Öztrak: 128 milyar dolar kumar masasında gitti

CHP Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, AK Parti'nin  '128 milyar dolar nerede?' pankartlarına yönelik müdahalelerine işaret ederek iktidarın bu sorudan rahatsız olduğunu söyledi. Öztrak, &qu

Tekirdağ 18.04.2021 15:07:00 0
Öztrak: 128 milyar dolar kumar masasında gitti

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Vaka sayılarının artmasının ardından getirilen kısıtlamaları değerlendiren Öztrak çoğunluğu aşılanmış olan 65 yaş ve üzeri vatandaşlara yeniden yasak getirilmesinin yanlış olduğunu belirtti. 

 

“DURUM KORKUTUYOR”

 

Covid-19 salgınında üçüncü zirveyi yaşadıklarını kaydeden Öztrak, “ Lebalep parti kongrelerinin ardından, günlük vaka sayıları hızla ikiye katlandı. 26 binlerde olan vaka sayısı, üç haftada 60 binin üstüne yerleşti. 84 milyon nüfuslu Türkiye, günlük vaka sayısında şimdi 1,4 milyar nüfuslu Hindistan, 330 milyon nüfuslu Amerika Birleşik Devletleri ve 211 milyon nüfuslu Brezilya ile birlikte başa güreşiyor. İkinci doz aşısını olabilen vatandaşlarımızın sayısı nüfusun onda birinin altındadır. AK Parti’nin büyük kongresinin ardından, üç haftada 4 bin 569 vatandaşımızı kaybettik. Artık her 100 ağır hastadan 10’unu kaybediyoruz. Bunlar korkunç rekorlar. Saray’ın kibirli başı, siyasi iflasını gizlemek için, pandemiye rağmen lebalep kongreler düzenledi. Kendi korkularını bastırmak için milletimizin canını tehlikeye attı. Ortada hatalarının ve sorumluluğunun farkında olmadan ülkeyi yönettiğini zanneden bir Şahsım Hükümeti var” dedi.

 

“DÜNYA AÇILMAYA BAŞLADI, BİZ YENİDEN KAPANIYORUZ”

 

Öztrak, “ Dünya salgında yavaş yavaş açılma sürecine geçiyor, biz ise “yarım yamalak bir kapanma” sürecine geçtik. Bu beceriksizliğin, bu korkunç tablonun sorumlusu kim? Elbette artık ülkeyi yönetemeyen Erdoğan Şahsım Hükümetidir. Ama Erdoğan Şahsım Hükümeti salgın kontrolden çıkınca sorumluluk üstlenmiyor, topu taca atıyor. Salgınla mücadelede sorumluluğunu, “Tek kişi hariç” 84 milyonun üstüne yıkmaya çalışıyor. Sanki partililerini otobüslere doldurup, göbek attırarak Ankara’ya getirenler bunlar değil. Sanki Gençlik Kolları Kongrelerinde, üst üste, alt alta deve güreşi yaptıranlarda bunlar değil. Tüm bunları “tensip buyuran” tek kişi hariç, sorumlu, 84 milyon insanımız. İşler iyi giderse Erdoğan Şahsım Hükümeti’nden, kötü giderse milletten… Erdoğan Şahsım Hükümeti’nin yetkisi çok ama sorumluluğu yok. Böyle bir yönetim anlayışı da dünyada yok. Bu saçmalığı gören milletimiz bağırıyor, haykırıyor: “Dükkânı kapat dediniz kapattık. Sokağa çıkma dediniz, çıkmadık. Yemeği siz yediniz, hesabı şimdi bize ödetiyorsunuz. Bilim Kurulu derseniz… Adı var, kendi yok. Ne önerdiler, Erdoğan Şahsım Hükümeti bunların ne kadarını uyguladı? Bilen yok. Erdoğan Şahsım Hükümeti, Bilim Kurulu’nu kendine dekor yaptı. En son İçişleri Bakanlığı, “Bilim Kurulu’nun önerileri doğrultusunda” dedi ve  “İki haftalık kısmi kapanma kararının” ayrıntılarını açıkladı. Ama bu kararların neresinden tutsanız elinizde kalıyor. 65 yaş üstü vatandaşlarımız büyük ölçüde aşılandı. Ama yine bu yaş grubuna, yeniden sokağa çıkma kısıtlamaları getirildi” diye konuştu.

