Bakan Yardımcısı Kaymakcı: Türkiye bizzat kendisi Avrupa'dır

Türkiye'nin Avrupa ülkeleriyle yüksek standartlı demir yolu bağlantısını sağlayacak 'Halkalı-Kapıkule Demir Yolu Projesi' çalışmalarını incelemek üzere AB Türkiye Delegasyon Başkanı

Çerkezköy 20.05.2021 16:59:00 0
Bakan Yardımcısı Kaymakcı: Türkiye bizzat kendisi Avrupa

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı Projesi'nin bağlantı noktası Çerkezköy Tren İstasyonu'nda incelemelerde bulundu.

 

AVRUPA BİRLİĞİNİN DESTEKLEDİĞİ EN BÜYÜK ALT YAPI PROJESİDİR

 

Demir yollarının özellikle Avrupa ile Türkiye'yi bağlaması açısından güçlendirilmesinin çok önemli olacağını kaydeden Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut,  Özellikle sürdürülebilirlik hedefleri açısından, Avrupa ile Türkiye'nin demiryolları hedeflerine ulaşması bakımından projenin çok önemli olduğuna inanıyorum. Bu proje AB'nin desteklediği en büyük altyapı projelerinden biridir” dedi.

 

 

BU PROJENİN BİR ÇOK BOYUTU VAR

 

Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı; “Bu projenin birçok boyutu var. Bu boyutlardan bir tanesi Türkiye ile Avrupa Birliği arasında olan işbirliği. Türkiye 1999 yılından itibaren resmi bir aday olarak Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım öncesi mali yardım adı altında fonlarından yararlanıyor. Bugünkü ziyaret edeceğimiz projede de Avrupa Birliği’nin yaklaşık 175 milyon avroluk katkısı söz konusu. Bu proje sayesinde Halkalı ile Kapıkule arasında ulaşım güçlendirilecek. Kargo taşımacılığı ile süre 8 buçuk saatten 3 buçuk saate inecek. Keza yolcu sürelerinde de 1 buçuk saate inecek. Bu çok önemli bir proje. Türkiye’nin Avrupa bağlantısı arasında merkezi bir ülke konumunda. Bizim için önemli bir proje. Demiryollarımıza teşekkür ediyoruz. Bu projeyi çok yakından takip ediyorlar. Avrupa Birliği’ne de desteklerinden olayı teşekkür ediyoruz. Türkiye Avrupa birliği yolunda gerek hava gerek kara ve gerek demiryolu ile ilerlemeye devam edecektir” dedi. Ardından Büyükelçi Meyer de, iki ülke arasında işbirliğinin bu proje ile daha da fazla gelişeceğini kaydetti.

 

 

ÇOSB’Yİ ZİYARET ETTİLER

 

Tren İstasyonu’na yapılan ziyaretin ardından heyet Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’ni de ziyaret etti. Burada heyeti ağırlayan ÇOSB Yönetimim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, ziyaretten ötürü heyete teşekkür etti.

 

“BU PROJE İLE İŞBİRLİĞİMİZİ DAHA DA ARTTIRACAĞIZ”

 

Burada toplantı öncesi bir konuşma gerçekleştiren Dışişleri Bakan Yardımcısı Kaymakcı; “Türkiye Avrupa Birliği’nin birçok önemli projelerinden faydalanıyor. Bu projelerden bir tanesi de incelemeye gideceğimiz Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren projesi. Bu proje önemli bir proje. Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Çanakkale’nin içerisinde olduğu sınırötesi projelerimiz ve işbirliğimiz var. Bu projelerin detayında da gerek atıksuyu, gerek içmesuyu, gerek Meriç Nehri’nden gelen taşkınların önlenmesi konusunda birçok projemiz var. Türkiye-Avrupa Birliği Mali işbirliği, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecinde de olumlu gelişme kaydettirecektir. Bu projelerle işbirliğimizi daha da artıracağız. Çünkü, Türkiye ve Avrupa Birliği’nin geçmişi ortak, geleceği ve çıkarları da ortak, umarız bu yönde daha olumlu ve sağlıklı adımlar atılır” dedi.

 

GÜÇLENMESİNİ SAĞLAYACAK

 

Projenin iki taraf arasında işbirliğini daha da arttıracağını kaydeden Meyer de; “Daima ekonominin asıl nerede olduğunu görmeyi severim, hakkında okumaktan, konuşmaktan çok yerinde olmayı severim. Sayın Bakan Yardımcısı’nın da belirtmiş olduğu gibi birçok ortak noktamız var. Demiryolu hattı projesi de bu bağlantının güçlenmesini sağlayacak. Bu yıl Avrupa’da Demiryolu Yılı ilan edildi. Böylece bir aday ülkemizde de, dostumuz olan ülkede de işbirliğimizi geliştirmiş oluyor ve projemizi geliştirmiş oluyoruz. Trans Avrupa Birliği yolunu güçlendiren bu projeyi hayata geçirmiş oluruz. Sizlerin ihtiyaçlarını, karşılaştıkları sıkıntıları, ekonominin nereye ilerlediğini duymak da memnun eder” açıklamasında bulundu.

 

AB DEĞİLİZ AMA AVRUPAYIZ

 

Büyükelçi’nin konuşmasının ardından söz alan Bakan Kaymakcı gülümseyerek,”  Sayın Büyükelçi izin verirse küçük bir düzeltme yapmak istiyorum. Sayın Büyükelçi Türkiye ve Avrupa dedi. Türkiye bizzat kendisi Avrupa'dır. Sanıyorum kendisi Türkiye ve Avrupa Birliği demek istedi. Biz şu anda AB'de değiliz ama Avrupa'yız, Avrupa'dayız. Dolayısıyla Türkiye ve diğer Avrupa ülkeleri denmesini tercih ediyorum." ifadelerini kullandı. Meyer-Landrut da gülümseyerek, "Ben AB için çalışıyorum. İşim bu ama haklısınız." yanıtını verdi.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10