Ata: Trakya ve ülkemizin turizminin gelişmesine katkı sağlayacak

Marmaraereğlisi'nde bulunan Perinthos Antik Kenti'nde kazı çalışmalarının Haziran ayında  başlayacağı açıklandı. Bilgilendirme toplantısında konuşan Marmaraereğlisi Belediye Başkan?

Marmara Ereğlisi 31.05.2021 16:31:00 0
Ata: Trakya ve ülkemizin turizminin gelişmesine katkı sağlayacak

Marmaraereğlisi Belediye Hizmet Binası konferans salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında konuşma yapan Belediye Başkanı Hikmet Ata, Perinthos Antik Kenti’nde çalışmaların haziran ayında başlayacağını belirterek, Belediye olarak her türlü desteği sağlayacaklarını ifade etti. Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Hikmet Ata yaptığı açılış konuşmasında başlayacak olan arkeolojik kazılar için oldukça heyecanlı olduklarını belirterek; ‘’Marmaraereğlisi, ziyaret edenleri büyüleyen bir atmosfere sahip üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada da bulunmaktadır. Daha önceleri yapılan bilimsel çalışmalarda, Perinthos Antik Kenti’nin MÖ 600’lü yıllara dayanan bir medeniyete ev sahipliği yaptığı bulgusu tespit edilmiştir. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Perinthos Antik Kenti Kazı Başkanı olarak atanmış bulunmaktadır. Yaptığımız görüşmeler neticesinde İlçemizin tarihine ışık tutmak adına bizden destek taleplerini beyan ettiler ve bizler de belediye olarak üzerimize düşen görevi yerine getireceğimizin sözünü verdik” dedi.

 

İNSANLIK TARİHİNDE YENİ KEŞİFLERE İMZA ATACAĞIZ

 

Ata, ‘’İlçemizde gerçekleşecek olan arkeolojik kazıların sonuçlarını merakla bekliyoruz. Hem Trakya’nın hem ülkemizin tarihi turizminin gelişmesine olumlu katkı sağlayacağını umut ediyorum. İnanıyorum ki bu güne kadar ülkemizde yapılan önemli arkeolojik kazılar gibi, Perinthos Antik kenti çalışmaları ile de insanlık tarihinde yeni keşiflere imza atacağız. Şimdiden Ülkemize Bölgemize ve Marmaraereğlimize hayırlı, uğurlu olsun” diye konuştu.

 

KAZILARIN SONUÇLARINI MERAKLA BEKLİYORUZ

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Perinthos Antik Kenti kazı başkanı olarak atanan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem, konu ile ilgili yaptığı bilgilendirme sunumunda; Antik Kentin, erken devirlerine ilişkin bilgilerin oldukça sınırlı olduğunu kaydetti. Erdem, “ Antik Kentin erken devirlerine ilişkin bilgilerimiz oldukça sınırlı olmasına rağmen, 1999 yılında Prof. Dr. Mehmet Özdoğan tarafından gerçekleştirilen Yeniçiftlik Mevkii’ndeki kurtarma kazısında ortaya çıkartılan kültür tabakalar, Kalkolitik Devir’e kadar gitmektedir. Burada ele geçen insan biçimli kült kabı, büyük olasılıkla propontis kıyılarında çok önemli bir külte sahip ana tanrıçayı simgeliyor olmalıdır. Şimdiye kadar bilimsel literatürde, yerleşmenin MÖ 600 yıllarına Samostan gelen kolonistler tarafından kurulmuş olduğu kabul edilmektedir. Ancak alt tabakalarında tarih öncesi yerleşmelere ilişkin izlere rastlamak olasılık dahilindedir. Kazıların sonuçlarını merakla bekliyoruz. İnanıyorum ki daha eskisi de ortaya çıkacak ve insanlığın geçmişini yeniden ele alacağız, fazlasıyla heyecanlıyız. Şimdiden hayırlı, uğurlu olsun” dedi.

 

Haber/Sevim BOZKURT

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10