Yeşil: Her yıl Ramazanın 15'incü günü ' Dünya Yetimler Günü' olarak kutlanıyor

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı Kapaklı Temsilcisi Murat Yeşil, 9-11 Aralık 2013 tarihlerinde Gine'nin başkenti Conakry'de düzenlenen Dışişleri Bakanları Konseyi 40'ıncı ot

Kapaklı 27.04.2021 12:52:00 0
Yeşil: Her yıl Ramazanın 15

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı Kapaklı Temsilcisi Murat Yeşil yaptığı açıklamada, “ Tüm kültürlerin üzerinde ittifak ettiği üzere, genellikle anne veya babasını yahut her iki ebeveynini kaybetmiş ve henüz buluğ çağına girmemiş çocuklar yetim olarak tanımlanmaktadır.Anne veya babasından birini yahut her ikisini kaybeden 0-18 yaş arası tüm çocuklar yetim olarak kabul edildiğinde, bugün dünya genelindeki yetim sayısının 140 milyondan fazla olduğu tahmin edilmektedir. Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) verilerine göre dünyada her gün 10.000’e yakın çocuk yetim ve/veya öksüz kalmaktadır. Yine uluslararası kabul gören rakamlara göre, dünyadaki öksüz ve yetim çocuk sayısı en az 140 milyondur; ancak resmî istatistiklere yansımayan milyonlarca yetim veya kimsesiz çocuk olduğunu gösteren pek çok kanıt bulunduğu düşünüldüğünde, bu rakamın gerçekte çok daha fazla olduğu anlaşılmaktadır.Bir çocuğun anne babasından birini veya her ikisini kaybetmesi, çocuk için maddi manevi birçok sorunun başlangıcı olabilmektedir. Örneğin dünya genelinde her gün ortalama 10.000 çocuk savaş, yoksulluk, açlık veya bunlara bağlı sebeplerle hayatını kaybetmektedir. Bu çocukların büyük bölümünün ise yetim ve kimsesiz olduğu bilinmektedir” dedi.

 

YÜZDE 80’İ İSLAM ÜLKELERİNDE MEYDANA GELMİŞTİR

 

Yetimliğe yol açan en yaygın sebeplerden birisinin doğal afetler olduğunu kaydeden Yeşil, “Sağlık altyapısının yetersizliğine bağlı ölümler. Bu ölümler yüzünden her yıl kaç çocuğun yetim kaldığı ise tam olarak bilinememektedir. Yetimliğe yol açan en önemli faktörlerden biri de savaş veya çatışmalardır. Örneğin sadece 2018 yılındaki silahlı çatışmalarda 100.000’e yakın insan hayatını kaybetmiş, bu süreçte on binlerce çocuk yetim/öksüz ve kimsesiz kalmıştır. Bu ölümlerin yüzde 80’i İslam ülkelerinde meydana gelmiştir. Bugün dünya genelindeki yetim sayısının 140 milyondan fazla olduğu tahmin edilmektedir.14, 61 milyonu Asya, 52 milyonu Afrika, 10 milyonu Latin Amerika, 7,3 milyonu Doğu Avrupa ve Orta Asya coğrafyasında yaşayan bu çocukların yaklaşık 15,1 milyonunun her iki ebeveynini de kaybettiği belirtilmektedir. Bütün bu resmî verilerin yanı sıra dünya genelinde çeşitli sebeplerle birçok çocuğun “yetim” olarak kaydedilmediği de bilinmektedir. Bütün bu koşullar dikkate alındığında, dünya genelindeki gerçek yetim sayısının 400 milyonu bulabileceği tahmin edilmektedir. Yetim çocukları tehdit eden tehlikeleri sıralarsak; Ağır işlerde çalıştırılma, çocuk askerlik, organ ve fuhuş mafyası ile çeşitli suç örgütlerinin ağına düşme bu çocukların en sık maruz kaldığı tehlikelerdir. Günümüzde 30’dan fazla ülkede yaklaşık 300 bin  çocuğun aktif olarak savaştırıldığı, dünya genelinde 5-17 yaş arası en az 218 milyon çocuk işçi olduğu ve bunların en az 73 milyonunun tehlikeli işlerde çalıştırıldığı belirtilmektedir. Çocuklar savaşÌ§ ve çatışmalarda sahada savaşçı, intihar bombacısı ve canlı kalkan olarak; kontrol noktalarında kuryelik ve casusluk yaptırılarak ve benzeri başka birçok şekilde kullanılmaktadır” dedi.