 

“İŞSİZLİK ALDI BAŞINI GİDİYOR”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işveren, işçinin, işsizin ve esnafın sesini duymadığını kaydeden Öztrak, “Milletin halini görmüyor. Onun işi gücü kendi itibarı, kendi şatafatı. Bir de milletin feryadını dile getiren, muhalefetin sesini kesmeye çalışıyor. Millete bedava soğan, patates, Saraya en pahalısından üç Mercedes… Bir de sıkılmadan soğan, patates TIR’larına bayrak asıp, resmi karşılama töreni de yapıyorlar. Fakir fukaranın karnını bu törenleriniz doyurmuyor. TÜİK, ülkemizdeki gerçek işsiz sayısının 10 milyon 219 bin kişi, gerçek işsizlik oranının da yüzde 29 olduğunu açıkladı. Türkiye’deki işsizlerin sayısı yeryüzündeki 107 ülkenin nüfusundan daha fazla. Mızrak artık çuvala sığmıyor. Ama Saray’ın kibirli başı, “Algıyı yönetirsem, ülkeyi yönetirim” sanıyor. Daha yeni gençlerle yaptığı bir sohbette, “İşsizlikte iyi bir noktaya geldik” diyor. Bu ülkede, taşı sıksa suyunu çıkaracak, 5,7 milyon gencimiz, ne bir işte çalışıyor ne de okuyor. Ev genci olarak anasının babasının eline bakıyor. Yine 1 milyonun üzerinde üniversite mezunumuz işsiz geziyor. Ama Şahsım Hükümeti’nin Başı; üniversite mezunu işsizlerin, “Kalifikasyon noktasında kendini ispatlayamadığı için” işsiz olduğunu söylüyor. Ne demek bu kalifikasyon? Bunların partisinde çalışan büro elemanlarında, şoför ve danışmanlarında, atadıkları rektörlerde, Büyükelçilerde nasıl bir kalifikasyon aradıklarını, bütün dünya, âlem biliyor. Saray sosyetesinin büro elemanları, burunlarına pudra şekeri çekerken, şoförleri, danışmanları paranın altında ezilirken, eski vekiller, kırpılıp kırpılıp rektör ve büyükelçi yapılırken, Sarayın çocukları ballı yönetim kurulu üyeliklerine atanırken, milletin çoluğu çocuğu, işsizliğin, umutsuzluğun, açlığın altında eziliyor. Milletimiz yaşanan bu çürümeyi, ağırlaşan kokuşmayı artık kaldıramıyor. “Patates, soğan; güle güle Erdoğan” diye bar bar bağırıyor” dedi.

 

“128 MİLYAR DOLAR REZERVİN BUHARLAŞMASI SKANDALDIR”

 

Öztrak, “ Erdoğan Şahsım Hükümeti iş başına geldikten sonra Merkez Bankası kasasına girmesi gereken, 128 milyar dolar buharlaştı. Bunu ben demiyorum. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın, yayımladığı veriler diyor. Döviz rezervlerini artıran işlemlerden, azaltan işlemleri düştüğünüzde, kasada olması gereken 128 milyar dolar yerinde yok. Dalgalı kur rejimi uygulayan, sermaye hesabı açık olan bir ekonomide, böyle bir rezerv erimesini izah etmek mümkün değil. Bir de milletin dövizleri, Merkez Bankası’nın arka kapısından buharlaştıysa, bu dünyanın her yerinde skandaldır.

 Teşbihte hata olmaz… Baba evladına kasayı emanet etmiş, evlat da kasayı boşaltmış, sonra eşten, dosttan borç almış, kasaya koymuş. Kasada para var gibi göstermiş. Ama bu arada baba, hem kasadaki paralardan olmuş, hem de borca batmış. Milletimiz de kasayı Erdoğan Şahsım Hükümeti’ne emanet etti ama Erdoğan Şahsım Hükümeti kasayı boşalttı, milleti de borca batırdı. Merkez Bankası’nın kapısına alacaklılar dayansa, bugün kasada para yok. Rekor açık var. Ayakta kalmak için başkalarının dövizine muhtaç olmuşsunuz. Bunu ben demiyorum. Bakın, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Uluslararası Rezervler ve Döviz Likidite Hesabı gösteriyor. Erdoğan şahsım hükümeti işbaşına geldikten sonra, sadece döviz rezervlerimiz erimemiş. Bu kifayetsiz yönetim son üç yılda, ülkemizin milli gelirini de 142 milyar dolar eritmiş. Hem kasadaki döviz gitmiş hem de gelirimiz bitmiş. Milletimiz yoksullaştı” açıklamasında bulundu.

