"Bizim için bir kişiyi kurtarmak bile çok önemli"

Çerkezköy'de İçişleri Bakanlığı'nın çocukların ve gençlerin uyuşturucu kullanımının önüne geçme konusunda anne duyarlılığından faydalanmak amacıyla hayata geçirdiği &quo

Çerkezköy 13.07.2021 19:12:00 0

Kültür Merkezinde gerçekleştirilen seminere Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Serkan Engin, MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz ve vatandaşlar katıldı.

 

NARKOTİK SUÇLARLA MÜCADELEYE DEĞİNİLDİ

 

2021 yılının afet yılı ilan edilmesi nedeniyle Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından hazırlanan videonun izlenmesiyle başlayan seminerde Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Cengiz Yener, narkotik suçlarla mücadeleye değindi.

Yener, “Uyuşturucu sosyolojik, fiziksel ve ekonomik olarak toplumları zayıf düşüren nedenlerden biridir. Uyuşturucu sorunu, özellikle genç nesilleri tehdit ederek toplumların geleceğine zarar verir. Terör örgütleri ve diğer suç kartellerinin önemli bir finans kaynağıdır” diye konuştu.

 

UYUŞTURUCUYA BAŞLAMA NEDENLERİNİ ANLATTI

 

Devletin uyuşturucu ile mücadele kapsamında gerçekleştirdiği çalışmalara değinen Yener, “ Ülkemizde uyuşturucu tedavisi ücretsiz yapılıyor. Herhangi bir sağlık kuruluşuna gittiğiniz zaman sizden ücret talep etmiyorlar. Bize geldiğiniz zaman biz hemen işlem yapmıyoruz, sağlık kuruluşları ile ortak çalışıyoruz ancak bu polisiye tedbirlerle önlenecek bir şey değil. Biz elimizden geleni yapıyoruz ama sizlerin de desteğini bekliyoruz. Belirli miktarda alındığında kişinin merkezi sinir sistemine etki ederek akli, fiziki ve psikolojik dengesini bozan, kişi ve toplum içerisinde ekonomik ve sosyal çöküntü meydana getiren, alışkanlık ve bağımlılık yapan, kullanılması, bulundurulması, üretilmesi ve satışının kanunlarla yasaklandığı maddelere ‘uyuşturucu madde’ deniliyor. Uyuşturucuya başlama nedenlerini ise merak etkisi, arkadaş ısrarı, özenme, kişisel sorunlar ve ailesel sorunlar olarak sıralayabiliriz” dedi.

 

 

ŞANS VERMEKTEN YANAYIZ

 

İnsanın yaşamına devam edebilmesi için gerekli olmayan fakat vücuduyla tanıştırdıktan sonra da ihtiyacıymış gibi o maddeyi alıp kullanması ve devamında da bu maddeyi bırakamaması durumuna madde bağımlılığının dendiğini kaydeden Yener, “ Ben 10 yıldır sigara içmiyordum, 3 aydır içiyorum. Bırakmak için kendimi zorluyorum şu an ama kafamda bitirmem lazım. Madde bağımlıları da öyle. Bize geliyorlar, ‘işimiz yok’ diyorlar. İŞKUR ile beraber ortak  çalışma yapıyoruz. Kendilerine iş buluyoruz, üç gün sonra iş yeri sahibi gelip ‘ dükkanımı soyup gitti’ diyorlar. Ancak biz 2’nci, 3’üncü şansı kendilerine veriyoruz, kişiyi gözden çıkarmıyoruz. Bazen iyi yerlerde çalışan gençleri yollarda ekiplerimiz yakalıyor veya gelen ihbar üzerine yakalıyoruz. Firmaya bilgi vereceğimizi söylediğimizde, ‘ağabey beni bitirirsin’ diyor. İnsanlara şans vermekten yanayız. Biz yine el altından iş yerine bilgi veriyoruz ama ‘ne olur işten çıkarmayın, bakın eğer işten çıkarırsanız bir kişiyi kaybedeceğiz’ diyoruz. Bizim için bir kişiyi bile kurtarmak çok önemli” şeklinde konuştu.

 

AİLELERİN DUYARLI OLMASI ÇOK ÖNEMLİDİR

 

Ailelerin çocuklarının garipliklerini fark etmesinin çok önemli olduğunu kaydeden Yener, “ Bazen aileler bize geliyor ve çocuğunun cebinde aspirin bulmuş, ‘bu nedir’ diyor. Bu aspirin diyoruz, ‘olsun ben yine de içimde şüpheyi gidermek istedim’ diyor. Biz kendilerine teşekkür ediyoruz. Tüm ailelerin duyarlı olması gerçekten çok önemlidir. Uyuşturucu kullanımın erken fark edilmesi hayat kurtarır. Madde kullanımının fiziksel belirtileri; ağızda yaralar, dişlerde çürükler, bakımsız dış görünüş, iğne izleri, bitkinlik, dalgınlık, burun akıntısı, dengesizlik, sarhoşluk hali, göz bebeklerinde daralma ve genişleme, gözlerde kanlanma, konuşma güçlüğü, mide – bağırsak bozuklukları, kabuk bağlamış yaralar, sakız çiğnemede artış, kaşıntı, kas ve eklem ağrıları, solunum güçlüğü, terleme ve titreme, uyku bozukluğu, kilo kaybı ve yüzde kızarıklık şeklindededir. Sosyal belirtileri ise; aile ilişkilerinden uzaklaşma, argo konuşmaya yönelme, evden değerli eşya veya paranın kaybolması, derslere ilgi ve başarıda düşüş, evden uzaklaşma, hırsızlık, gasp, yankesicilik, ilgi ve istek kaybı, kendine güven kaybı, kontrol kaybı, mevcut arkadaş çevresinde değişme ve sık yalan söyleme şeklinde olmaktadır” dedi.

 

AİLELERE BROŞÜR DAĞITILDI

 

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan UYUMA (Uyuşturucu ile mücadele) Uygulaması hakkında da katılımcılara bilgi veren Yener, “ Karşılaştığınız uyuşturucu ticaretini doğrudan ve en hızlı şekilde Emniyet Genel Müdürlüğü'nün tamamen yerli ve milli bir yazılımla gerçekleştirdiği, akıllı telefonlardan Google Play Store ve Apple sanal mağazalarından ücretsiz olarak temin edilebilen UYUMA uygulaması aracılığıyla bildirebilirsiniz” dedi. Seminere katılanlara İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve içinde bağımlık ile mücadele konusunda bilgilendirici bilgilerin olduğu broşürlerden dağıtıldı.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 

 

 

 

 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10