YKS öncesi nasıl davranmalı? Sınav kaygısı nasıl azaltılır?

Yaklaşık 2 milyon 700 bin üniversite adayının başvuruda bulunduğu Yükseköğretim Kurumları Sınavı, bu hafta sonu 26-27 Haziran tarihlerinde iki oturumla gerçekleştirilecek. Yıl boyunca bu önemli sınava

Çerkezköy 24.06.2021 15:59:00 0
YKS öncesi nasıl davranmalı? Sınav kaygısı nasıl azaltılır?

Çerkezköy Sınav Kurs Rehber öğretmeni Çağla Kurt, hafta sonunda gerçekleştirilecek YKS sınavı öncesi uyarılarda bulundu.

 

135 DAKİKA SÜRECEK

 

Çerkezköy Sınav Kurs Rehber öğretmeni Çağla Kurt, “YKS ‘ye girecek adaylar, dikmiş oldukları fidanı bir yıl boyunca emekleri ile suladılar. Artık ağaca dönüşen fidanın meyvelerini 26-27 Haziran’da toplayarak, emeklerini karşılığını alacaklar. 2 milyon 607 bin 903 adayın başvuru yaptığı YKS sınavı bu hafta sonu cumartesi ve Pazar günlerinde gerçekleşecek. Lise son sınıf aday sayısı 955 bin 632, mezun aday sayısı 997 bin 137 ve kısacası kendini tekrar denemek isteyen aday sayısı ise 655 bin 134.

Adayların girecek olduğu YKS(Yükseköğretim Kurumları Sınavı) 3 oturumdan oluşuyor. Bunlar TYT(Temel Yeterlilik Testi), AYT (Alan Yeterlilik Testi) ve YDT (Yabancı Dil Testi).  İçeriğine bakacak olursak, tüm adaylar 26 Haziran Cumartesi günü saat 10.15'te 135 dakika sürecek olan TYT sınavına girecekler. Sınavın ilk 100 dakikası ve son 15 dakikasında adayların salondan çıkmalarının yasak olduğu sınavda adaylar süre ile yarışacaklar. Karşılarına Türkçe 40, Matematik 40, Fen Bilimleri 20 ve Sosyal Bilgiler 20 soru olmak üzere toplam 120 soru gelecek. Alan (Sayısal, Eşit Ağırlık, Sözel ve Dil) fark etmeksizin tüm adayların girmek zorunda olduğu bu sınavda 9 ve 10. Sınıf bilgileri ölçülecek. 150 baraj puanını geçen adaylar aldıkları TYT puanı ile önlisans (2 yıllık), özel yetenek gerektiren lisans programlarına ön kayıt yapabilecekler ve AYT, YDT sınav puanı almaya hak kazanacaklar.

Hemen ertesi gün (27 Haziran Pazar günü) AYT ve YDT sınavına girecek adaylar alanlarına göre soruları cevaplandırmış olacaklar. AYT sınavı Pazar günü saat 10.15'te başlayacak ve 180 dakika sürecek. .Adayların karşısına Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler 1 40, Matematik 40, Fen Bilimleri 40 ve Sosyal Bilimler 2 40 soru olmak üzere toplamda 160 soru gelecek ancak adaylarımız ilgili alanlarından sorularını cevaplandıracak. Sayısal bölümlere yönelmek isteyen adaylar Matematik ve Fen Bilimleri sorularını, Eşit Ağırlık bölümlerine yönelmek isteyen adaylar Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler 1 ve Matematik sorularını, Sözel bölümlere yönelmek isteyen adaylar ise Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 ve Sosyal Bilimler 2 sorularını yanıtlayacak. YDT sınavı da aynı gün saat 15.45'te başlayarak 120 dakikada 80 soru adayların karşısına gelecek” dedi.

 

KİTAPÇIK KONTROLLERİNİ YAPMALIDIR

 

Adayların AYT ve YDT sınavı sonrası 180 puan barajını geçtikleri takdirdi, aldıkları puan türü kategorisinde lisans bölümlerini tercih edebileceklerini kaydeden Kurt, “ Bu iki sınav adayların alan bilgisini ölçecek. Sınava giren adayların dikkat etmesi gereken noktalara bakacak olursak adayların ilgili sınav giriş belgesi ile nüfus cüzdanı ya da T.C. kimlik kartını yanında bulundurması gerekiyor. Sınav esnasında kullanılacak olan kalem, silgi gibi materyaller ÖSYM tarafından adaylara verileceği için adayların yanında su getirmesi yeterli olacaktır. Sınav salonunda kitapçıklar dağıtıldıktan sonra kitapçık üzerine ad-soyad ve cevap kağıdına kitapçık türünü işaretlemeyi unutmamak önemli. Adaylar sınav öncesinde ihtiyaçlarını karşıladıklarından emin olmalı, salon görevlilerinin yönergelerini dikkatle dinlemeli ve cevap kağıdı ile kitapçık kontrollerini yapmalıdır. Kitapçık ya da cevap anahtarı ile ilgili sorun var ise salon görevlisine durumu söylemeleri gerekmektedir.  Sınav ile ilgili genel bilgilendirmeleri yaptığımıza göre adayların duygu ve düşüncelerinden bahsedebiliriz. Bu duygulardan en öne çıkanı kaygıdır” dedi.

