Adkoturk işçileri greve çıktı

Hazır makarna üreticisi Adkoturk'te çalışan işçiler, işverenin toplu sözleşme masasına gelmediği ve işçilerin hukuka aykırı bir şekilde işten çıkarıldığı gerekçesiyle bugÃ?

Çerkezköy 23.08.2021 15:25:00 0
Adkoturk işçileri greve çıktı

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Fatih Bulvarı üzerinde faaliyet gösteren Adkoturk isimli farikadaki işçiler, Tekgıda-İş Sendikası'na üye 21 işçinin ve sendika temsilcilerinin işten çıkarılması üzerine başlattıkları 4 aylık direnişlerinin ardından bugün greve çıktı. İşçilerin grevine; Türk Metal Sendikası ve Teksif Sendikası’nın yanı sıra bazı siyasi partiler de destekte bulundu. Öte yandan, çevik kuvvet ekipleri fabrika çevresinde geniş kapsamlı güvenlik önlemleri aldı.


 

“İŞÇİLERİN ANAYASAL HAKLARINA SAYGI DUYULMUYOR”
 

Tekgıda - İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu, “Biz 2017 yılında buradaki Indomie fabrikasında örgütlendik Tek Gıda İş Sendikası olarak. Burada yetki çoğunluğumuzu aldık. Yasanın istediği yetki çoğunluğunu aldıktan sonra işveren Çalışma Bakanlığı’nın yetkisine itiraz etti. Burada 4 yıl süren bir hukuk mücadelesi oldu. Çeşitli iftiralar atıldı. Her türlü iftirayı attılar. 4 yılın sonucunda mahkemenin incelemesi sonucunda bunların hepsinin asılsız olduğu anlaşıldı. İndomie firması olan buradaki adı da Adkoturk, Suriye ve Endonezyalı bir firma. Endonezyalı firmanın markası İndomie, Suriyeli firmanınki de Adkoturk. Yargıtay karar verdikten sonra Çalışma Bakanlığı 1 Ocak 2021 tarihinde sendikaya toplu iş sözleşmesi yapılabilir yetkisi gönderdi” dedi.
 

“İŞÇİLERİN GÖZÜNÜ BOYAMAYA KALKTI”
 

İşverenin sendikanın gönderdiği taslağı tanımayacağını ve sendikayla masaya oturmayacağını ifade ettiğini, İŞKUR’un temaslarına da cevap vermediğini ifade eden Durdu, sonrasında arabulucuya gittiklerini ve işverenin de yine masaya gelmediğini belirtti. Yasal sürecin devam ettiğini, bu fabrikada greve çıktıklarını söyleyen Durdu, “Greve çıkmamıza bir hafta kala greve çıkacağımızı fabrikaya bildirmemiz gerekiyordu. İşveren bununla ilgili bu zamana kadar hiç yapmadığı şekilde işçilere kahvaltılar vererek, işçilerle mangal partileri düzenleyerek işçilerin gözünü boyamaya kalktı” dedi.
 

“GREVİ BALTALAMAYA ÇALIŞIYORLAR”
 

İşverenin, işçilere çeşitli vaatler vererek grevi baltalamaya çalıştığını da iddia eden Durdu, “Biz Tekgıda - İş Sendikası olarak 4 yıldır yapmış olduğumuz bu mücadeleyi sürdürüyoruz. Kadın işçi arkadaşlarımızın iş yasağı olmasına rağmen 29. Kodu kullanarak ahlaksızlık ve yüz kızartıcı suçtan 21 kadın arkadaşımızı buradan tazminatsız olarak işten attılar” dedi. Grevdeki işçilerden İsmail Uçan, “Burada çoğu arkadaşımız sendikaya üye oldukları için işten çıkartıldı. Bir aydan fazla bir süredir arkadaşlarımız burada hep beklediler. Bizler içeriden çalıştık ama onlar da bizim için beklediler. Biz sendikanın vermiş olduğu şeyler için greve indik. Elimizden geleni sonuna kadar yapmaya hazırız” dedi. Hilal Albayrak da, “Adkoturk’de çalışıyorum, altı aydır buradayım. Sendika temsilcilerimiz vardı içeride, onları kesinlikle barındırmadılar. Ahlaksızlıkla suçlayıp işten attılar. Hakkını arayan arkadaşlarımızı da işten attılar. Sırf bizim sendikalı olduğumuzu duydukları için ihtar yazdılar. Savunma yazmaya mecbur bıraktılar. Evine ekmek götürmek zorunda olan kadınlarımız var. Ama korkuyorlar. Çünkü onların söylediği gibi değil hiçbir şey. Orada biz yaşadık, mobbingi de gördük. Yasal hakkımızı elimizden almak istediler. Ama vazgeçmeyeceğiz buradayız” ifadelerini kullandı.


 

“YILDIRMA POLİTİKASI UYGULADILAR”
 

1,5 senedir Adkoturk’un un bölümünde çalıştığını söyleyen Mustafa Çağlar da, “Açıkçası bize yıldırma politikası uyguladılar. Bir buçuk senelik çalıştığım yerden beni aldılar, üretim bölümüne koydular. Üretim bölümünde sürekli eğilip kalkmaktan iki tane bel fıtığı çıktı. Bu konuyla ilgili gittim hastaneden rapor aldım. Bu konuyla ilgili hepsinin bilgisi vardı. Sürekli zor kısımlara veriyorlar, sürekli yıldırmaya çalışıyorlar. Açıkçası hiç de memnun değiliz bundan, resmen kölelik, resmen ayrımcılık.  Biz sendikalı olduk diye bu kadar işçinin üzerine gelinmemesi lazım. Tabii ki bu arkadaşlarımızın da durumlarını gördük. Biz de onları yalnız bırakmamak için geldik. Direnişimiz devam edecek” dedi.
 

Haber / Şaban KARDEŞ

 

 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10