 

BİZLERE ALLAH’IN EMANETİDİR

 

Yeşil, “ Başta Afrika kıtası ülkeleri olmak üzere yoksulluk ve kıtlığın yaşandığı yerlerde yürütülen yoğun misyonerlik faaliyetleri de yetimleri hedef alan önemli tehlikeler arasındadır. Bir başka en önemli tehlikelerden birisi de göç yollarının kayıp çocukları ; Örneğin bazı raporlarda Suriye’de başlayan savaştan sonra Avrupa’ya sığınmacı olarak giden on binlerce çocuğun kayıp olduğu kaydedilmektedir. Peki biz bu durumda ne yapacağız ve neler yapmamız gerekmektedir, neler yapıyoruz. Bizler öncelikle mazlumun diline dinine ırkına bakmaksızın yardımına koşacağız, çünkü başta yetimler olmak üzere mazlumlar bizlere Allah’ın emanetidir.İHH insani yardım vakfı şu an dünyada 110bin yetime sponsorluk sistemi ile hamilik yapmaktadır. Bu sistem sayesinde sponsorlar aylık 125 lira ile bir yetimin temel ihtiyaçlarını karşılayabiliyor” açıklamasında bulundu.

 

ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI

 

Tekirdağ İHH’nin sponsorluk sistemine il genelinde 110 yetime sponsorların desteği ile katkı sunduğunu kaydeden Yeşil, İnşallah hedefimiz yıl içerisinde 300 yetime sponsor olabilecek bağışçılarımıza ulaşmaktır. Tekirdağ İHH ilimizde sponsorluk sisteminde olan 37 ailemize sosyal kültürel ekonomik destekler sağlayarak yetimler ve ailelerine yardımcı olmakta. Bayramlarda kıyafetler,okul dönemlerinde kırtasiye malzemeleri, yıl içerisinde gıda ve eğitim destekleri sunmaktayız. İhh insani yardım vakfı yetim çocuklar için güvenli ve huzurlu bir ortam sağlıyor kadirşinas halkımızın destekleri ile yetimhaneler inşa ediyor. Yetim dayanışma günleri ilan edilip her yıl yüzlerce projeler yapıyor. Sağlık taraması,eğitim,kıyafet,ve evlilik yardımı bu projelerden bazıları… Tekirdağ İHH’de yapılan projelere ilimizdeki hayırseverlerimizin destekleri ile katkı sağlamaktadır.

Son olarak sizlere Peygamber efendimizin müjdesini haber veriyorum "Kendi yetimini veya başkasına ait bir yetimi himaye eden kimseyle ben, cennette şöyle yan yana bulunacağız. "Hadisin ravisi Malik İbni Enes, -Peygamber Aleyhisselam'ın yaptığı gibi- işaret parmağıyla orta parmağını gösterdi.

Yeryüzünün yetim, öksüz ve terk edilmiş çocukları için 9-11 Aralık 2013 tarihlerinde önemli bir adım atıldı. İHH İnsani Yardım Vakfı’nın teklifiyle İslam dünyası, yetim çocuklar için el ele verip 15 Ramazan tarihi dünyanın yetim çocukları için Dünya yetimler günü özel bir gün olarak ilan edildi. Şimdi sıra çocukları yetim bırakan devlet politikalarının sonlandırılmasında” dedi.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10