10