Milletvekili Aygun: Taban fiyat en az 6 lira olmalı

Ayçiçeğindeki taban fiyat beklentisini değerlendiren TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi ve CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, ayçiçeğinde taban fiyatın açıklanması ve en az 6 li

21.08.2021 16:47:00 0
Milletvekili Aygun: Taban fiyat en az 6 lira olmalı

Trakya’nın sarı gelini ayçiçeğinin, taban fiyat beklediğini söyleyen Aygun, “Çukurova’da hasat bitti, Trakya’da başladı, Anadolu’da da başlayacak ama daha taban fiyat açıklanmadı. Geçtiğimiz yıllarda sahada olan Tarım Bakanı'nı ve Ticaret Bakanı’nı bugünlerde sahada göremiyoruz. Çünkü üretim fazla. Üretim fazla olunca bakanlar kendilerini kuma gömüyor. Ayçiçek üretiminde geldiğimiz noktaya baktığımızda ülkemiz net ithalatçı konumunda. Buna rağmen daha yapılan hiçbir şey ortada yok” dedi.
 

“SİZ KENDİ ÇİFTÇİNİZİ DEĞİL YABANCI ÇİFTÇİYİ DESTEKLİYORSUNUZ”
 

Hasat döneminde buğdayda, arpada çiftçi tam para kazanacak derken kapıların sonuna kadar açıldığını, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) eliyle sıfır gümrüklü ithalat yapıldığını belirten Aygun, “Şimdi aynı şekilde yine Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile sıfır gümrüklü ayçiçeğine kapılar sonuna kadar açık. Siz kendi çiftçinizi değil yabancı çiftçiyi destekliyorsunuz. Net ihracatçı konumda olan Rusya; ayçiçeği ihracatına da buğday ihracatına da ek vergiler koyarken biz ne yapıyoruz? Vergilerimizi sıfıra indiriyoruz” dedi.
 

“ÇİFTÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRÜN”
 

Gümrük vergilerinin bir an önce yeniden yüzde 27 oranına çıkarılması gerektiğini dile getiren Milletvekili Aygun, “Bir an evvel gümrük vergisinin yüzde 27 olan eski orana çıkartılması, gümrük tarife kontenjan oranının bire bir buçuk olarak belirlenmesi yine aynı şekilde destekleme politikasında da çiftçiye ayçiçeğindeki ürün bazında verilen 50 kuruşluk desteğin bir liraya çıkarılması acilen gerekmektedir” diye konuştu. Ayçiçeği üreticisinin perişan durumda olduğunu söyleyen Aygun, “Bu yıl 1 milyon 700 bin ton civarında üretim olacak. Ama bu üretime karşılık hâlâ taban fiyat ortada yok. Siz kimi destekliyorsunuz kimi savunuyorsunuz? Ben merak ediyorum. Çiftçimiz bir an evvel en az 6 lira taban fiyat bekliyor. Yine gümrük tarife kontenjanında bire bir buçuk oranı getirilmesi, ilave olarak da gümrük vergisinin de yüzde 27’ye, eski orana çıkartılmasını bekliyor ancak o zaman çiftçimizin yüzü gülecek. Aksi takdirde çiftçimizi küstüreceğiz. Gelecek yıl ayçiçeği üretiminin bana göre daha da düşeceğini görüyoruz. Geçen yıl 1 milyon ton civarında olan ayçiçeği üretimi, bu yıl 1 milyon 700 binlere kadar çıktıysa geçen yılki çiftçinin para kazanmasından dolayıdır. Çiftçi para kazanamazsa toprağa küsüyor. Üretime küsüyor. Bir gün gelecek üretim yapan çitçiyi bulamayacağız. Gelin yol yakınken ilave tedbirleri alın ve çiftçinin yüzünü güldürün” dedi.
 

Haber / Cenginhan KÜPELİOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10