 

“43 MİLYAR DOLAR AÇIK VERİYOR”

 

CHP olarak ülkeyi karış karış gezdiklerini kaydeden Öztrak, “Görüyoruz ki bu paralar esnaflarımızın, çiftçilerimizin, KOBİ’lerimizin, emeklilerimizin, işsizlerimizin hesabında yok. Salgında tüm dünya yurttaşlarını paraya boğarken. Erdoğan Şahsım Hükümeti, milletimizi borçla boğdu. Bunu artık herkes görüyor, biliyor. Bu bahanede tutmayınca Erdoğan ve yardımcıları, “128 milyar dolar kasada” demeye başladı. Bak bu söz doğru. Bu söz doğru da para kimin kasasında? Merkez Bankası kasasında yok. Dün açıklandı. 9 Nisan itibariyle Merkez Bankası’nın döviz kasası, 43 milyar dolar açık veriyor. Şimdi 128 milyar dolar kasada olsa bu kadar açık verir mi? Erdoğan’ın bu bahanesi de uymadı. Şimdi baktılar; Hazine ve Maliye Bakanı açıklama yapmıyor, Merkez Bankası’nın biraz önce ben inerken bir şeyler söylemiş ama bugüne kadar gıkı çıkmadı. Bu defa Bakanlık kapmak için sarayın gözüne girmeye uğraşan, AK Parti yöneticileri ortaya dökülüverdi. Sosyal medyada “Yok, 128 milyar dolar, cari açığın finansmanına gitti, yok, altın ithal edildi, yok, döviz tevdiat hesaplarına gitti” demeye başladılar. Arkadaş, 2019’da Türkiye ekonomisi, 7 milyar dolar cari fazla vermiş. Buna rağmen, Erdoğan’ın Şahsım Hükümeti rezervlerdeki 30 milyar doları buharlaştırmış. Açık yok neyi finanse ettiniz?” ifadelerini kullandı

 

“2001 KRİZİNDE SATILAN 5 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE TEPİNEN BUNLAR”

 

Öztrak, “ İktidara gelmeden önce 2001 krizinde satılan, 5 milyar doların hesabını soran, bunun üzerinde ter ter tepinen, tüyü bitmedik yetimin hesabını soracağız diyen, iktidara geldikten sonra da Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu kurup, bunu araştıran o dönemin Merkez Başkanını mahkum eden Erdoğan şimdi 5 milyar doların 27 katı olan, 128 milyar dolarlık dövizin hesabını sormamızdan rahatsız olmaktadır. Vesayeti altındaki AK Parti ve MHP gruplarına bizim verdiğimiz araştırma önergelerini reddettirmektedir. Neden? Çünkü Erdoğan, milletimizin dövizini buharlaştırmanın siyasi maliyetini yakinen bilmektedir. Şimdi bunun hesabını vermezseniz, sizden öncekilerin kurtulamadığı gibi, siz de bunun sandıkta siyasi bedelini ödemekten kurtulamayacaksınız.Milletimiz, “Merkez Bankası kasasındaki 5 milyar dolar kime satıldı?” diyerek, bundan 19 yıl önce iktidara gelenlerin, bunun 27 katı döviz rezervini kuralsız, hukuksuz eritip, sonrada havaya bakarak ıslık çalmasına asla müsaade etmeyecektir. Milletimiz herkesi yaptıklarıyla ve yapmadıklarıyla görüyor. Herkesin notunu veriyor. Milletimiz artık sandığın, bir an evvel önüne gelmesini istiyor. Sandık önüne geldiğinde de Erdoğan Şahsım Hükümeti’nden, başta Merkez Bankası kasasından buharlaştırdığı, 128 milyar doların hesabını olmak üzere tüm yaptıklarının hesabını soracaktır” dedi.

 

Haber/Şaban KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10