 

YAPTIĞINIZI GÖRDÜKÇE RAHATLAMANIZI SAĞLAYACAKTIR

 

Sınava gireceklere tavsiyelerde bulunan Kurt, “ Hayatımızın her anında yaşayabileceğimiz kaygıyı sınav öncesinde ve anında yaşamamız muhtemel ve doğaldır. Kaygı ile karşılaştığımız anda bu duyguyu normalleştirmeye çalışmak kontrolün bizde olduğunu hissetmemizi sağlayacaktır. Sınav fikrini normalleştirmek yıllardır pratiğini yaptığımız sınavlardan sadece biri olduğunu düşünmek, sakinliğimizi korumak, elimizden geleni yapmış olduğumuzu bilmek, sınava ilişkin tutumumuzu dolayısıyla davranışımızı değiştirecektir. Bazı egzersizler kaygımızı dindirmeye yardımcı olacaktır. Gevşemek ve kaygıyı yönetmek için doğru nefes almak bunların başında geliyor. Stresli durumlarda nefes alış verişimiz hızlanır, dikkatsizlik, endişe ve paniğe benzer semptomlar görülebilir. Bu duygu ile karşılaştığımızda sınav salonunda oturduğumuz sırada ya da salona alınmadan önce rahat bir pozisyon alarak nefes egzersizi yapabiliriz. Gözlerimizi kapatıp nefesimize odaklanalım ve burnumuzdan derin bir nefes alırken karnımızda bir balon olduğunu düşünerek karnımızı şişirelim, üçe kadar sayalım ve karnımızdaki balonu ağzımızdan nefesimizi vererek söndürelim. Birkaç tekrar yapabiliriz. Bu ve bunun gibi egzersizlerde bazen anında bir rahatlama görülmeyebilir tekrar gerekebilir ancak bunları bir vakit kaybı olarak görmek doğru olmayacaktır. Rahatladığınızda dikkatinizi teste yönlendirmeniz daha kolay olacaktır ve soruları algılayıp çözmeniz daha kolaylaşacaktır. Sınavlarda sorularda zorluk dağılımları olacaktır. Turlama Tekniği soruların zorluk dağılımlarının farkında olan adayların sınav sırasında uygulayacakları en önemli sınav stratejilerinden birisidir. Bir soru ile gereğinden fazla ilgilenmek, soru ile inatlaşmak sınavın zaman yönetimi açısından büyük risktir. Bu esnada Turlama Tekniği riskli durumları kontrol altına almanızı sağlayacaktır. Kitapçığı kontrol etmek için açtığınız anda sayfaları çevirirken gözünüzün iliştiği, ‘ben bunu yapabilirim.’ dediğiniz sorular olacaktır. Sınav başladığında bu soruları cevaplandırmak, yaptığınızı gördükçe rahatlamanızı sağlayacaktır” dedi.

 

EN AZ BİR SAAT ÖNCE SINAV BİNASINDA OLUN

 

Kurt, “ Sınav gününde rahat giyinmeniz, uykunuzu almış bir şekilde uyanmanız ve kahvaltınızı normal bir şekilde yapmış olmanız bedenen de iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.  Velilerimizin de adaylarımızın yanında olduklarını söylemeleri ve en önemlisi bunu davranışları ile hissettirmeleri onları rahatlatacaktır.  Sınav gününden önce giriş belgesi ile kimlik kartı ya da nüfus cüzdanını hazırlamanızı ve olası durumları engellemek için sınavdan en az 1 saat öncesinde sınav binasında bulunmanızı tekrardan hatırlatalım. YKS’de tüm adaylara başarılar dileriz. Unutmayalım ki, bu zamana kadar bir çok sınava girdiniz YKS’de bunlardan birisi sadece. Hedeflerinize ulaştığınız, emeklerinizin karşılığını aldığınız bir sınav geçirmeniz dileğiyle” dedi.

 

Haber/Sevay SÖNMEZ

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10